Tisíce demonštrovali na Islande proti vládnemu odmietnutiu EÚ

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:38 • 2 min
Tisíce demonštrovali na Islande proti vládnemu odmietnutiu EÚ

REYKJAVÍK - Tisíce ľudí v nedeľu v centre islandského hlavného mesta Reykjavík demonštrovali proti rozhodnutiu vlády definitívne zastaviť rokovania o vstupe do EÚ. Zriedkavú akciu zvolali opozičné strany, ktoré členstvo Islandu v EÚ podporujú.

slovakia

left justify in out

Jej lídri poukazujú na fakt, že vláda rozhodnutie stiahnuť prihlášku prijala bez súhlasu parlamentu, ktorý v roku 2009 začatie prístupových rokovaní odsúhlasil. V tejto veci sa preto v piatok listom obrátili na lídrov bloku, aby Island ešte neodpisovali. Väčšina obyvateľov je však proti vstupu do únie, najmä pre obmedzenie rybolovu. Nedeľňajšia demonštrácia napriek tomu bola najväčšia od protestov po kolapse islandského bankového sektora.


Islandská vláda vo štvrtok informovala, že neobnoví prístupové rokovania s EÚ, ktoré v septembri 2013 prerušila na neurčito v súlade s predvolebným sľubom euroskeptickej Pokrokovej strany pod vedením premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona. Rezort sa tak vyjadril po prediskutovaní záležitosti s Lotyšskom, ktoré je momentálne predsedníckou krajinou EÚ. Európska komisia, výkonný orgán únie, v piatok zareagovala vyhlásením, že dvere pre Island sú stále otvorené.


Ostrovná krajina s 325 tisíc obyvateľmi začala o členstve v EÚ uvažovať v roku 2008 po zrútení tamojšieho finančného systému. Hospodárske problémy samotnej európskej dvadsaťosmičky však neskôr Islanďanov od pripojenia k bloku začali odrádzať. Prístupové rokovania otvorené v roku 2010 Gunnlaugssonova vláda krátko po prevzatí moci zmrazila, pričom uvažovala o vypísaní referenda o ich prípadom pokračovaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona