Tísice demonštrantov v sobotu vyšlo do ulíc Paríža

NETKY.SK • 6 November 2016, 09:35 • 2 min
Tísice demonštrantov v sobotu vyšlo do ulíc Paríža

PARÍŽ - Tísice demonštrantov v sobotu vyšlo do ulíc Paríža na protest proti zatknutiu tureckých lídrov prokurdskej opozičnej strany. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Medzi protestujúcimi boli najmä príslušníci kurdskej menšiny žijúci vo Francúzsku. Dav sa zhromaždil na parížskom Námestí republiky, odkiaľ sa presunul cez mesto na Námestie Châtelet. Demonštranti držali v rukách kurdské vlajky a transparenty s nápismi "zastavte Erdogana", pričom požadovali prepustenie zatknutých spolupredsedov Ľudovodemokratickej strany (HDP).


Turecká polícia zadržala v noci z piatka na sobotu dvoch spolupredsedov HDP Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovú a umiestnila ich do vyšetrovacej väzby vo väzeniach s maximálnym stupňom stráženia. Spojené štáty a Európska únia tlmočili tureckej vláde svoje znepokojenie nad zatknutím predstaviteľov opozície.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vláda pravidelne útočia na predstaviteľov HDP a obviňujú ich z väzieb na militantnú organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je označená za teroristickú a v krajine zakázaná. HDP ale obvinenia odmieta.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies