Tisíce demonštrantov v Maďarsku žiadali namiesto výstavby štadiónov európske mzdy

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 11:04 • 2 min
Tisíce demonštrantov v Maďarsku žiadali namiesto výstavby štadiónov európske mzdy

BUDAPEŠŤ - Európske mzdy namiesto výstavby štadiónov žiadalo dnes v Budapešti niekoľko tisíc demonštrujúcich odborárov. K protivládnemu zhromaždeniu v Mestskom parku (Városliget) sa pridali aj viaceré občianske združenia, ktoré organizovali v poslednom čase protesty proti rôznym krokom vlády premiéra Viktora Orbána.

slovakia

left justify in out

Hlavným organizátorom demonštrácie boli Združenie maďarských odborárov (MaSzSz) a Odborársky blok inteligencie, ako aj skupiny z Facebooku - Stotisíc ľudí proti zdaneniu internetu, 60.000 ľudí za súkromné dôchodky a Nová Maďarská republika.

Predseda MaSzSz László Kordás pre agentúru MTI vo štvrtok uviedol, že jedinou možnou cestou je cesta zomknutia. "Potrebujeme vytvoriť moderné, demokraticky fungujúce združenie odborárov, aby vláda nedokázala poštvať proti sebe pracovníkov vo verejnej sfére, vodičov autobusov či pedagógov," dodal predseda tohto združenia, ktorého členom je 200.000 zamestnancov.

 

Prvý máj je síce sviatkom práce, podľa organizátorov však v Maďarsku hrozí chudoba aj tým, ktorí majú prácu - mnohí z nich odchádzajú do zahraničia. Neistá je aj situácia strednej vrstvy, verejnoprospešným pracovníkom platia málo a štátni zamestnanci nemali zvýšené mzdy už sedem rokov, zdôraznili organizátori protestu.

 

Podľa nich by mala vláda potlačiť korupciu, nemala by míňať verejné prostriedky na štadióny a "prestížne investície", ale mala by podporovať rast ekonomiky a tvorbu pracovných miest: v opačnom prípade nebudú v Maďarsku nikdy európske mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies