Tisíce demonštrantov protestovalo v Londýne proti systému Trident

NETKY.SK • 28 Február 2016, 11:00 • 2 min
Tisíce demonštrantov protestovalo v Londýne proti systému Trident

LONDÝN - Ulicami Londýna kráčali tisícky demonštrantov, protestujúcich proti ďalšej existencii britského obranného systému Trident, založenom na ponorkách s atómovými hlavicami. Uviedla to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa demonštrantov šlo o najväčší protest proti atómovým zbraniam v Británii za posledných 20 rokov.
Systém Trident - najdrahšia a najmocnejšia zložka britskej armády - bol navrhnutý počas studenej vojny na odstrašenie Sovietskeho zväzu od útoku. Do praxe sa zaviedol až v roku 1994.


Rozhodnutie o ďalšom osude technicky už zastaranej flotily ponoriek by malo byť známe tento rok. Konzervatívna vláda premiéra Davida Camerona však už oznámila, že podporuje návrh na modernizáciu ponorkovej flotily a má v pláne ju posilniť novými strojmi.


Podľa ministerstva obrany budú nové ponorky súhrnne stáť približne 31 miliárd britských libier (39 miliárd eur), pričom majú byť zakúpené v rámci 20-ročného programu. Na tento účel má byť zároveň vyčlenených ďalších 10 miliárd libier (12 miliárd eur) ako rezerva pre možný budúci nárast nákladov. Obhajcovia systému tvrdia, že Trident je nevyhnutný pre národnú bezpečnosť Veľkej Británie.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona