Tisíce demonštrantov blokujú ulice v Bangkoku

NETKY.SK • 13 Január 2014, 08:47 • 2 min
Tisíce demonštrantov blokujú ulice v Bangkoku

BANGKOK - V thajskej metropole Bangkok začali dnes ráno desaťtisíce protivládnych demonštrantov blokádu dopravy. Niekoľko tisíc sa ich rozložilo na každej z najmenej siedmich hlavných križovatiek, aby ochromili mesto a prinútili vládu premiérky Jinglak Šinavatrovej, ktorú obviňujú z drancovania štátnych zdrojov, odstúpiť.

slovakia

left justify in out

Mnoho ulíc Bangkoku bolo ľudoprázdnych, informovala agentúra DPA. Väčšina firiem vyzvala svojich zamestnancov, aby pracovali z domu. Niektorí obyvatelia sa prepravili nadzemnou železnicou alebo metrom, na čo ich prevádzkovatelia zareagovali nasadením dodatočných súprav. Centrála cestovného ruchu (TAT) zriadila na niekoľkých staniciach nadzemnej železnice informačné miesta pre zahraničných turistov. Železničné spojenie na letisko je aj napriek protestom bezproblémové.

Demonštranti obsadili okrem iného križovatky pozdĺž centrálnej nákupnej promenády Sukhumvit Road, kde vybudovali veľké pódiá, odkiaľ z obrovských reproduktorov znie hlasná hudba. Protestujúci sedia na rohožiach na uliciach a pískajú píšťalkami alebo tlieskajú v rytme hudby.

Opozičný líder Suthep Thaugsuban viedol už tradične protestný pochod v západnej časti mesta, ktorý o 9.00 h miestneho času (3.00 h SEČ) odštartoval blokádu Bangkoku. Thaugsuban stojí na čele Ľudového výboru demokratických reforiem (PDRC), ktorý žiada odstúpenie súčasnej vlády a menovanie dočasného kabinetu. Ten by uskutočnil politické reformy ešte pred voľbami. PDRC mieni s blokádou skončiť, až kým ministri nerezignujú.

Thaugsuban chce tiež zabrániť tomu, aby sa 2. februára konali parlamentné voľby. Očakáva sa totiž, že premiérkina vládnuca strana, ktorej opozícia vyčíta korupciu, znovu vo voľbách vyhrá.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies