Tisíc najväčších bánk vlani zarobilo 920 mld. USD

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 09:20 • 2 min
Tisíc najväčších bánk vlani zarobilo 920 mld. USD

LONDÝN - Tisíc najväčších bánk na svete vlani zvýšilo svoj zisk pred zdanením o 23 % na rekordných 920 mld. USD. Čínske banky sa na tejto čiastke podieľali takmer tretinou. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil v pondelok časopis The Banker.

slovakia

left justify in out

Čínske banky vlani dosiahli zisk pred zdanením 292 mld. USD, čo bolo 32 % zisku celého odvetvia. Najväčší zisk, 55 mld. USD, dosiahla čínska Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Na ďalších troch miestach rebríčka sa umiestnili čínske banky China Construction Bank, Agriculture Bank of China a Bank of China.

 

Banky v USA vlani zarobili 183 mld. USD a na zisku pred zdanením celého odvetvia sa podieľali zhruba pätinou. Najväčší zisk v USA, 32 mld. USD, dosiahla banka Wells Fargo. Banky v eurozóne mali na celkovom zisku podiel iba 3 %, kým pred finančnou krízou to bolo 25 %. Talianske banky vlani vykázali stratu 35 mld. USD, čo bol najhorší výsledok spomedzi všetkých krajín. 

 

Čínska ICBC vlani zostala svetovou jednotkou podľa objemu kapitálu, ktorý vlastní. Na druhé miesto sa z piateho posunula čínska China Construction Bank a na ďalších troch priečkach sa umiestnili JPMorgan, Bank of America a HSBC. Najväčšou bankou sveta podľa trhovej hodnoty sa vlani stala Wells Fargo. Jej trhová hodnota vlani dosiahla 275 mld. USD, čo bolo o 75 mld. USD viac ako trhová hodnota ICBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies