Tiryakiová popiera účasť na zozname tureckých pučistov, bude žiadať odškodné

NETKY.SK • 9 August 2016, 16:10 • 2 min
Tiryakiová popiera účasť na zozname tureckých pučistov, bude žiadať odškodné

BRATISLAVA – Na zozname pučistov figurovať nemôžem, nie je na to dôvod. Povedala to pre TASR politologička Sylvia Tiryakiová, ktorá už vyše 15 rokov žije v Turecku a pracuje na istanbulskej univerzite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, niektoré turecké noviny ju neprávom obvinili z toho, že jej meno figuruje na údajnom zozname pučistov, ktorí sa prednedávnom pokúsili o prevrat v Turecku. Tvrdenia novín, že by sa krátko pred pučom stretli ľudia zo zahraničia, aby ho naplánovali, pokladá za nedorozumenie a predpokladá, že novinári mali skreslené a nesprávne informácie. Stretnutie podľa nej malo charakter okrúhleho stola, ktorý usporiadala akademičkina organizácia, a iba hlúpou náhodou časovo korešpondovalo s víkendom po potlačení vojenského puču. Za tvrdenie bude od novín požadovať ospravedlnenie a taktiež kompenzáciu právnou cestou.

 

"To, čo sa momentálne deje okolo mojej osoby, je dôsledkom mylných a nepravdivých informácií uverejnených v novinách. Samozrejme, to na veci nič nemení, pretože potom článok automaticky prebrali i ďalšie noviny bez toho, aby ma vôbec niekto kontaktoval. Žiadny z novinárov sa ma neopýtal na to, čo si o tom myslím a či je to vôbec pravda," uviedla akademička. Celú záležitosť okolo stretnutia za okrúhlym stolom spočiatku nebrala vážne, keďže ju považovala za absurdnú, vykonštruovanú a vymyslenú. Avšak neskôr pochopila, že situácia vážna je a že hlavne ľudia, ktorí nepoznajú pozadie, ju automaticky považujú za pravdivú.

 

"Okrúhly stôl s expertmi organizovala moja organizácia v spolupráci s americkým think tankom Wilson Center, ktorý má veľmi dobrú reputáciu. Týkal sa regionálnych otázok, situácie v Iráne, v Sýrii, v Iraku, v Afganistane a situácie, ktorá je teraz v regióne. Bol to v podstate jeden z desiatok okrúhlych stolov, ktoré moje centrum organizuje ročne. Takže na tomto mítingu nebolo ani nič zvláštne, ani iné, a hlavne vôbec nebol tajný. Avizovali sme ho dopredu, pozvánky boli rozposlané už v máji, takže v podstate to bol míting s otvorenými dverami," konštatuje Tiryakiová, pričom dodáva, že skutočnosť absolútne nekorešpondovala s tým, čo bolo prezentované v novinách.

 

Tiryakiová vôbec netuší, čo alebo kto bol spúšťačom celej situácie. Pripúšťa však, že nadobudla neuveriteľné rozmery. "V článku, v ktorom je nepravdivý útok aj na moju osobu, sa spomína dokonca aj to, že napríklad stretnutia sa zúčastnil Scott Peterson. Scott Peterson je vrah, ktorý si momentálne v Spojených štátoch odpykáva trest, myslím, že za vraždu manželky. Jeden Scott Peterson tam bol, ale ako priateľ účastníčky. Fotografia, ktorú uverejnili v novinách, bola však fotografiou spomínaného vraha," upozorňuje akademička.

 

V novinách ďalej podľa nej tvrdili, že na stretnutie prišla po jedného účastníka helikoptéra. Mal to byť Graham Fuller, ktorý tam však taktiež podľa jej slov nebol. "V živote som o ňom predtým nepočula, ani som nemala dôvod. Samozrejme tam vôbec nebol prítomný," uviedla Tiryakiová. Zároveň poukázala na to, že ak by po účastníka helikoptéra prišla, musel by ju zachytiť nejaký monitor či radar.

 

Noviny tiež napísali, že účastníci prišli a odišli na stretnutie privátnou loďou, pričom, ako povedala akademička, každý prišiel na stretnutie zvlášť, loďou, ktorá je v Istanbule mestskou hromadnou dopravou. "Celú túto absurdnú situáciu považujem za formálne nedorozumenie, ktoré si momentálne vysvetľujem s úradmi Tureckej republiky." Ako povedala Tiryakiová, v pondelok (8.8.) ju polícia predvolala na výsluch, aby podala vysvetlenie, či je to pravda alebo nie. "Výsluch bol zdĺhavý, ale aspoň som dostala priestor na to, aby som im všetko vysvetlila. Dúfam, že im to bude stačiť," povedala.

 

Na stretnutí bol ako jeden z expertov prítomný aj riaditeľ ORSAM (Centrum pre blízkovýchodné strategické štúdie), ktorého prezidentom je Šaban Kardaš. Centrum je priamo napojené na turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ako povedala Tiryakiová, aj jeho si polícia predvolala na výsluch. Tiryakiová by bola rada, keby sa daná kauza oddelila od toho, čo sa v súčasnosti deje v Turecku. "Môj názor na situáciu v Turecku je taký, že sa v podstate celá krajina zjednotila v odsúdení nedávneho prevratu," uviedla.

 

Turci sú podľa nej veľmi nahnevaní za to, že im niekto chcel takým spôsobom zasiahnuť do demokracie. Nedávne čistky v školstve akademička nepovažuje za neopodstatnené masové prepúšťanie. "Pri mnohých ľuďoch bol skutočne dôvod na to, aby ich zadržali. Treba však odlišovať prípady, kde sú ľudia skutočne zatknutí, a to nie je môj prípad, a kde sú ľudia predvolaní na výsluch, pretože je napísané o nich niečo negatívne v novinách, čo sa nezakladá na pravde," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies