Tipy pre lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok

NETKY.SK • 21 Október 2018, 21:52 • 2 min
Tipy pre lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok

BRATISLAVA - Väčšina ľudí ráno v zimných mesiacoch vstáva do tmy. A to koľkokrát môže znamenať veľký problém pre všetkých, ktorí už aj tak majú so spaním a vstávaním ťažkosti.

slovakia

left justify in out

Veľa podnetov, ktoré by sme normálne nevnímali, dokážu nabúrať naše spánkove zvyky. Tie sú však pre následné celodenné fungovanie veľmi dôležité a nenahraditeľné.

 

Pre niekoho je zaspávanie a spánok zložitejším procesom, než sa môže na prvý pohľad zdať. Niektorí totiž trpia chronickou nespavosťou a z driemot ich prebúdza aj najmenší pohyb alebo zvuk. Iní majú so zaspávaním, spánkom a prebúdzaním problémy len výnimočne, tým stačí napríklad zmeniť matrac alebo stiahnuť v spálni kúrenie.

 

Prirodzené svetlo

 

Samozrejme záleží na tom, ako máte situované okná (ak do rušnej ulice, potom rozhodne závesy zatiahnite). Ak ale bývate v pokojnejšom prostredí, prirodzenému svetlu sa nebráňte. Prítmie vás oveľa lepšie pripraví na ranné vstávanie.

 

Preč s kofeínom

 

Obmedzenie kofeínu a kofeínových nápojov počas dňa vám pomôže navodiť lepší spánok. Je známe, že konzumácia kofeínu večer alebo v noci zhoršuje zaspávanie aj kvalitu spánku. Preto obmedzte jeho príjem len na dopoludňajšie hodiny.

 

Cvičte, najlepšie ráno

 

Takmer každý expert na spánok vám povie, že ranné cvičenie dopomáha ku kvalitnejšiemu zaspávaniu, ale zároveň pomôže aj so vstávaním. Krátka rozcvička alebo len pretiahnutie bude pozitívne pôsobiť na vaše telo a zaistí, aby ste sa cítili svieži a plní energie na celý zvyšok dňa.

 

Prespané víkendy

 

Aj keď je vidina celej prespanej nedele veľmi lákavá, pokúste sa blaženému nutkaniu odolať. Zaspávanie a vstávanie v rovnaký čas dostáva telo do pravidelného rytmu a dopomôže k tomu, aby ste sa pri pondelkovom ráne necítili ako po narkóze. Pravidelný spánkový režim je úplne to najlepšie, čo pre seba a svoj pokojný spánok môžete urobiť. Telo má totiž prirodzené hodiny a je dôležité pokúsiť sa ich udržať v podobnom rytme a predísť tým nepríjemným a náročným pracovným ránam.

 

Ideálne prostredie

 

K ideálnemu zaspávaniu a spánku je dôležité mať matrac (najlepšie zdravotný), na ktorom sa vám pohodlne leží, vyhovujúci vankúš, perinu a tiež prevetranie a čerstvý vzduch. Vypnite tiež všetky zásuvky, odstráňte tikajúce hodiny a užite si ničím nerušený spánok.

 

Ani teplo, ani zima

 

Ideálna teplota na spanie je medzi 16-18 stupňami Celzia. Ak máte v spálni teplejšie, môžete sa v noci budiť na horúčavu alebo smäd. Nižšie teploty zase nepridajú rannému vstávaniu, kedy sa nikomu nechce z vyhriatych perín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona