Tipy na chutnú večeru z cestovín

NETKY.SK • 13 November 2017, 09:00 • 2 min
Tipy na chutnú večeru z cestovín

BRATISLAVA - Rýchlo, lacno, chutne a originálne! Recepty na zapekané cestoviny, ktorým skrátka neodoláte...

slovakia

left justify in out

Zapekané cestoviny s mletým mäsom

 

Suroviny:

250 g cestoviny, 250 g mleté bravčové mäso, 100 g tvrdý syr, 1 ks cibuľa, 4 PL paradajkový pretlak, 100 ml červené víno,. 200 ml kyslá smotana, soľ, mleté čierne korenie, čerstvá bazalka, čerstvý tymián, cesnak, maslo

 

Postup:

Na masle speníme najemno nasekanú cibuľu, pridáme mleté mäso, osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Krátko orestujeme, zalejeme vínom, vmiešame pretlak s cesnakom a podusíme. Uvarené cestoviny vmiešame do hotovej mäsovej zmesi, pridáme smotanu, tymian, bazalku a strúhaný syr. Vložíme do vymasteného pekáčika a zapekáme vo vyhriatej rúre asi 40 minút.

 

img

 

Zapekané cestoviny s brokolicou

 

Suroviny:

250 g cestoviny, 500 g brokolice, 3 mrkvy, 200 ml smotany na varenie, 2 vajcia, 100 g syra, soľ, mleté čierne korenie, iné koreniny podľa chuti, maslo alebo margarín, strúhanka

 

Postup:

Brokolicu umyjeme a nakrájame na ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Cestoviny uvaríme do polomäkka a ku koncu varenia pridáme najprv mrkvu, potom brokolicu. Brokolica nepotrebuje veľa a rozvarí sa, preto ju vo vode nechávame len krátko. Scedíme. Zapekaciu formu mierne vymastíme a vysypeme strúhankou. Cestovinovo-zeleninovú zmes zmiešame s polovicou nastrúhaného syra. vajíčko, smotanu, soľ a koreniny zmiešame a pripravíme zálievku. Cestovinovú zmes polejeme zálievkou. Posypeme zvyšným syrom a pečieme približne 45 minút pri teplote 150 stupňov. 

 

img

 

Zapekané cestoviny s hubami a kuracím mäsom

 

Suroviny:

455 g špagety, 350 g šampiňóny, 200 g parmezán, 20 g sušené dubáky, 500 ml smotana, 200 ml biele víno, 4 ks kuracie stehno, 2 strúčiky cesnak, soľ, mleté čierne korenie, bazalkové listy, olivový olej

 

Postup:

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dubáky dáme do misky a zalejeme ich vriacou vodou, aby boli všetky zakryté. Necháme ich zopár minút postáť. Do väčšej panvice dáme olivový olej. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a opražíme v panvici dohneda. Dubáky vyberieme z vody, Pridáme ich do panvice spolu so šampiónmi a s cesnakom. Potom pridáme víno a vodu z hríbov a necháme variť na nízkej teplote, pokiaľ sa mäso neuvarí. Medzitým si uvaríme špagety podľa návodu na obale a zlejeme ich. Do panvice s mäsom pridáme smotanu, privedieme do varu a dáme dole zo sporáka. Osolíme a okoreníme. Do panvice primiešame špagety, tretinu nastrúhaného parmezánu a bazalkové listy a dobre premiešame. Dáme do skla alebo zapekacej misy, posypeme zvyšným parmezánom a dáme piecť dozlatista.

 

img

 

Lasagne so špenátom a šampiňónmi

 

Suroviny:

cesto na lasagne, mrazený špenát, šampiňóny, cottage cheese, strúhaný syr (napr. cheddar), cibuľa, cesnak, šúpané paradajky, bazalka, parmezán, smotana, olivový olej

 

Postup:

Špenát rozmrazíme, pridáme doň 200 g cottage cheese a dobrú hrsť strúhaného tvrdého syru a poriadne premiešame, až vznikne jednoliata masa. Odložíme nabok. Na väčšej panvici speníme nakrájanú cibuľu a 2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Pridáme 200 g nasekanej dusenej šunky a očistené a na menšie kúsky nakrájané šampiňóny. Smažíme spolu pár minút. Teraz do panvice pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, aj so šťavou. Kto chce, môže pridať za lyžicu paradajkového pretlaku. Posypeme štipkou bazalky (použite čerstvú, ak máte, mne tá moja žiaľ uschla), premiešame a necháme na miernom stupni dusiť asi 5 minút. Dno zapekacej misy postriekame pár kvapkami olivového oleja. Na spodok rozložíme plátky cesta na lasagne. Prekryjeme vrstvou špenátovo-syrovej zmesi a preložíme ďalšími plátkami cesta. Nasledujúce poschodie vybudujeme hubovo-šunkovo-paradajkovou zmesou - a tak pokračujeme v striedaní zelenej a červenej, až kým sa nám neminie stavebný materiál. Vrch prelejeme smotanou a posypeme dobrou hrsťou strúhaného parmezánu. Misu prekryjeme fóliou (alobalom) a dáme piecť do vyhriatej misy (180° C). Po 20 minútach fóliu odstránime a necháme dopiecť ďalších 10 minút.

 

img

 

Zapekané penne s paradajkami a mozzarellou

 

Suroviny:

500 g penne cestovín, dve plechovky/1 veľká/ rajčinového pretlaku, 4 rajčiny, 2 mozzarelly, 4 šampióny, cibuľa, tvrdý syr na posypanie, bazalka, čierne korenie, provensálske korenie (iné koreniny podľa vášho výberu)

 

Postup:

Uvaríme cestoviny a dáme ich na zapekací plech. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme cibuľu, pridáme k nej nakrájané šampióny, ktoré opražíme, kým nezhnednú a nezmäknú. Potom k nich pridáme na kocky nakrájané, šupiek zbavené rajčiny, koreniny a soľ. Necháme cca 10 minút dusiť, kým rajčiny nezmäknú, ale aby z nich nebola úplná kaša. Túto zmes potom nalejeme na cestoviny v plechu a spolu premiešame. Potom pridáme na plátky nakrájanú mozzarellu a opäť premiešame. Do rajčinového pretlaku pridáme trochu čierneho korenia a soli a nalejeme na plech s cestovinami, zamiešame, uhladíme. Na záver posypeme postrúhaným tvrdým syrom a dáme piecť do predhriatej trúby na 180 stupňov. Keďže sme chceli, aby boli šťavnaté, nedali sme ich zapiecť do úplného tvrda (cca 30 min.).

 

img

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies