Tipy, ako byť zdravší a štíhlejší, keď sa vám nechce cvičiť: Podporte svoj metabolizmus inak

NETKY.SK • 7 December 2018, 17:31 • 2 min
Tipy, ako byť zdravší a štíhlejší, keď sa vám nechce cvičiť: Podporte svoj metabolizmus inak

Pod pojmom zdravý životný štýl si niektorí automaticky vybavia hodiny strávené v posilňovni a prísne diéty, ktoré veľa ľudí odradia. Tak to ale byť nemusí.

slovakia

left justify in out

Zdravšieho tela dosiahnete aj dodržiavaním jednoduchých zásad, ktoré nemajú s diétami ani cvičením nič spoločné.

 

Pri jedle spomaľte

 

Tiež raňajkujete alebo dokonca obedujete za pochodu? Tak s tým prestaňte. Odborníci na výživu odporúčajú počas jedla spomaliť a žuť každý kúsok aspoň dvadsaťkrát až tridsaťkrát, aby sa potrava správne vstrebala do tela.

 

"Pravda je, že čím viac jedlo rozdrvíme, tým viac uľahčíme svojmu žalúdku a črevu prácu a vyhnete sa tak zápche, nafúknutiu a iným tráviacim ťažkostiam," hovorí zdravotná poradkyňa Kelly Johnstonová pre Huffington Post a zároveň dodáva, že pomalé žuvanie potravy tiež pomáha ku skoršiemu pocitu plnosti a znižuje šance na prejedanie sa.

 

img

 

Nerozptyľujte sa

 

Viac ako polovica Američanov je denne obed v pracovných priestoroch - a odborníci na výživu k tomu dodávajú, že tak škodia svojmu telu. Každý organizmus má totiž problémy s trávením, kedykoľvek je vystavený stresu, ktorý zvyčajne spôsobuje najmä pracovné prostredie.

 

"Nárast stresového hormónu kortizolu môže spôsobiť, že sa živiny stanú zle stráviteľnými a naruší sa tak normálny proces trávenia," hovorí dietologička Tracy Lockwood Beckermanová.

 

Ak sa obedu v práci napriek tomu nemôžete vyhnúť, naučte sa aspoň plánovať, aké jedlo si dáte. Vyhnete sa tak prejedaniu a nebudete si vyberať zbytočne tučné jedlá, na ktoré má človek chuť, ak je v strese.

 

Nejedzte polotovary

 

Priemyselne spracované potraviny a polotovary majú často vysoký obsah sodíka a pridaných cukrov a obsahujú dlhé zoznamy prísad, z ktorých mnohé majú len malý prínos pre vaše celkové zdravie.

 

"Spracované potraviny majú plnidlá, stabilizátory a zahusťovadlá, ktoré môžu narušiť schopnosť vášho tela nasiaknuť základné vitamíny a živiny zo skutočných potravín," súhlasí Beckermanová. Odporúča preto tieto polotovary nahradiť čerstvými potravinami, ktoré sa bežne nachádzajú v prírode. Príkladom môžu byť ryby, ovocie, zelenina, strukoviny a ďalšie.

 

Nepodceňujte spánok

 

Ak sa snažíte zahrnúť do svojho dňa všetky možné aktivity, od práce, sociálnych povinností, cvičenia, až po varenie či upratovanie, je dosť možné, že zanedbávate jednu vec, a to je spánok. Spánok by mal pritom zaberať vo vašom rebríčku priorít hlavné miesto, konieckoncov je to doba, kedy sa telo konečne uvoľňuje a tiež samo "opravuje".

 

"Presná doba spánku sa líši človek od človeka, ale odporúčané rozmedzie sa nachádza niekde medzi siedmimi až ôsmimi hodinami," hovorí Johnstonová.

 

Kvalitný spánok navyše zabezpečí energiu, dokonca utlmí chute na sladké. "Výskumy tiež ukazujú, že ak sa zle vyspíte, máte nasledujúci deň zvyčajne automaticky zvýšenú hladinu cukru v krvi, pretože sa telo nestihlo správne metabolizovať," dodáva odborníčka.

 

img

 

Vypustite alkohol

 

Okrem toho, že prispieva k strašnej "opici", môže alkohol pri prekročení odporúčanej dávky (ženám sa odporúča jeden nápoj denne, mužom dva) zvyšovať riziko vzniku rakoviny, vysokého krvného tlaku a tiež prispieť k prejedaniu, nespavosti a zhoršeniu kognitívnych schopností.

 

Mnoho druhov alkoholu je navyše extrémne kalorických, čo môže viesť k nárastu hmotnosti a problémom s hladinou cukru v krvi. Alkohol tiež zhoršuje účinnosť hormónu leptínu, vďaka ktorému sa cítime sýti. Uistite sa preto, že alkohol netvorí súčasť vášho bežného dňa a zamerajte sa na to, aby jeho konzumovanie bolo naozaj len príležitostné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies