Tipsport extraliga vstupuje do 22. sezóny

NETKY.SK • 11 September 2014, 11:16 • 2 min
Tipsport extraliga vstupuje do 22. sezóny

BRATISLAVA - V piatok sa naplno začne v poradí 22. sezóna extraligy v hokeji. Pred jej oficiálnym začiatkom odohrala reprezentácia do 20 rokov dva vložené zápasy s Popradom a v Žiline.

slovakia

left justify in out

V piatok sa otvoria brány ďalších extraligových štadiónov. Majstrovský titul obhajujú Košice, zloženie účastníkov Tipsport extraligy sa nezmenilo, keďže Žilina zvládla baráž s Bardejovom. Okrem Košíc a Žiliny sa v najvyššej súťaži predstavia aj Nitra, Banská Bystrica, Piešťany, Poprad, Skalica, Zvolen, Martin a Dukla Trenčín. Už ôsmu sezónu bude súčasťou extraligy aj projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 20 rokov.
"Všetkým manažérom patrí veľké poďakovanie, že sa ani v zložitých časoch nevzdávajú a bojujú za to, aby mohla slovenská najvyššia hokejová súťaž písať svoju ďalšiu históriu," uviedol riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Vladimír Paštinský. 

 

Najvýraznejšie letné zmeny sa udiali v pravidlách. Zmenili sa rozmery útočných pásiem, modré čiary sa posunuli bližšie k stredu. Rozhodcovia budú inak posudzovať zakázané uvoľnenia, keď sa bude využívať hybridný model. "Hybridné zakázané uvoľnenie je kombináciou dotykového a automatického, ktoré sa využívalo doteraz. Čiaroví rozhodcovia vyhodnotia na spojnici kruhov na vhadzovanie pozície hráčov a podľa toho rozhodnú. Hokej by sa týmto mal zrýchliť a zatraktívniť," uviedol predseda komisie rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja Peter Ország. 

 

Kluby naďalej zápasia s obmedzeným prísunom financií a tomu prispôsobujú aj zloženie hráčskych kádrov. Favoriti by mali byť rovnakí ako v minulom ročníku - Košice a Nitra. Na slávu z minulosti chcú nadviazať v Dukle Trenčín či Zvolene, minimálne zopakovať vlaňajšok by radi Banská Bystrica a Piešťany. Poprad či Martin môžu prekvapiť a byť šťukami súťaže, pre Skalicu po výraznej obmene kádra a Žilinu bude úspechom postup do play-off. V extralige budú pôsobiť aj skúsení hokejoví harcovníci - v majstrovských Košiciach pokračujú Peter Bartoš, Jiří Bicek i Martin Štrbák, do Nitry sa po dlhom čase vrátil Juraj Štefanka a pod Zoborom zotrvali Jozef Stümpel s Dušanom Milom. Na súpiskách nechýbajú ani Róbert Petrovický, Richard Lintner či Branko Radivojevič v trenčianskej Dukle, poslední dvaja pravdepodobne budú pomáhať vojakom len v úvode ročníka. V zostave Popradu sa objavia skúsení Ľuboš Bartečko, Radoslav Suchý a najlepší strelec histórie súťaže Arne Kroták, v Martine bude hrať Peter Smrek, v Banskej Bystrici pokračuje kapitán Michal Hudec, vo Zvolene zasa Andrej Podkonický. Najmladším vekovým priemerom sa môže pochváliť HK 36 Hant Skalica (23,78 roka). Vekovo najstarší tím má HK Nitra (29,13 roka). 

 

Základná časť Tipsport extraligy bude mať opäť 54 kôl, tímy sa vzájomne stretnú trikrát doma a trikrát vonku. Dlhodobá sezóna sa skončí 24. februára 2015. Hracími dňami budú utorok, piatok a nedeľa. V Poprade a v Nitre sa budú v pracovných dňoch začínať zápasy o 17.00 h, v Skalici, Piešťanoch a Zvolene o 18.00 h a v Martine, Žiline, Košiciach, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Bratislave (HK Orange 20) o 17.30 h. Cez víkend a vo sviatok sa všade bude začínať o 17.00 h. V Tipsport extralige zohľadňujú asociačné termíny IIHF, reprezentačné prestávky budú v novembri, decembri a februári. 

 

Do play-off postúpi najlepších osem tímov tabuľky. Štvrťfinále Slovnaft play-off sa začne v sobotu 28. februára 2015, semifinále 16. marca, finále 1. apríla. Nový majster bude známy najneskôr 13. apríla 2015. Tím umiestnený na 10. priečke tabuľky po základnej časti čaká od 12. marca baráž o extraligu s víťazom I. ligy. 

Po úspechu ankety Zlatá korčuľa v minulosezónnom play-off bude v rovnakom formáte pokračovať aj v novom ročníku, diváci budú vyberať najužitočnejšieho hráča v internetovom hlasovaní. "V spolupráci s partnermi vyhlasujeme prvý ročník ankety Zlatá prilba o najkrajší gól Tipsport extraligy. Hráč, ktorý strelí v mesiaci najkrajší gól, bude hrať v ďalšom v zlatej prilbe. Na konci ročníka potom vyhodnotíme najkrajší presný zásah. Celkový víťaz získa Zlatú prilbu od sochárky Miry Podmanickej. Na našom facebookovom profile sme pripravili veľké sčítanie hokejových fanúšikov," uviedol marketingový riaditeľ spoločnosti Tipsport Miroslav Baranec. Pre návštevníkov i fanúšikov sú pripravené aj ďalšie sprievodné aktivity. 

 

Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na televízne prenosy, ktoré bude vysielať v nedele RTVS. Priemerná sledovanosť zápasov minulej sezóny na obrazovkách RTVS bola podľa generálneho riaditeľa televízie Václava Miku okolo 90-tisíc divákov, rekordné bolo finále s 240-tisíc divákmi pri obrazovkách. 

Program zápasov 1. kola hokejovej Tipsport extraligy 2014/2015: 
1. kolo - piatok 12. septembra: HK Poprad - HK Nitra (17.00), MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Hant Skalica (17.30), MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany (17.30), HKM Zvolen - HC ’05 Banská Bystrica (18.00), Dukla Trenčín - HC Košice (19.00) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies