Vedúce Košice prehrali s poslednou Žilinou

NETKY.SK • 11 Január 2014, 10:52 • 2 min
Vedúce Košice prehrali s poslednou Žilinou

BRATISLAVA - V 38. kole slovenskej hokejovej Tipsport extraligy sa pod Dubňom zrodilo jedno veľké prekvapenie kola. Žilina privítala na svojom ľade lídra z Košíc a na konci sa tešila z víťazstva 3:2.

slovakia

left justify in out

MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 13. Slovák, 22. Tomas, 47. Varga - 2. Štrbák, 40. Marcinko. Vylúčení: 3:2 navyše Ostrčil (Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, Jura - Snášel, R. Bednár, 1257 divákov

Žilinčania nezachytili úvod stretnutia a už po 101 sekundách prehrávali. Štrbák nahodil puk od modrej čiary a ten skončil za prekvapeným Koutským. Už o malú chvíľu našiel Marcinko pred bránou Svatoša, ktorý však namieril len do lapačky žilinského brankára. V 13. minúte sa obrana Košíc dopustila veľkej chyby, rozohrávku zachytil Marek Slovák a z bezprostrednej blízkosti prestrelil Hyláka. Na opačnej strane musel byť znovu v permanencii Koutský, ktorý si poradil s nebezpečnou dorážkou Jenčíka.

Začiatok prostrednej časti pre zmenu nezvládli Košice. Klouda efektne zakombinoval s Tomasom a najlepší strelec súťaže posielal puk už do odkrytej brány. Kontrovať mohol po prečíslení dvoch proti jednému Matis, ale jeho dobre mierený pokus vyrazil Koutský ramenom. V polovici zápasu po chybe domácej obrany znovu neuspel Svatoš, ktorý zakončil len do Koutského. V 35. minúte našiel Klouda prihrávkou spoza brány Vargu, ktorého šancu Hylák zneškodnil. Košice vyrovnali 53 sekúnd pred druhou sirénou, keď kombinačnú akciu zavŕšil do prázdnej brány Marcinko.

V tretej tretine mužstvá bojovali o každý puk a jediná chyba mohla rozhodnúť. Hylákovu zlú rozohrávku ešte Tomas nepotrestal, ale v 47. minúte ten istý hráč ideálne prihral Vargovi, ktorý hosťujúcemu gólmanovi nedal žiadnu šancu. Od tohto momentu Košice vrhli všetky sily do útoku, ale domáci zodpovedne bránili. Keďže zverenci Antona Tomka nedokázali v závere využiť presilovú hru a ani vyše minútovú powerplay, Žilinčania tretíkrát v rade bodovali naplno.

Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "Dnešné stretnutie sa muselo divákom páčiť. Vôbec nebolo vidieť, že hrá posledné mužstvo s prvým. Musím vyzdvihnúť výkon nášho brankára, ktorý stúpa od zápasu k zápasu. Pochvalu si zaslúžia aj hráči za svoje nasadenie a bojovnosť. Dúfam a verím, že nám táto forma vydrží aj do ďalších duelov."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Vedeli sme, že forma Žiliny stúpa. Zdôrazňovali sme, že musíme nastúpiť koncentrovanie. To sa nám podarilo, keď sme hneď v úvode strelili gól. Dnes dostali príležitosť väčšinou mladí hráči. Očakávali sme, že zabojujú o svoje pozície, ale nie všetci presvedčili. Kritický bol prvý gól súpera, ktorý sme mu doslova ponúkli. Z našej strany to bolo chabé, chýbala iskra, myšlienka aj dôraz, neskôr sa od nás odklonilo i šťastie. V závere sme sa pokúšali vyrovnať, ale neuspeli sme. Žilina bola efektívnejšia."

HC'05 B. Bystrica - HK 36 Skalica 6:3 (1:1, 3:0, 2:2)

Góly: 10. a 24. White, 27. Bambúch, 38. Zigo, 47. White, 51. Handlovský - 16. Školiak, 41. Kuľha, 48. Šátek. Rozhodcovia M. Novák, Lauff - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení 6:6, navyše Lažo (Skalica) 5+DKZ za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou, presilovky 1:0, v oslabení 2:1, 1455 divákov.

O zápase sa rozhodovalo v nerovnovážnom stave, no paradoxne nie v presilovkách, ale v oslabení, keď padli z nich až tri góly. Po dvoch tretinách lovili brankári zo siete päťkrát a domáci si vytvorili lukratívny náskok. Pochváliť ich sa patrilo, korčuľovali zodpovedne, s primeranou agresivitou využívali každý jeden moment na nátlak a druhú tretinu zvládli brilantne. Každý jeden gól v ich podaní si vyslúžil superlatívy, v 10. min White v oslabení a z mimoriadne ostráho uhla vymietol pavučinu spojnice bránky, v 24. min zasa prekrásne trafil ponad vyrážačku po tom, čo mu nahral milimetrovo Konečný. V 27. min si spytoval svedomie Lažo, po jeho chybe kombináciu v prečíslení s Hudecom zvládol Bambúch tak, že mieril do úplne prázdnej bránky. No a keď v 37. min Zigo v oslabení prevetral priestor pod žŕdkou, diváci spontánne tlieskali. Skaličania sa snažili, v korčuľovaní sa 'baranom' aj vyrovnali, no muška ich poslúchala podstatne menej. V 16. min, keď po hrúbke Martina poslal Obdržálek do brejku Školiaka a ten vyrovnal excelentným blafákom, boli ešte 'v hre', no druhú tretinu zbabrali na celej čiare a pred treťou časťou zápasu mali čo doháňať. Hneď po prestávke, po 17 sekundách sa Kuľha pohotovou strelou postaral o druhý gól Skaličanov a varoval tak domácich pred prílišnou bezstarostnosťou. Našťastie pre nich sa ich súper nechať vylučovať a White v presilovke si v 47. min vyslúžil za hetrik šiltovky z hľadiska. Hostia odpovedali o poldruha minúty, Šátek tečoval strelu Kutálka a opäť zvýšil napätie. Definitívne ho zachladil v 51. min Handlovský, zblízka prekonal Romančíka šiestykrát a len potvrdil, kto bol pánom na ľade. V 51. min sa navyše nechal na päť minút a do konca zápasu vylúčiť Lažo a citeľne tak ukrátil svojich o záverečný tlak.

Hlasy po zápase
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Patrick White hrá veľmi dobre a aj keď nám hra v tejto sezóne niekedy nešla, jeho výkon bol stabilný. Podáva ich vyrovnané, skóruje, je produktívny. Psychika je 70 percent výkonu a keď ste v pohode, tak sa vám darí, na čo siahnete. Patrick je dobrý chalan, do kabíny zapadol, inak nič špecifické na ňom nie je. V prvej tretine to nebolo ideálne, ťažšie sme sa rozbiehali, no v druhej tretine sme si vybudovali rozhodujúci náskok. Potrebovali sme potvrdiť body z Piešťan, a to sa nám podarilo. Góly v oslabeniach padajú, v minulosti nám v nich Žigo Pálffy strieľal často góly, treba mať aj šťastie, nám prialo dvakrát, súperovi raz."

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Boli sme si vedomí sily súpera, agresivity hlavne pred bránkou, snažili sme sa hráčov pokrývať, no v hre nám nevychádzali presilové hry i zakončenie. V druhej tretine nám súper odskočil, potom sme urobili zmeny v zostave, no dobre hrajúceho súpera sme nedobehli. Pykali sme za nedôsledné pokrytie hráčov, čo nás pripravilo o lepší výsledok.

Michal Hudec, kapitán B. Bystrice: "Dobre nám zápas sadol, škoda oslabení, no pri hre piatich na piatich sme hrali výborne a navyše, utrhol sa White. Je dobrý s pukom, má ťah na bránku a vie streliť gól. My sme sa až teraz dali dokopy, pomohla nám aj zabíjačka, po prestávke hráme zodpovednejšie. Je to rozdiel zbavili sme sa deky, dodržiavame systém a proti Skalici sme si komplikáciu nepripustili. Posúvame sa dopredu, aj naša celková ekonomika, šiltovky na ľade pribúdajú a verím, že ich bude čoraz viac."

Patrick White, autor hetriku: "Prvý hetrik to určite nebol, no strelil som ho už dávno, dnes som mal šťastný deň. Šiltovky ma potešili, moje góly nás k víťazstvu posunuli a som rád, že sme zápas zvládli. Onedlho mám narodeniny, určite nebudem teraz oslavovať 10 dní, stačí jeden deň. Momentálne mám radosť z hry, darí sa mi, užívam si každý zápas. Čo ma bude hetrik v kabíne stáť, zatiaľ neviem, no zistím to veľmi rýchlo."

MHC Mountfield Martin - HKM Zvolen 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Góly: 6. Ďatelinka, 15. Rožník, 23 Klíma - 19. Chovan, 36. Podkonický. Vylúčení: 6:5 navyše Škvaridlo 5+DKZ za faul lakťom, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: 30. Brcko za Rusinu (Martin) rozhodovali: Baluška, Romasko - Korba, M. Orolín, 2000 divákov

Priebeh zápasu
Súboj mužstiev, ktorým sa zatiaľ v novom roku nedarilo, našiel v úvodnom dejstve v lepšej forme martinských hokejistov. Začali vo svižnom tempe, puk mali častejšie na hokejkách a presadili aj strelecky. Skóre otvoril v 6. minúte Ďatelinka strelou od modrej čiary. Potom úspešne zasiahol brankár hostí po strelách Klímu, Galamboša či Važana. Majster sa len pomaly rozbiehal a dlho jeho hráčov nebolo na ľade vidieť. V 15. minúte vybojoval Cíger puk pri mantineli a následnú ideálnu prihrávku pretavil Rožník do druhého gólu domácich. Až potom kontrovali aj hostia. Strelu P. Zuzinu v 16. minúte a Mančáka o minútu neskôr ešte Čech zlikvidoval, ale pred koncom prvej tretine bol bezmocný po krásnej individuálnej akcii Chovana - 2:1.

Aj úvod druhého dejstva patril Martinu. V 23. minúte po kombinácii druhého útoku Klíma zabezpečil pre MHC opäť dvojgólový náskok. V polovici stretnutia sa hostia len s vypätím všetkých síl ubránili náporu domácich. Nedáš - dostaneš sa tak potvrdilo v 36. minúte, keď Zvolen využil presilovku 5 proti 3 a Podkonický znížil. Presný zásah hostí povzbudil a do konca druhej tretiny sa hralo v ich réžii. Gól však už nepadol, a tak viedol Martin tesne 3:2.

Martinskí hokejisti trestuhodne v úvode tretej tretiny premrhali 5-minútovú presilovku. Domáci následne akoby kondične odpadli a nad vodou ich držal len výborný Čech, ktorý privádzal strelcov hostí do zúfalstva. Záver zvládol Martin veľmi dobre takticky a hosťom sa nepodarilo vyrovnať ani pri hre bez brankára.

Hlasy po zápase
Daniel Babka, tréner Martina: "Snažili sme sa vstúpiť do zápasu aktívne. To sa nám aj podarilo, veľmi dobre sme korčuľovali a strelili sme dva góly. Potom sme zabudli na zadné vrátka a dovolili sme Zvolenu znížiť. V druhej tretine pokračoval bojovný výkon z oboch strán. V tretej časti nám dochádzali sily a v závere sme bojovali na hranici našich možností. Podržal nás brankár Čech a stálo pri nás aj šťastie."

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Martin podal v prvej tretine veľmi dobrý výkon. Mal výborný pohyb, dostal nás pod tlak. Naopak naša hra nezniesla žiadne kritériá a bola najslabšia odkedy sme s pánom Šuplerom pri mužstve. Po dôraznom dohovore v kabíne sme spravili zmeny v zostave, ktoré nám prospeli. Mysleli sme, že to prinesie obrat. Miesto toho sme po chybe inkasovali tretíkrát. V tretej tretine sme chceli niečo spraviť s výsledkom, mali sme výraznú prevahu, niekoľko vyložených šancí, ale nevyužili sme ich." 

HK Nitra - HK Poprad 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0) 

Góly: 2. Lelkeš, 40. Tománek, 61. König - 1. Lapšanský, 37. Sýkora. Vylúčení: 5:5, navyše L. Novák (Nitra) 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík, Stano - Brath, Šefčík, 3227 divákov

Priebeh zápasu
Druhá Nitra privítala len o dve priečky nižšie postavený Poprad, no rozdiel medzi oboma celkami je 17 bodov. Napriek tomu sa vedenia ujali hostia, keď už v 52. sekunde stretnutia skóroval po nájazde na dvakrát Lapšanský. Nitre však stačilo len 21 sekúnd na vyrovnanie, po akcii Henricha Ručkaya s Kováčikom skóroval Lelkeš. Sústavný tlak domácich napokon do gólu nevyústil, a tak celky odchádzali na prvú prestávku za zmierlivého stavu 1:1.

V úvode druhej tretiny vrazil domáci Lukáš Novák na mantinel Jáchyma, ktorý musel ísť do nemocnice s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Nitrianskeho hráča poslal rozhodca predčasne sa osprchovať, no následnú 5-minútovú presilovú hru hostia na strelenie gólu nevyužili. V 37. minúte však pri hre 4 na 4 zatiahol Popradčan Mlynarovič puk do tretiny domácich, posunul ho voľnému Sýkorovi, ktorý prestrelil Kristana. Šesť sekúnd pred druhou sirénou Nitrania opäť vyrovnali, Stümpel poslal dopredu kanoniera Tománka a ten už vedel čo má s pukom urobiť - 2:2. 

V 55. minúte mal skvelú príležitosť dostať hostí znovu do vedenia Lapšanský no svoj brejk na strelenie gólu nevyužil. Nasledovalo predĺženie, no trvalo iba 42 sekúnd, po Königovej strele poslal puk do vlastnej brány obranca hostí Gaborčík a Nitra tak opäť vyhrala - 3:2.

Hlasy po zápase
Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Do zápasu sme nastúpili profesorsky, čo sa nám mohlo vypomstiť. Paradoxne nás do hry dostala oslabovka pri vylúčení Nováka, ožili diváci, prenieslo sa to aj na hráčov, odvtedy sme hrali iný hokej. Do poslednej tretiny sme išli s tým, že kto dá gól vyhrá, napokon sa to potvrdilo až v predĺžení. Dnes sme vyhrali, ale so šťastím."
 
 
Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Hral sa veľmi kvalitný zápas, v prvej tretine sme mali veľa príložitosti na to, aby sme vyhrávali, také šance by sa mali premieňať. Do polovice druhej tretiny sme mali navrch, ale potom po našich fauloch mali domáci príležitosti na skórovanie. Tretia tretina sa prelievala hore-dole, no keby sme využili nájazdy, mohli sme vyhrať." 

Dukla Trenčín - ŠHK 37 Piešťany 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 41. Nemčík - 37. Stupka, 57. Mišura, 59. Hamrák. Vylúčení: 3:5, navyše Lušňák (Piešťany) 10 min za údery do hlavy, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc – Holienka, Valach. 1570 divákov.

Po opatrnom začiatku zavelil do útoku Mikula. Jeho prienik a zakončenie Troligu však gól neprinieslo. Trenčania mali v prvej tretine viac z hry, ale do gólu nedokázali doviesť ani jednu zo svojich šancí, keď zlyhávali v dôraze pred súperovu bránou. V 17. min mal veľkú šancu Komínek. Osamotený si na ľad položil Tomeka, no ten nedokázal pretlačiť puk do siete. V závere spálil šancu Šišovský a ani dorážka Komínka za Tomekov chrbát neprešla. 

Po prestávke pridali na obrátkach aj hostia. Brňákov pokus však našiel pripraveného Lašáka. V polovici zápasu si šance vypracovali oba kolektívy. Po nedorozumení v domácej obrane sa k puku dostal Drgoň, jeho strelu brankár neudržal, no zachránila ho konštrukcia brány. Na opačnej strane sa zle v šanci zorientoval Petrovický. Vedenia sa napokon ujali Piešťany. Tri sekundy po návrate Bobčeka z trestnej lavice zavesil pod hornú žŕdku Stupka. 

Úvod záverečnej časti hry vyšiel Dukle. Už po dvadsiatich sekundách sa presadil v presilovke Nemčík dorážkou a vyrovnal. Hostia mohli vedenie na svoju stranu strhnúť desať minút pred koncom. Stupka si položil Lašáka, na dobré zakončenie však už nemal dostatok rozvahy a kľudu. Rozhodnutie napokon padlo v samom závere. Tri minúty pred koncom si do voľného priestoru nakorčuľoval Mišura, položil si brankára a zavesil druhý gól Piešťan. Hostia pridali v predposlednej minúte gól do prázdnej brány, ktorého autorom bol Hamrák. 

Hlasy po zápase
Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Vo vyrovnanom zápase rozhodovali maličkosti. Na konci druhej tretiny súper potrestal našu chybu gólom. Na začiatku tretej tretiny sa nám však v presilovke našťastie podarilo vyrovnať. Snažili sme sa tlačiť pred súperovu bránku, ale šance sa nám nedarilo premieňať, pretože v koncovke nám chýba väčší pokoj. Po buly na konci zápasu sme urobili ďalšiu chybu, z ktorej padol druhý gól hostí, v power-play sme už nestihli vyrovnať. Hráči však bojovali do poslednej chvíle, za čo im chcem poďakovať."

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Boli sme domácim vyrovnaným súperom, pričom v prvých dvoch tretinách mali dobré šance obe mužstvá. V závere druhej tretiny sme po strelení druhého gólu získali psychickú výhodu, ale Trenčín dokázal už onedlho počas presilovky vyrovnať. Snažili sme sa hrať zodpovedne zozadu a naša šanca prišla v závere zápasu, kedy sme pridali ďalšie góly a potvrdili víťazstvo. Ďakujem hráčom, že bojovali až do konca i nášmu fanklubu, ktorý nás prišiel v hojnom počte podporiť."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona