Tipsport extraliga: Trenčín sa priblížil k playoff, Košice víťazne proti Skalici

NETKY.SK • 4 Január 2014, 07:43 • 2 min
Tipsport extraliga: Trenčín sa priblížil k playoff, Košice víťazne proti Skalici

BRATISLAVA - Hokejisti Dukly Trenčín vstúpili do nového roka víťazne, keď v dôležitom piatkovom zápase 35. kola Tipsport extraligy vyhrali na ľade ôsmeho MHC Mountfield Martin 3:1. Náskok mužstva z Turca tak skresali v boji o postup do playoff už len na jeden bod.

slovakia

left justify in out

Otvárací duel v novom roku si zopakovali hokejisti vicemajstra z Košíc a Skalice z 3. januára 2012. Košice vtedy zvíťazili na Záhorí vysoko 9:3 a z troch bodov sa tešili aj v piatok po dvoch rokoch na domácom ľade po triumfe 3:2. Zverenci Antona Tomka tak naďalej ostávajú na čele tabuľky s 13-bodovým náskokom na druhú Nitru. 

HC Košice - HK 36 Skalica 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 7. Sojčík, 42. Svatoš, 57. Jenčík - 30. Jankovič, 60. Školiak. Rozhodovali: Jonák, Stano - Orolin, Tvrdoň, vylúčenia: 3:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 4385 divákov.

V Steel aréne začali aktívnejšie hostia zo Skalice a už v 3. minúte preveril pozornosť Riečického Šátek. O dve minúty neskôr nebezpečne zakončoval Stano, no stav sa nezmenil. O úvodný gól stretnutia sa však na opačnej strane postaral Sojčík, ktorý prekvapil Lipovského pri signalizovanom vylúčení Gründlinga - 1:0. Košičania ožili a o niekoľko sekúnd neskôr sa ocitol v dobrej pozícii Svatoš, Lipovský včas zasiahol. "Oceliari" pokračovali v ofenzívnej hre a v 12. minúte nebezpečne pálil Jenčík, no po góle volala predovšetkým spolupráca Spilara s Bartošom, po ktorej druhý menovaný nechal vyniknúť skalického gólmana.

Druhú tretinu odštartovala individuálna akcia Spilara, ktorý bekhendom trafil iba betón Lipovského. V 25. minúte to pred košickou bránkou skúšal Obdržálek, ktorý o dve minúty neskôr nedokázal ani na dva razy prekonať Riečického. Na opačnej strane sa v oslabení pred Lipovským ocitol v šanci Bartoš, ani po jeho zakončení sa stav nezmenil. V 30. minúte sa Skaličania dočkali vyrovnania, keď zlé vykorčuľovanie Riečického potrestal Jankovič - 1:1. O dve minúty neskôr unikol v presilovej hre domáci Sojčík, no jeho únik zostal nevyužitý. Po ňom nebezpečne pálil i obranca Cebák a v 34. minúte nevyužil trestné strieľanie Svatoš, po tom ako ho nedovolene zastavil Srnec. Streleckú mizériu domácich neodklial ani Sojčík, ktorý o minútu neskôr osamotený neprekonal ležiaceho Lipovského.

Na začiatku tretieho dejstva Kuľha napálil konštrukciu Riečického bránky, no v 42. minúte zahrmelo na opačnej strane, keď Svatoš zoči-voči Lipovskému nezaváhal - 2:1. Skaličania kontrovali príležitosťou Kuľhu v 47. minúte, Riečický si poradil s jeho nebezpečným zakončením. Gól na hokejke mal v 51. minúte hosťujúci Novák, ale svoj únik nekorunoval presným zásahom.V 57. minúte Jenčík zužitkoval zmätky pred skalickou bránkou - 3:1. Bodku za stretnutím dal desať sekúnd pred koncom duelu hosťujúci Školiak - 3:2.

Hlasy po zápase

Anton Tomko, tréner HC Košice: "V prvej tretine sme videli, že Skalica neprišla hrať otvorený hokej, no zamerala sa na defenzívu a nebezpečné protiútoky. V druhej tretine, keď sme si vypracovali viacero čistých šancí, tak sme ju paradoxne prehrali 0:1. Čakali sme na chyby súpera, čo sa nám podarilo a strelili sme v záverečnej tretine dva góly. Víťazstvo bolo vydreté, no zaslúžené."

Andrej Výboh, tréner HK 36 Skalica: "Proti lídrovi súťaže sme podali zodpovedný výkon a dá sa povedať, že sme so súperom držali krok počas celého duelu. Mrzia nás nevyužité šance počas záverečnej tretine. Po dobrom výkone sme znova prehrali."

HK Poprad - HKM Zvolen 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)

Góly: 19. Paločko, 28. Lapšanský, 44. Štals - 44. Ľ. Zuzin, 47. Hraško. Vylúčení: 6:5 navyše P. Zuzin (Zvolen) 5+DKZ za napadnutie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Novák – Gajan, Kacej, 1 748 divákov

Poprad začal náporom, dobre korčuľoval a útočnú hru domácich zdobila aj častá početnosť streľby. Šimko vo zvolenskej bráne bol však pozorný a likvidoval popradské šance jednu za druhou. Najskôr Lapšanský neuspel, i keď si efektne obhodil Hraška, v 12. minúte zas M. Nagy zlyhal z medzikružia. Poprad otvoril skóre pred koncom prvej tretiny v 5-minútovej presilovke, keď Kuraliho strelu do siete tečoval Matúš Paločko. 

Domáci v pokračujúcej presilovej hre už neskórovali, až v hre 4 proti 4 vzal zodpovednosť do svojich rúk Lapšanský a po peknej sťahovačke po ľade strelil druhý gól. Zvolenčania sa snažili, no v útočnej fáze im chýbal moment prekvapenia a Sidor nemusel riešiť veľa ťažkých striel. Snád najväčšiu šancu hostí spálil v 37. minúte Podkonický, ktorý v prečíslení trafil len do brankára Popradu. V poslednej minúte druhej časti ešte v presilovke sám pred Sidorom neuspel ani Bortňák. 

Tretie dejstvo odštartovalo pre "kamzíkov" ideálne, Štals dostal dobrý pas medzi kruhy a Šimko lovil puk po tretí raz zo siete – 3:0. Trojgólový náskok domácich sa však ukázal ako zradný. Len 32 sekúnd totiž trvalo Šuplerovým zverencom, kým dokázali odpovedať. Ľ. Zuzin nahadzoval od modrej puk na bránu a z nevinnej strany zrazu rezultoval prvý gól HKM. Popradčania sa následne dopustili zbytočných vylúčení a v presilovke 5 proti 3 sa bombou od modrej čiary presadil zadák Hraško – 3:2. Zvolenský tlak prerušilo Podkonického vylúčenie a Popradčania si už v závere vedenie z rúk nepustili. 

Hlasy po zápase

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Som spokojný, takticky sme sa na súpera pripravili veľmi dobre. Trojgólové vedenie musíme udržať za každých okolností, zbytočne sme zápas zdramatizovali."

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Chceli sme zápas zlomiť už v úvode, čo sa nám nepodarilo. Výsledok ovplyvnilo prísne vylúčenie P. Zuzina. Pricestovali sme sme pod Tatry s cieľom zvíťaziť, no hlavy musia ostať hore."

MHC Mountfield Martin - Dukla Trenčín 1:3 (0:3, 1:0, 0:0)

Góly: 37. Fujerík - 8. T. Klíma, 9. Šimíček, 18. Šimíček. Vylúčení: 1:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, zmeny: od 48. do 51 min. Nagy za Lašáka (Trenčín), rozhodovali: D. Konc, Orolín - Sčensný, Snášel, 2900 divákov

Priebeh zápasu

Po úvodnom oťukávaní našla prvá tretina lepšie pripravených hostí. Vedenia sa ujali v 8. minúte, keď Tomáš Klíma prekvapil brankára Čecha. O 54 sekúnd neskôr už viedla Dukla 2:0, prihrávku Liptáka spoza bránky využil Šimíček. Bol to stý gól, ktorý Martin v tejto sezóne inkasoval. Domáci sa len pomaly rozbiehali v ďalšom priebehu tretiny. V 13. minúte si pekne nakorčuľoval pred Lašáka Smrek, ale gólman hostí bol pripravený. O minútu neskôr netrafil z dobrej pozície bránku Dukly Važan. Nedáš-dostaneš sa tak potvrdilo opäť aj v tomto zápase. V 18. minúte si štvrtý útok hostí zopakoval akciu pri druhom góle a Šimíček zabezpečil Trenčínu trojgólový náskok po prvej časti hry.

Aj druhá tretina priniesla len priemerný hokej. Martin síce pridal, mal viac z hry, ale v koncovke mu chýbal väčší dôraz i presná muška. Pozorný Lašák mal prácu len zriedkavo. V 30. minúte chytil pokus Ďatelinku a o dve minúty neskôr bol na mieste aj po individuálnej akcii Markoviča. Navyše Lukáš Klíma v 35. minúte netrafil bránku Dukly. Domácim sa podarilo znížiť o dve minúty nato. Strelu Markoviča Lašák vyrazil, ale Fujerík nevídane zo vzduchu trafil puk za chrbát brankára hostí - 1:3.

V tretej tretine na koncentrovaný výkon hostí nevedel Martin v útoku nič vymyslieť. V 48. minúte odkorčuľoval Lašák na striedačku a do bránky sa na necelé tri minúty postavil Nagy. V 50. minúte stálo pri ňom šťastie pri strele Brcka, ktorá skončila len na žŕdke. Martin sa potom ešte pokúsil urobiť niečo s výsledkom, ale na Lašákovi stroskotali všetky snahy domácich. Nepomohla im ani 32-sekundová hra bez brankára, a tak sa Dukla tešila z cenného víťazstva a dotiahla sa v tabuľke na ôsmy Martin na rozdiel jedného bodu. 

Hlasy po zápase

Daniel Babka, tréner Martina: "Doplatili sme na veľmi slabý výkon v prvej tretine a nešťastný prvý gól. Počas celého duelu sme pôsobili pomalším dojmom, vždy sme boli minimálne o krok za hráčmi hostí. Ani fyzicky sme nezvládali súboje, preto sme si nedokázali vytvoriť taký tlak na súpera, aký by si to vyžadovalo. Mali sme aj šance, no so streľbou sme dlho váhali. Chýbal nám moment prekvapenia."

Milan Staš, tréner Trenčína: "V úvode sme si dali pozor na domácich. Prvá tretina sa nám vydarila a získali sme rozhodujúci náskok. V ďalšom priebehu sme sa zamerali len na jeho ubránenie. Tu sa ukázalo, akým prínosom je pre nás skúsený Róbert Petrovický. Zodvihol sebavedomie celého mužstva. Keď nás v niektorých fázach súper zatlačil, vtedy ukázal svoje majstrovstvo Ján Lašák. Celý tím podal kompaktný výkon, teší ma, že gólmi rozhodli o výsledku tretí a štvrtý útok."

HK Nitra - ŠHK 37 Pieštany 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Góly: 16. Bajtek, 18. Ordzovenský, 47. Tománek - 20. Mišura. Vylúčení: 5:8, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner - Junek, Výleta, 3278 divákov

Priebeh zápasu

Vedenia sa ujali domáci hráči až po štvrťhodine hry, keď využili presilovku, puk po strele Michala Nováka tečoval do brány hostí Filip Bajtek. V 18. minúte pridali Nitrania druhý gól, po peknej kombinácii využil ďalšiu presilovku Peter Ordzovenský. Piešťany dokázali ešte do konca prvej tretiny znížiť na rozdiel jedného gólu. Jeho autorom bol v 20. minúte Matej Mišura - 2:1.

V druhej časti stretnutia videli diváci skôr boj ako hokej, najväčšiu šancu mal v polovici stretnutia domáci Henrich Ručkay, no svoj nájazd z ľavej strany v gól nepretavil.

V 7. minúte tretej časti stretnutia využili domáci ďalšiu presilovku, do puku sa oprel, tentokrát v pozícii obrancu, Tománek a Nitra viedla opäť dvojgólovým rozdielom. V závere si tréner hostí vzal oddychový čas, po ktorom vykorčuľovali hostia na ľad šiesti proti štyrom, no v presilovke už zmeniť skóre nedokázali. 

Hlasy po zápase

Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Bol to kvalitný, bojovný a vyrovnaný zápas. Do hry sme sa dostali až v presilovke, využili sme aj druhú, no potom sme dostali gól do šatne. O stretnutí prakticky rozhodli presilovky, inak to bol vyrovnaný zápas."

Milan Klement, tréner Piešťan: "Hrali sme solídny hokej s Nitrou, ale ak chceme uspieť, nesmieme hrať toľko oslabení. Podľa mňa to bolo v hre päť na päť vyrovnané stretnutie."

HC'05 B. Bystrica - DOXXbet Žilina 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Góly: 3. Bendík, 16. Handlovský, 19. White, 54. Martin. Rozhodcovia Jura - Gavalier, Rovenský, vylúčení 5:10, presilovky 2:0, v oslabení 0:0, zmeny: 21. Koutský za Laca, 1520 divákov

Domáci rolu favorita naplnili bezo zvyšku už v prvej tretine, strelili v nej tri góly a zápas proti tabuľkovému outsiderovi držali pevne vo svojich rukách. Nepríjemné skúsenosti s obratmi v predchádzajúcich zápasoch ich tentoraz obišli, zvládli aj druhú tretinu, aj keď bezgólovú, no s množstvom šancí. Žilinčania veľa neukázali, po úvodnej dvadsaťminútovke vystriedali aj brankára a keďže nevedeli streliť gól, tak 'barani' bez väčších obáv zápas dotiahli do želateľného konca. V 3. min Bendík po nahrávke od Ziga zblízka otvoril skóre a navodil prajnú atmosféru, v 16. min po dokonalej nahrávke od Saracina zvýšil skóre White a pečať nadvlády udelil v 19. min White v páde a z otočky. Druhú tretinu poznačilo množstvo vylúčených a rozkúskovaná hra, ktorá viac vyhovovala domácim. Brankár Kalemba sa vyznamenal hlavne v 10. min, keď mu miešanie puku úplne voľného Kloudu pred bránkou zrak nezamútilo, v 26. min nemusel zakročiť po nájazde Kallu a jeho strele vedľa, a to bolo všetko, čo Žilinčanov vo výpočte šancí zdobilo. Bystričania si ich vypracovali podstatne viac, najviac Handlovský, v 35. min neuspel ani Macík, a Saracino v presilovke, a tak hosťom tlela nádej na zvrat aj v tretej tretine. Postupom času zhasínala, domáci síce zahadzovali príležitosti, nepresadili sa postupne Bendík, Konečný, Macík, čo však bolo podstatné, hostia sa na na výraznejší tlak nezmohli a nasmerovali sa na jasnú prehru. Korunu zápasu nasadil v 54. min Martin v presilovke o dvoch hráčov a vytrestal tak aj nedisciplinovanosť súpera s množstvom vylúčení.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Začiatok bol vyrovnaný, nám to padalo, strelili sme tri góly. Paradoxne ďalšie tretiny sme hrali lepšie, aj príležitostí sme si vytvorili viac, no gólov ubudlo. Som rád, že žiaden lapsus na spôsob zápasu s Martinom chalani nevyrobili. Žilina pôjde podľa mňa v tabuľke vyššie, bude nepríjemným súperom pre všetky mužstvá, preto sme radi, že sme proti nej naplno bodovali."

Róbert Kaláber, kouč Žiliny: "Napriek tomu, že sme chalanov upozorňovali na úvod zápasu, opak bol pravdou, boli sme nedôrazní a prvú tretinu sme prehrali o tri góly. Boli sme nedisciplinovaní, a to nám neumožnilo vrátiť sa do zápasu."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies