Tipsport extraliga: Tomas zo Žiliny s druhým hetrikom, nezdolanosť Nitry ukončil Trenčín

NETKY.SK • 28 Október 2013, 07:43 • 2 min
Tipsport extraliga: Tomas zo Žiliny s druhým hetrikom, nezdolanosť Nitry ukončil Trenčín

ŽILINA - Útočník MsHK DOXXbet Žilina Roman Tomas prispel tromi gólmi v 16. kole hokejovej Tipsport extraligy 2013/2014 k víťazstvu "vlkov" nad majstrovským tímom HKM Zvolen 4:3 po predĺžení.

slovakia

left justify in out

Skúsený kanonier si obliekol dres Žiliny len v šiestom zápase v tejto sezóne a do štatistík kanadského bodovania si pripísal už druhý hetrik. Ten prvý dosiahol pri vysokom víťazstve Žiliny nad HK Orange 20 9:0 vo vloženom zápase extraligy.

Hokejisti Dukly Trenčín prerušili v nedeľu osemzápasovú sériu HK Nitra bez prehry, keď tím Antonína Stavjaňu dokázali Trenčania zdolať 4:3 pp. Hoci hráči spod Zobora vyhrávali v tretej tretine 3:1, po obrate Trenčanov, na ktorého konci bol v 64. minúte presný zásah Richarda Lintnera, si z Považia odvážajú len bod.

Trenčania zdolali Nitru 4:3 po predĺžení

Trenčín sa ujal vedenia v 11. minúte po Vaculínovej ekvilibristike pred bránkou, no hostia dokázali rýchlo zareagovať a zakrátko Hamrák vyrovnal. Veľkých šancí na oboch stranách veľa nebolo, na klzisku sa predovšetkým urputne bojovalo a útočné pokusy oboch ofenzív k úspechu neviedli. Až v 38. minúte po skvelej Stümpelovej akcii vymietol pavučiny v trenčianskej bránke Tománek a Nitra viedla po dvoch tretinách v Trenčíe 2:1.

Náskok hostí spod Zobora zveľadil v úvode tretej tretiny Štumpf, ale Trenčania sa nevzdali a postupne prebrali iniciatívu. Tá im vyniesla vyrovnanie skóre po Troligovom šikovnom bekhende v 48. minúte a výstavnom kúsku Tomáša Klímu do horného rohu Kristanovej bránky o štyri minúty neskôr. Dramatické záverečné chvíle riadneho hracieho času rozhodnutie nepriniesli. V predĺžení následne neuspel hosťujúci Pupák v sólovom samostatnom nájazde na Lašáka. V 64. minúte sa tak dostal k puku na ľavom kruhu Lintner a jeho strela prekĺzla do siete Kristana. Dukla vydrela tesné víťazstvo a prerušila sedemzápasovú sériu Nitry bez prehry.

Dukla Trenčín - HK Nitra 4:3 pp (1:1, 0:1, 2:1 - 1:0)

Góly: 11. Vaculín, 48. Troliga, 52. T. Klíma, 64. Lintner - 14. Hamrák, 38. Tománek, 42. Štumpf. Vylúčení: 5:4 na 2 min., navyše Nemčík (Trenčín) 10 min za zhodenie rukavíc a M. Novák (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner – Junek, Šefčík, 1363 divákov.

Hlasy po zápase:

Róbert Kaláber, tréner Trenčína: "Nastúpili sme do tohto zápasu dobre namotivovaní a v prvej tretine sme predviedli celkom dobrý výkon. V druhej časti sme však poľavili a neplnili sme taktické pokyny, pričom až tretí inkasovaný gól v našej sieti nás dokázal naštartovať. Zo striedačky sa preniesli na ľad potrebné emócie, ktoré nám pomohli vyrovnať. Keďže v predĺžení sa brankárovi Lašákovi podarilo zneškodniť súperov nájazd, dokázali sme streliť víťazný gól. Musím pochváliť mužstvo za to, že nezložilo zbrane ani pri nepriaznivom vývoji zápasu a dokázalo zvíťaziť nad silným súperom."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zápas bol zo začiatku celkom vyrovnaný, potom sa nám podarilo získať dvojgólový náskok, ktorý by v pohode hrajúce mužstvo už malo dotiahnuť do víťazného konca. Súper však zvýšil aktivitu a vynútil si predĺženie, v ktorom sme, žiaľ, nedokázali rozhodnúť ani z vyloženej šance. Krátko na to sme inkasovali rozhodujúci gól zápasu."

Košice vyhrali nad Piešťanmi 4:2

Už tradične začali v Steel aréne aktívnejšie domáci hráči. V 3. minúte najprv Konečný napálil pravú žŕdku hosťujúcej bránky, vzápätí pálil od modrej čiary Takáč, ktorého strelu tečoval Boltun a otvoril skóre duelu - 1:0. Hostia odpovedali tesne po skončení početnej výhody, keď sa v 7. minúte zblízka presadil Melichárek - 1:1. Už o niekoľko sekúnd neskôr odpratala piešťanská obrana skackajúci puk z bránkovej čiary a z ideálnej pozície pálil i domáci Spilar. V 9. minúte bol blízko ku gólu obranca hostí Brňák, nezužitkoval však ideálnu prihrávku spoza bránky. "Oceliari" pohrozili v 11. minúte v oslabení, Marcinko trafil iba bočnú konštrukciu bránky. O dve minúty neskôr to skúšal pred Ondrejkom aj Jenčík, stav sa nezmenil. Domáci hráči sa dočkali až v 15. minúte, keď sa v hre 5 proti 3 presadil Spilar - 2:1. V závere úvodnej dvadsaťminútovky pridal tretí gól domácich Štrbák, ktorý strelou od modrej čiary potrestal vylúčenie Valábika. 

Hostia mohli korigovať v 24. minúte, keď sa po chybe Marcinka dostal k puku Ručkay, no sám zoči-voči Hylákovi nepochodil. O minútu neskôr teda zahrmelo na opačnej strane, Sojčík bekhendom prekonal Tomeka a zvýšil už na 4:1. Hostia potom začali viac korčuľovať a častejšie sa tlačili do zakončenia. V 29. minúte sa dostali do sľubného prečíslenia, ale puk z Holovičovej hokejky skryl Hylák vo svojej lapačke. O dve minúty neskôr sa pred neho natlačil Bartánus, no ani na dva razy ho nedokázal prekonať. Na konci 37. minúty sa ocitol v ideálnej pozícii Boltun, nenamieril však presne. Hra sa prelievala z jednej strany na druhú, ale obaja gólmani podržali svoje tímy. 

Od úvodu tretieho dejstva obidve mužstvá predovšetkým pozorne bránili a podnikali rýchle protiútoky. V 46. minúte sa podarilo skórovať hosťom, potom čo Lušňák prejavil pred košickou bránkou patričný dôraz a puk prepasíroval za bránkovú čiaru - 4:2. Na opačnej strane preveril v 51. minúte pozornosť Tomeka Marcinko a po ňom o minútu neskôr Konečný zblízka netrafil bránku. Hosťom sa už nepodarilo streliť kontaktný gól a Košičania si už dvojgólové víťazstvo postrážili až do samého záveru.

HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)

Góly: 3. Boltun, 15. Spilar, 20. Štrbák, 25. Sojčík - 7. Melichárek, 46. Lušňák. Rozhodcovia: Kaukokari (Fín.), Kubuš - Kacej, Rovenský, vylúčení 3:5, navyše: Sojčík 10. minút za napadnutie hlavy a krku - Valábik 10. minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 21. Tomek (Piešťany) namiesto Ondrejku, 3328 divákov.

Hlasy po zápase:

Anton Tomko, tréner HC Košice: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, asi po prvý raz v tejto sezóne sme v úvodnej tretine strelili tri góly, čo nás upokojilo. V druhej tretine súper zvýšil obrátky, no strelili sme štvrtý gól a od tohto momentu sme mali výsledok pod kontrolou. Škoda inkasovaného druhého gólu, trošku nás to vyviedlo z miery, dali sme to však dokopy a výsledok z našej strany bol zaslúžený. V zápase zdobila našich mladých hráčov bojovnosť."

Milan Klement, tréner ŠHK 37 Piešťany: "Mali sme zlý začiatok a inkasovali sme prvý gól. Podarilo sa nám síce vyrovnať na 1:1, ale prišli dve presilovky a dva góly. V tom čase sme nehrali dobre. V druhej tretine sme sa vzchopili a hrali lepší hokej, rovnako v tretej, no na domácich to nestačilo, teda mínus tri body."

Žilina zvíťazila nad Zvolen 4:3 po predĺžení

V Žiline sa hral hokej pri solídnej atmosfére, o ktorú sa staral domáci kotol i niekoľko desiatok fanúšikov hostí. V úvode mali mierne navrch Nelibovi zverenci, ktorí si vypracovali viacero dobrých príležitostí. Najväčšiu mal Tibor Varga po tom, ako prešprintoval jedného z obrancov súpera, ale zakončil len do Šimka. V polovici dejstva išli domáci do vedenia, keď hosťujúci brankár neudržal Kloudov nastrelený puk a Tomas ho zblízka doklepol do siete. V 12. minúte vyrovnával Obšut, ktorý vystrelil na modrej a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Do šatní išli napokon spokojnejší Žilinčania. Varga potiahol puk popri pravom mantineli, poslal ho medzi kruhy Kallovi a ten z prvej prekonal Šimka. 

V prostrednej časti hry sa hral obojstranne bojovný hokej, ale takmer bez šancí. Viac vzruchu priniesla až početná výhoda domácich o dvoch hráčov. Tri sekundy pred jej skončením zamiešal puk medzi kruhmi Tomas a jeho strela skončila v sieti. Zvýšiť vedenie Žiliny mohol v 34. minúte Linet, lenže proti jeho dobre mierenému pokusu reflexívne zasiahol Šimko. Pravidlo nedáš-dostaneš potvrdil na opačnej strane Juraško, ktorý sa v presilovej hre oprel do puku na modrej čiare a Laco už nestihol zareagovať. 

V tretej časti sa hralo vysoko takticky z oboch strán. Domáci sa sústredili prevažne na hru zo zabezpečenej obrany, ale po úniku Kloudu mohli vyhrávať vyšším rozdielom, lenže zakončenie domáceho centra zastavil Šimko. Hostia boli aktívnejší a za svoj výkon boli odmenení, keď v 53. minúte sa dostal k puku medzi kruhmi Ľubor Zuzin a proti jeho strele sa už Laco nestihol presunúť. V závere už ani jeden tím nechcel urobiť chybu a zápas tak dospel do predĺženia. 

V ňom pokračoval podobný hokej z konca tretej tretiny, až v kým v 64. minúte opäť nezaúradoval Roman Tomas a po prihrávke Dlouhého nezavŕšil svoj hetrik. Bol to už jeho druhý trojgólový zápis v piatom stretnutí v žilinskom drese.

MsHK DOXXbet Žilina - HKM Zvolen 4:3 pp (2:1, 1:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 10. Tomas, 18. Kalla , 29. Tomas, 64. Tomas - 12. Obšut , 36. Juraško, 53. Ľ. Zuzin. Vylúčení: 3:3 , presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Snášel, Tornay, 1537 divákov

Hlasy po zápase:

Jan Neliba, tréner Žiliny: "Vedeli sme, že Zvolen bude hrať rýchly hokej. Predsa len, je to minuloročný majster. Jeho káder s malými zmenami zostal pokope a hráči nemohli zabudnúť hrať hokej. Cením si výkon môjho mužstva. Bojovali sme, škoda len nepremeneného nájazdu Kloudu za stavu 3:2. Zvolen potom šťastne vyrovnal, ale my sme zasa so šťastím rozhodli. Chcel by som tiež poďakovať divákom oboch táborov, ktorí vytvorili hokejové prostredie. Takáto atmosféra hráčov vyhecuje a odohrajú kvalitné zápasy."

Július Šupler, tréner Zvolena: "V každom prípade sme videli kvalitný a zaujímavý zápas s dramatickým rozuzlením. Za stavu 3:1 sa moji chlapci vzchopili a zabojovali. Dve tretiny hrali dobre, škoda, že realizácia príležitostí nebola efektívna. V predĺžení jedna chybička rozhodla o výsledku. Mrzí nás to, pretože my víťazstvá potrebujeme. To je recept, ako vrátiť tímu zdravé sebavedomie."

Skalica prehrala s Popradom 3:4 

Skalická Hant arena privítala v 16. ligovom kole mužstvo spod Tatier. V prvých minútach si domáci vytvorili tlak a už v 2. minúte Kropáč poslal domácich do vedenia. V priebehu ďalších minút sa hra vyrovnala, útoky sa striedali na oboch stranách, ale bez výraznejších gólových príležitostí. Keď však Skaličania nevyužili presilovku, udrelo na druhej strane a v 17. minúte Kroták po chybe obrany s prehľadom vyrovnal. V tej istej minúte dostal hostí do vedenia Belluš. Domáci naďalej kopili chyby v obrannej hre, Kroták sa rútil sám na Romančíka, ale ten jeho blafák vykryl. Skóre sa tak v 1. tretine už nemenilo.

Druhá tretina priniesla nečakaný úvod. Domáci začali robiť chyby v obrannom pásme, čo súper dokonale využil na strelenie dvoch rýchlych gólov z hokejky Jabrockého a Paukovčeka. V 24. minúte sa dostal do sľubnej šance Šátek, ale jeho strela minula bránku. Prišla presilová hra a domáci sa dočkali zníženia z hokejky Obdržálka. V tejto fáze obe mužstvá hrali rýchly a dôrazný hokej, v ktorom iniciatívu prevzali Skaličania, ale do konca tretiny ju už nevyužili. 

Do 3. tretiny nastúpili domáci s odhodlaním dostať sa späť do zápasu. Dobre korčuľovali, hrali dôsledný forčeking, v 42. minúte im však utiekol Kroták, a iba Lipovský zachránil. Vzápätí Mráz pekne potiahol puk pred bránou hostí a do odkrytej bránky vykresal domácu nádej, keď znížil na 3:4. Potom domáci začali nátlakovú hru, ale Popradčania systematickou obrannou hrou v strednom pásme ich snahu eliminovali. I keď v závere zápasu domáci tréner odvolal brankára a posilnil útočnú silu, Skaličanom sa už nepodarilo vyrovnať, a tak prišli aj o 4. miesto v tabuľke. 

HK 36 Skalica - HK Poprad 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)

Góly: 2. Kropáč, 27. Obdržálek, 46. Mráz - 17. Kroták, 17. Belluš, 22. Jabrocký, 23. Paukovček. Rozhodovali: Konc - Orolin, Výleta, vylúčení: 2:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedania: od 23. Lipovský za Romančíka (Skalica), 1795 divákov.

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, asistent trénera Skalice: "V prvej tretine sme dali náhodný gól. Nemohli sme ju vyhrať, táto tretina bola najhoršia, akú sme zatiaľ hrali. I druhá tretina bol zlá. Dali sme síce gól, ale súper sa zatiahol do obrany. V tretej tretine sme sa dostali do nátlakovej hry, súper hral na obranu a my sme nedokázali využiť ani power-play. Súperovi gratulujem a budeme sa snažiť zabodovať v ďalšom zápase."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Začiatok zápasu nám nevyšiel. Dostali sme lacný gól, čo nás ale naštartovalo na strelenie dvoch gólov a boli sme jasne lepším mužstvom. V druhej tretine sme pokračovali v dobrom výkone. Domáci strelili kontaktný gól a my sme začali s obrannou hrou. V tretej tretine mali domáci viac z hry, ale nedokázali to gólovo vyjadriť. My sme i naďalej hrali dôslednú obrannú hru, takže útokov bolo menej. Gratulujem chlapcom a vezieme si domov tri body."

Bystrica zvíťazila nad Martinom 3:1

Obe mužstvá schuti nakorčuľovali na zápas, v ktorom boli síce domáci favoriti, ale Martinčania mu túto rolu spočiatku dosť znepríjemňovali. O jediný gól v prvej tretine sa postaral Heizer, strelu Devečku od modrej v 18. min šikovne stečoval do bránky a prelomil suchoty, na ktoré rušný hokej dovtedy trpel. Šancí veľa nevznikalo, v 9. min Lamper pred bránkou presne nezakončil, v 20. min po Handlovského strele štyri sekundy pred klaksónom zazvonila žŕdka. Martinčania pôsobili sympaticky, korčuliarsky typicky aktívne, no Važanova strela a vzápätí ľuft Markoviča v 16. min chudobne vyjadrili ich tvorivosť. 

V druhej tretine dve presilovky 'baranov' v úvodnej desaťminútovke spôsobili, že sa dostali do správneho tempa a súperovi nedopriali útočne sa nadýchnuť. Žali aj ovocie, v 21. min Handlovský pohodlne prenikol po pravej strane až pred brankára Čecha, pridal ďalší gól a v 34. min ho ešte prifarbil po peknom prieniku Kafku s presnou dorážkou. Martinčania mohli prehrávať aj výraznejšie, v 23. min Hudecovi v šanci nesadol presne puk na čepeľ, v 39. min po Brckovom držaní nepremenil trestné strieľanie s efektnou fintou Kafka. Hosťom pomohla presilovka v 35. min, čiastočne ich vzkriesila a v strelecke štatistike si polepšili. S gólmi už nie, keď prienik Galamboša v 38. min i onedlho príležitosť Markoviča nepriestrelného Kalembu v bránke nezaskočili. 

Vývin skóre takmer skomplikoval Cíger, v 43. min nastrelil po chybe Rosandiča žŕdku. Túžba hostí po góle silnela, v oslabení od 47. min však mali iné starosti, najmä pri teči Heizera do žŕdky. V 50. min po chybe Ziga znížil Važan a urobil to parádne, švihom presne do vinkľa. Z martinskej strany sa žiadalo pridať ďalší gól, v 51. min pri početnej prevahe, domáci sa zubami nechtami ubránili a záver zápasu už zvládli bezchybne. Dvojminútovú power play hostí s odvolaním brankára ešte oživila šarvátka medzi Martinom a Ďatelinkom i Saracina s Važanom.

HC'05 B. Bystrica - MHC Martin 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Góly: 18. Heizer, 21. a 34. Handlovský - 50. Važan. Rozhodcovia Lokšík - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení 9:10, presilovky 0:0, oslabenia 0:0, 1725 divákov.

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Mali sme pomalší rozbeh, až postupne sme sa dostali do tempa. V druhej tretine to bolo už v našej réži, jasne sme viedli, strelili aj góly a viedli o tri. Súpera sme posadili na koňa v tretej tretine, pre nás to nakoniec bolo dôležité víťazstvo, potrebovali sme sa po prehre v Nitre opäť trojbodovo dostať na víťaznú vlnu."

Daniel Babka, kouč Martina: "Nepremenili sme šance, potom je vždy ťažké niečo urobiť so zápasom. Začali sme vcelku dobre, mali sme aj šance, mohli sme dať i my gól, no pykali sme po tečovanej strele. V druhej tretine nám chýbal dôraz i pohyb, v tretej sme zatlačili, no ku koncu sme opäť góly nestrelili a body sme si nezaslúžili."

Lukáš Handlovský, strelec dvoch gólov domácich, prvých na domácom ľade: "Som rád, že mi to tam konečne padá už aj doma, doteraz som strieľal góly len vonku. Vždy som mal nejaké skákavé puky, aj teraz v prvej tretine, vznikla z toho žŕdka, alebo mi to odskočilo kdesi do kúta. Asi som potreboval trochu šťastia, aby mi to tam padlo. Žŕdiek už bolo priveľa, pri prvom góle som prekvapil brankára, pri druhom len dokončil prácu iných, ako však hovorím, musíme si pomáhať."

Michal Važan, jediný strelec gólu Martina: "Ani prvá tretina nebola z našej strany zlá, prehrávali sme len o gól, no druhú tretinu sme vypustili, a potom sa už ťažko strata likvidovala. Inak sme si verili, chceli sme vyhrať, no jedna vypustená tretina nás stála celý zápas. Ani nám to nepadalo, v závere sme sa snažili o kontaktný gól, no nepodarilo sa."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies