Tipsport extraliga: Nitra a Košice postúpili do semifinále play off

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 08:50 • 2 min
Tipsport extraliga: Nitra a Košice postúpili do semifinále play off

ZVOLEN - Zvolenčania si nepripúšťali, že sériu nenatiahnu, chuť však často nestačí a v prvej tretine im zhorkla ako blen. Prehrali ju 0:2 napriek tomu, že si vytvorili zopár dobrých šancí a celé dve minúty si zahrali presilovku o dvoch hráčov.

slovakia

left justify in out

V 9. min si osamotený pred bránkou nespracoval puk Brabenec, Juraška zasa nestačil pretlačiť puk, aj Síkela v 11. min pohotovo vystrelil, Kristan si však zachoval svoj typický pokoj. Najviac ho rozrušila žŕdka Podkonického v 17. min zblízka a aj Obšutova strela od modrej, ktorá v početnej prevahe o dvoch hráčov taktiež zarezonovala na konštrukcií bránky. Nitrania pevne kráčali za svojím cieľom rozhodnúť sériu už v štvrtom zápase. Počas 33 sekúnd medzi 15. a 16. min strelili dva góly, pri prvom P. Zuzin neustrážil dorážku Piačku, pri druhom nad sily Čankyho bol Tománek, ktorého spoza bránky našiel L. Novák. Po góle si dokonca tréner Turek zobral oddychový čas, aby oživil hráčom, čo majú hrať. 

Keby v 20. min Lelkeš v oslabení premenil samostatný nájazd, už by asi Zvolenčania vyťahovali uterák, no Šimko zvolenskú nádej ešte podržal, aj keď pre mnohých divákov skôr symbolickú ako reálnu. V druhej tretine Síkelovu tutovku betónom v 24. min zlikvidoval Kristan, na druhej strane Šimka prinútil k výbornému zákroku Piačka a o minútu neskôr trafil Tománek žŕdku. V 28. min nepremenil H. Ručkay trestné strieľanie po faule Hertla a keď Kristan zlikvidoval Safronovovu tutovku, nemenné skóre neustále hralo do kariet Nitry. V 32. min hostia hrali minútovú presilovku piatich na troch a zostali len pri ostreľovaní Šimka. Zvolenčania si dokonale zakliali hokejky a najlepšie to vystihla kombinácia v presilovke v 35. min, na jej konci bol Podkonický a bezradnosť doslova kričala. Nitranov nemusela mrzieť v posledných sekundách prostrednej časti ani nepremenená šanca H. Ručkaya, Šimko si ľahol aký bol dlhý a široký a nedovolil mu skórovať. 

V tretej tretine sa v 44. min dvakrát márne usiloval Podkonický zrušiť nulu na konte Kristana, potom sa Zvolenčania nechali vylúčiť, 76 sekúnd zostali len s tromi hráčmi, síce sa ubránili, no čas nekompromisne odbúdal. V 49. min hosťujúci L. Novák trafil žŕdku, v 52. min ďalšiu príležitosť spálil J. Ručkay, každou sekundou sa Nitrania viac približovali semifinále a nakoniec s bezchybnou štvrťfinálovou sériou do neho aj vkročili. 

HKM Zvolen - HK Nitra (0:2, 0:0, 0:0)

Góly: 15. Piačka (Ordzovenský, Lelkeš), 16. Tománek (L. Novák, Ordzovenský). Rozhodcovia Jonák, M. Novák - Kacej, M. Orolin, vylúčení 8:5, navyše Stümpel (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1255 divákov. Konečný stav série 0:4.

Hlasy po zápase:

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Chceli sme vyhrať, urobil isme korektúry v zostave, trochu sme zaimprovizovali, no zápas bol ako cez kopirák predošlých. Podcenili sme dve situácie a dvakrát sme inkasovali. V druhej tretine sme často hrali v oslabení, podržal nás Marek Šimko, ktorý v celej sérii chytal výborne. V tretej časti hry nám chýbal kontaktný gól, šance Safronova, Podkonického si ho pýtali. Tri góly v sérii je veľmi málo, z celej sezóny sme veľmi sklamaní a všetci si musia rozanalyzovať, kde sa stala chyba."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zápas sa nelíšil od ostatných, s tempom, s pústou šancí. Rozhodli maličkosti, my sme premenili dve situácie v prvej tretine, domáci museli doťahovať, hrať otvorene a nám stačilo brániť, aj keď sme občas pohrozili. Nepokoj na hokejkách domácich bol zrejmý, to nás aj doviedlo k víťazsvtu. Nám brankár Kristan podával vynikajúce výkony, máme nejaké zranenia, herný rytmus teraz nebude optimálny, odmietam však polemizovať, koho si prajeme, alebo nie v semifinále, ako to vyjde, tak bude."

Andrej Podkonický, útočník Zvolena: "Keď nepremeníte šance, nevyhráte. My sme sa v sérii trápili, hlúpe góly inkasovali, ja sám som spálil zo štyri, dvakrát som netrafil prázdnu bránku, neviem, či je to smola, no celú sezónu nám to nepadalo, preto bola taká nevydarená."

Roman Tománek, autor jedného z gólov Nitry: "Aj Zvolen mal veľa šancí, Kristan vytiahol veľa perfektných zákrokov. Po dvoch góloch sme už zápas ovládali a ustrážili si ho. Na pol plynu sme určite nehrali, neustále sme vychádzali z osvedčeného, súper musel hru otvoriť a nám sa ľahšie vychádzalo do protiútokov. Dodržali sme taktiku, robili aj chyby, no v určitých fázach sme boli šťastnejší."

Košice zvíťazili nad Martinom 4:3 po nájazdoch

Hokejisti HC Košice postúpili do semifinále play off po víťazstve vo štvrťfinálovej sérii nad MHC Mountfield Martin 4:0 na zápasy. Záverečný postupový krok urobili "oceliari" vo štvrtkovom štvrtom dueli v Martine, v ktorom zvíťazili 4:3 pp a sn. Aj štvrtý duel tejto série sa hral v réžii favorita z Košíc. Domáci sa snažili, bojovali, ale na dobre hrajúcu obranu s istým Staňom v bránke nevedeli v úvodnej tretine nič vymyslieť. Ich hre chýbal moment prekvapenia a v koncovke pokoj i presnejšia muška. Košice pohrozili už v úvode Jenčíkom a Deylom. Dzubina potom chytil tutovku Svatoša, ako aj šancu Češíka. Následne sa hostia ujali počas oslabenia v 13. minúte vedenia po kikse Dzubinu, ktorý "prihral" puk Češíkovi na hokejku, ten našiel Sojčíka, ktorý už nemal problém s umiestnením puku do prázdnej bránky. V 18. minúte ukázali "oceliari" ako sa využívajú presilovky. Bartoš nabil Jenčíkovi a ten už po 22 sekundách potrestal vylúčenie Galamboša. 

Aj úvod druhej časti patril východniarom. V 23. minúte pri úniku Tupý fauloval Sojčíka, ktorý nariadené trestné strieľanie premenil. Domáci predsa len zodvihli hlavy o štyri minúty neskôr. Kolena využil zlé striedanie hostí, dostal sa sám pred Staňu a perfektným blafákom znížil na 1:3. V 33. minúte sa v dobrej pozícii ocitol Suja, ale mieril len do dobre postaveného Staňu. Hostia sa nemuseli príliš namáhať, aby si udržali dvojgólový náskok. 
   
Na začiatku tretej tretiny vykresal pre domácich iskierku nádeje Matejka, ktorý umiestnenou strelou od modrej prekonal Staňu - 2:3. Zápas potom gradoval. Po slabších dvoch tretinách oba celky výrazne pridali, bojovali o každý puk, ale v hre bolo aj veľa nepresností. Hostia síce viackrát vyskúšali Dzubinu, ale z gólu sa tešili domáci. V 56. minúte po prihrávke Themára spoza bránky sa druhýkrát presadil juniorský reprezentant Kolena a nečakane poslal duel do predĺženia. 

Prvé predĺženie v tohtoročnom play off prinieslo predovšetkým taktický boj. Hráči sa pozorne strážili a útočníci už nenašli recept na prekonanie brankárov. O dráme v samostatných nájazdoch rozhodol Bartoš hneď v prvej sérii a zabezpečil tak hosťom postup do semifinále v najkratšom možnom čase, teda po štyroch zápasoch.

4. štvrťfinále play off:

Mountfield Martin - HC Košice 3:4 pp a sn (0:2, 1:1, 2:0 - 0:0, 0:1) /na zápasy 0:4 - Košice postúpili do semifinále/

Góly: 27. Kolena (Novotný), 42. Matejka (Themár, Kolena), 56. Kolena (Themár) - 13. Sojčík (Češík), 18. Jenčík (Bartoš, Svatoš), 23. Sojčík (tr. strieľanie), roz. nájazd Bartoš. Rozhodovali: J. Konc, Orolín - Korba, Rovenský, vylúčení: 1:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 2500 divákov

Zostavy:

MHC Mountfield Martin: Dzubina - Ďatelinka, Tupý, Matejka, Brcko, Novotný, Rusina, Popela, Perniš - Markovič, Galamboš, Važan - Cíger, Fujerík, Suja - Themár, Kolena, L. Klíma - Šugár, Dírer, Rožník

HC Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Černák, Štrbák, Cebák, Deyl - Bicek, Hrnka, Bartánus - Svatoš, Bartoš, Jenčík - Skalický, Češík, Sojčík - Hinďoš, Chovan, Jokeľ

Hlasy po zápase:

Daniel Babka, tréner Martina: "Gratulujem Košiciam k postupu a myslím si, že sme prehrali s budúcim majstrom. V úvode zápasu sme nenadviazali na dobrý výkon z tretieho stretnutia. Potvrdilo sa, že našim hráčom chýbajú skúsenosti zo zápasov play off a Košice trestali naše chyby. Po stiahnutí hry na tri formácie sme začali lepšie napádať a postupne sme sa dostali do hry. O vyrovnanie a predĺženie sa postaral najmä Kolenov útok. Nakoniec sme prehrali až v nájazdoch a máme po sezóne. Určite stojí za zmienku, že sa o to postaral môj veľký kamarát a martinský odchovanec Peter Bartoš."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Chcel by som vyzdvihnúť obetavé výkony Martina a zápasy hrané so srdcom. Robili nám problémy a dôstojne sa rozlúčili s touto sezónou, čo im dali príjemne pocítiť aj diváci. V zápase sme sa dostali až príliš ľahko do vedenia 3:0. Potom sme upustili z koncetráciu. Prvý gól domácich ich vrátil do duelu, vycítili príležitosť a skóre nakoniec aj vyrovnali. Chceli sme zvíťaziť v predĺžení, ale podarilo sa to až v samostatných nájazdoch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies