Tipsport extraliga: Hokejisti Nitry prvýkrát vo finále, vyradili Banskú Bystricu

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 09:42 • 2 min
Tipsport extraliga: Hokejisti Nitry prvýkrát vo finále, vyradili Banskú Bystricu

NITRA - Hokejisti HK Nitra zvíťazili v piatom semifinále play off hokejovej extraligy nad Banskou Bystricou 4:3 po predĺžení, celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy a vybojovali si historicky prvú účasť vo finále.

slovakia

left justify in out

Domáci v prvej tretine dominovali a už v tretej minúte sa počas presilovky ujali vedenia. V prvom dejstve si vypracovali viacero šancí na ďalšie góly, no skóre zvýšili až v 31. minúte pri ďalšej početnej výhode. Bystrica však v druhej časti vyrovnala hru a dvoma gólmi v 32. a 36. minúte dokázala vyrovnať. V 46. minúte tretíkrát udreli domáci, keď sa presadil Segľa, no o osem minút sa druhýkrát trafil Handlovský a zápas posunul do predĺženia. O triumfe Nitry nakoniec rozhodol v predĺžení Richard Lelkeš a rozhodol o historickom postupe do finále. V ňom sa stretnú s lepším z dvojice Košice - Piešťany.

Bystričania odštartovali piate semifinále presne tak, ako nechceli, keď už po 12 sekundách išiel na trestnú Saracino. Domáci mohli udrieť už pri veľkej šanci Stümpela, ale podarilo sa im to až deväť sekúnd pred vypršaním bystrického trestu, keď sa po mele pred bránkou najlepšie zorientoval Lelkeš a strelou spomedzi kruhov otvoril skóre - 1:0. Aktívnejšia Nitra išla od začiatku za víťazstvom a neustále sa tlačila pred Kalembu. Od 8. minúty mala ďalšiu presilovku a ďalšie veľké šance. Zvýšiť na 2:0 mohol L. Novák, ale Kalemba si s jeho strelou poradil a následne zlikvidoval aj šance Stümpela a Lelkeša. Nitra diktovala tempo hry a Bystricu prakticky do ničoho nebezpečného nepúšťala.

Po prestávke sa obraz zápasu zmenil. Bystričania začali hrať agresívnejšie a postupne vyrovnali hru. Už v úvode druhého dejstva si vypracovali zopár dobrých šancí, ale Bambúch ani Zigo Lakosila neprestrelili. Následná presilovka hostí tiež gól nepriniesla. Naopak, Nitra premenila aj druhú početnú výhodu v zápase, keď sa v 31. minúte presadil L. Novák, ktorý zužitkoval Stümpelovu tečovanú prihrávku pred bránku. Dvojgólové vedenie však domácim nevydržalo ani pol minúty. Macháček potiahol puk, počkal si, kým sa mu neukázal Handlovský, ktorému nabil krížnou prihrávkou a ten z prvej prestrelil Lakosila - 2:1. V 36. minúte už hostia vyrovnali. White najprv trafil iba bočnú sieť, no Kafka poslal odrazený puk znova pred bránku a americký center sa druhýkrát už nemýlil - 2:2. V závere tretiny mali obrovskú šancu Nitrania, keď po akcii na jeden dotyk vyšachovali obranu hostí, no Segľa nezasunul puk do odkrytej bránky.

Domáci krídelník si to vynahradil v 46. minúte, keď dorazil Bajtekove nahodenie pred bránku. Rozhodca si ešte išiel pozrieť videozáznam, ale gól nakoniec uznal. Bystričania však svoj boj o finále nevzdávali a v 54. minúte sa im opäť podarilo vyrovnať, keď sa druhýkrát v zápase presadil Handlovský - 3:3.

O triumfe Nitry nakoniec rozhodol v závere predĺženia Richard Lelkeš, ktorý spečatil po premenenom bekhendovom blafáku premiérovú účasť vo finále extraligy.

piate semifinále play off Tipsport extraligy
HK Nitra - HC'05 B. Bystrica 4:3 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Góly: 3. Lelkeš (Milo, J. Ručkay), 31. L. Novák (Stümpel, Tománek), 46. Segľa (Bajtek), 68. Lelkeš (L. Novák) - 32. Handlovský (Macháček, Veilleux), 36. White (Kafka, Handlovský), 54. Handlovský (Macháček). Rozhodcovia Kubuš, Baluška - Korba, Rovenský, vylúčení 1:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3600 divákov. 
/konečný stav série 4:1 - Nitra postúpila do finále/

zostavy:
HK Nitra: Lakosil - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, Kuzma, Bača, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, Tománek - Lelkeš, Kováčik, J. Ručkay - Segľa, Chrenko, Hrazdíra - Piačka, Bajtek, Mráz
HC'05 B. Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Kania, Macháček, Rosandič, Bambúch, Predajnianský - Kafka, White, Rapáč - Veilleux, Heizer, Handlovský - Lamper, Zigo, Lunter - Konečný, Gašpar, Kadura

Hlasy po zápase:
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Viem, že je to klišé, že ten posledný krok býva najťažší, ale dnes sa ukázalo, že je to tak. Za stavu 2:0 naši hráči neuveriteľne znervózneli a trvalo dlho, než sa znovu vrátili k hokeju, ktorý ich vždy zdobil. Je to úspech hlavne pre mužstvo a pre klub a my tréneri sa s tým vezieme."
Richard Lelkeš, strelec postupového gólu Nitry: "Maximálna vďaka patrí divákom. Ani sa nedá povedať, ako veľmi to ženie hráčov vpred. Myslím si, že niečo takéto je raritou v celej Európe."


Miroslav Kováčik, útočník Nitry: "Asi rozhodla istá spravodlivosť. Je to nádherné postúpiť do finále pred takýmito divákmi. Zaslúžili si to. Veľmi sme chceli vyhrať a sme nesmierne šťastní."


Lukáš Bambúch, obranca Bystrice: "Všetky zápasy s Nitrou mali náboj a bolo vidieť, že je to play off. Myslím si, že sme mali na viac, preto nás mrzí, že sme skončili už po piatich zápasoch. Každý si myslel, že sa tu v dnešnom zápase odovzdáme, no potvrdili sme, že sme dobré mužstvo. Bojovali sme až do konca, no dostali sme gól v predĺžení. Žiaľ, je koniec."


Lukáš Handlovský, útočník a strelec dvoch gólov Bystrice: "Nitra je skúsený tím a má výborných hráčov. Vedeli využiť naše chyby, na ktoré si dokázali počkať. V predĺžení sme mali nejaké šance, aj ja sám som mohol dať gól, no nepodarilo sa. Nitra nás zdolala najmä v presilových hrách."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona