TIP NA VÝLET: Trať ako z Harryho Pottera: Vydajte sa na cestu legendárnym vlakom v údolí Hrona

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 15:34 • 2 min
TIP NA VÝLET: Trať ako z Harryho Pottera: Vydajte sa na cestu legendárnym vlakom v údolí Hrona

Ak ste niekedy premýšľali nad tým, či existuje ona čarovná krajina, nad ktorou lietali Harry s Ronom, potom vedzte že áno. Pre jednu zo scén poslúžilo okolie elegantného Glenfinnanského viaduktu na severe Škótska. Jednu takúto scenériu však máme aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Región Horehronia ponúka nevšedné zážitky v objatí hôr pre dobrodruhov, zabudnuté miesta pre romantikov a tajuplné príbehy pre každého zvedavca. Je ideálnym cieľom pre milovníkov prírody, cyklistov i rodiny s deťmi.

 

Za horami a kopcami leží rázovitý kúsok zeme skrytý uprostred lesov v srdci Slovenska. Niekdajší kraj zbojníkov, ušľachtilých vládcov, prekrásnych princezien a statných horalov. Aj s týmito príbehmi vás divadelníci zoznámia v novinke letnej sezóny “Horehronský expres”.

 

Historický vlak na Horehroní

 

Historický sedemdesiatročný vlak bude brázdiť povestné údolie rieky Hron z mesta Brezno až k jej prameňu pod Kráľovou hoľou a k pokladom ukrytým na pomedzí troch národných parkov - Slovenský raj, Muránska planina a Nízke Tatry.

 

img

Aj týmto mostom prechádza Horehronský expres. Zdroj: TASR

 

Každý piatok môžu výletníci zo školských lavíc spoznať júlové Horehronie. V priebehu letných prázdnin bude expres vychádzať každý piatok a sobotu. Návštevy počas cesty zažijú nielen kúsok Slovenského raja, ale spoznajú aj zastávky v podhorí Nízkych Tatier, legendárny Chmárošský viadukt a zažijú prejazd unikátnym Telgártským priesmykom. Cyklisti môžu na bicykli alebo elektrobicykli vyraziť na najvyšší cyklobod Slovenska - Kráľovu hoľu.

 

Prechádzka v oblakoch

 

Z južného konca Horehronia sa počas leta vysúva parná zubačka, a to z Tisovca do sedla Zbojská. Tento dopravný skvost poskytuje vo vybraných prázdninových termínoch výhľady z 30-metrových viaduktov, kedy bude z mesta Brezno do sedla Zbojská vybavená špeciálna jazda Horehronského expresu.

 

A kam vás vláčik dopraví? Za vôňou tradičných bryndzových halušiek, pravej žinčice a domáceho údeného ovčieho mäsa na salaš Zbojská. Výnimočné zážitky, jazda na koňoch, vyhliadková veža s kaplnkou alebo chodník Jakuba Šúrovca po rebríkoch v Čertovej Tiesňavy. A to je len zlomok toho, čo vás na tomto malebnom mieste čaká!

 

img

Nízke Tatry. Zdroj: Pixabay

 

Chcete vyskúšať ďalší horský vlak? Tak to určite nesmiete minúť historickú parnú Čiernohronskú železničku v Čiernom Balogu. Lesná úzkokoľajka má v Balockých lesoch svoje miesto od rozmachu drevárskeho priemyslu v roku 1909. Dnes už slúži len turistom a zavezie vás priamo do lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, odkiaľ je to už len kúsok do majestátneho Dobročského pralesa.

 

Fajnšmekrom, ktorí majú radi zelenú trávu a vôňu čerstvo pokoseného ihriska, jednoznačne odporúčame jazdu priamo cez štadión, kde môžu priamo z vláčika sledovať futbalové derby. A ak patríte k romantickým dušiam, ktoré viac než futbal lákajú hviezdy, nesmiete si nechať ujsť Astrovlak! Ide o večernú jazdu vlakom do lesníckeho skanzenu s astronomickým výkladom a pozorovaním hviezd aj planét pomocou špeciálnych hvezdárskych ďalekohľadov.

 

Elektrobicykel pre lenivších

 

Či už patríte medzi aktívnych alebo rekreačných športovcov, môže byť aktívna dovolenka i zábavou. Elektrické bicykle ponúka na Horehroní až šesť požičovní a objednať si ich môžete aj na internete. Naštudovať si tu môžete aj odporúčané okruhy podľa náročnosti od 10 do 100 kilometrov s podrobným popisom trasy, galérií a samozrejme aj mapou na stiahnutie.

 

img

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay 

 

Pravidelné cyklovýlety so sprievodcom vám odhalia skryté trasy aj tajuplné miesta. A na nové miesto vás môže previezť aj cyklobus alebo Tourbus. Cyklistickou novinkou je Bikepark v Mýto Ski & Fun centre pod Chopkom, ktorý počas letných prázdnin čaká veľká premiéra.

 

Lanovkami za slnkom aj horami

 

Horehronie tento rok otvorí svoje horské brány aj malým turistom a výletníkom. Pre rodiny s deťmi rozhodne odporúčame výlet lanovkami na obe strany Chopku. Moderný kabínový spoj z Krupovej cez Chopok na Liptov v Jasnej, gurmánske zážitky s výhľadmi na Tatry alebo stáda kamzíkov pasúce sa na lúkach určite stoja za videnie.

 

img

Lanovka na Chopku. Zdroj: Pixabay 

 

Nová lanovka v Mýto Ski & Fun centre vás odvezie do prostredia nekonečných pastvín v okolí Breznianskej skalky, odkiaľ vás ovčie stáda dovedú k horskej Dedečkovej chate, kde si môžete dopriať domáce špeciality.

 

Remeslá, tradície a informácie

 

V obci Bystrá vyrástlo nové turisticko-informačné centrum. Drevená chata, ktorú nájdete 200 metrov od Bystrianskej jaskyne, síce nerozpráva príbehy a rozprávky, ale tradícia sa ukrýva v remeselných produktoch z Horehronia.

 

Medzi nimi nechýba nízkotatranská pálenka, mliečne produkty z lokálnej mliekarne, šperky inšpirované Horehroním alebo kožené a drevené výrobky. Nechýbajú tu ale ani praktické mapy a tipy na výlety, s ktorými vám poradí miestny personál.

 

A aké by to bolo leto bez kúpania? Región Horehronia ukrýva prekrásne prírodné kúpalisko - jazero Krpáčovo a vodnú nádrž Tále. Osviežiť sa môžete aj pri návšteve Vajskovských vodopádov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies