Tip na výlet: Stará Turá

NETKY.SK • 5 September 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Stará Turá

BRATISLAVA - Stará Turá je mesto na západnom Slovensku ležiace na juhozápade Trenčianskeho kraja na moravsko-slovenskom pomedzí v severnej časti Myjavskej pahorkatiny, v regióne Kopaníc. Na moravskej strane hraničí s Juhomoravským krajom. Mesto so svojím okolím patrí do Podjavorinského kopaničiarskeho kraja. Svedčí o tom i množstvo miestnych častí a kopaníc v okolí, rozprestierajúcich sa medzi Malými Karpatami a Bielymi Karpatami.

slovakia

left justify in out

Prvá písomná zmienka o Starej Turej je z roku 1392, keď sa spomína v darovacej listine kráľa Žigmunda ako obec patriaca Čachtickému hradu, ktorý v tom čase dostal Stibor zo Stiboríc. Súčasťou čachtického hradného panstva bola Stará Turá až do zániku feudalizmu v Uhorsku.

 

Nárcie

Šesť symbolických základov domov zaniknutej vypálenej osady Nárcie pripomína trpké osudy obyvateľov, ktorí boli varovaní pred vypálením a museli opustiť svoje domovy. V osade našli Nemci deväť partizánov, priputali ich reťazami pre dobytok o hradu a potom ľahli popolom aj s celou osadou za napomáhanie partizánom.

 

Pamätník s vencami na pamiatku partizánom, ktorí tu počas povstania zahynuli

 

img

 

Pamätná izba Kristíny Royovej Stará Turá

Pamätná izba Kristíny Royovej bola založená pri príležitosti 50. výročia smrti spisovateľky v roku 1986. Nachádza sa v historickej budove postavenej v roku 1852 v pseudorománskom slohu s vnútornym klenutím.

V pamätnej izbe sú vystavené rukopisy spisovateľky, prvé vydania niektorých diel autorky a ich preklady do cudzích jazykov. Je tu aj preklad novely K. Royovej Bez Boha na svete do čínštiny, ktorý vyšiel v roku 1929 v Šanghaji - prvý preklad slovenského literárneho diela do čínštiny. Popri literárnom diele sú tu prezentované aj osobné veci spisovateľky a niektoré rodinné pamiatky rodiny Royovcov. V roku 1992 bola vydaná publikácia Život a dielo sestier Royových.

 

Kristína Royová - Spisovateľ/-ka (18. august 1860, Stará Turá – † 27. december 1936, Stará Turá) 

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona