Tip na výlet: Ružomberok

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Ružomberok

BRATISLAVA - Ružomberok je okresné mesto ležiace v Žilinskom kraji. V minulosti bolo súčasťou Liptovskej stolice. Prvá písomná zmienka z roku 1233 uvádza mesto ako terra Reuche. Mesto leží v západnej časti Liptovskej kotliny na sútoku Váhu a Revúcej. Mesto obklopujú pohoria Veľká Fatra, Nízke Tatry a Chočské vrchy.

slovakia

left justify in out

V Ružomberku sa nachádza Liptovské múzeum, v ktorom sa nachádza stála expozícia fotografií, exponátov a artefaktov z regiónu Liptova. Okrem stálej expozície sa tu konajú rôzne výstavy umeleckých diel a fotografií (Fotofórum, Strom). V meste je tiež jediné skautské múzeum na Slovensku.

obrazok

Mauzóleum Andreja Hlinku alebo Pamätník Andreja Hlinku sa nachádza v Ružomberku priamo pod Kostolom sv. Ondreja. V roku 2007 prijala Národná rada Slovenskej republiky zákon o zásluhách Andreja Hlinku, podľa ktorého sa mauzóleum považuje za pietne miesto. Telo Andreja Hlinku sa v ňom nenachádza. Ako hrobka slúžilo mauzóleum len v rokoch 1941 až 1945.

Jeho vyobrazenie sa tiež nachádza na slovenskej bankovke s nominálnou hodnotou 1000 Sk.

obrazok

Kaštieľ svätej Žofie je neskororenesančný kaštieľ v Ružomberku z rokov 1397 – 1399. Je jedným z najstarších písomne doložených kaštieľov na Slovensku a národná kultúrna pamiatka.

Stavba ležiaca takmer na sútoku riek Revúca a Váh slúžila po demolácii hradu Likava ako sídlo likavského panstva. V druhej polovici 19. storočia tu umiestnili sedriu a väznicu, neskôr sa z kaštieľa stali kasárne.

Kaštieľ bol prakticky najstaršou stavebnou pamiatkou mesta, aj keď po mnohých prestavbách boli najstaršie zachované stavebné prvky zo 17. storočia.

obrazok

Brankovský vodopád sa nachádza približne 10 kilometrov od centra Ružomberka, v mestskej časti Biely Potok. Tento štruktúrne geologický vodopád sa nachádza v západnej časti Nízkych Tatier, v Revúckej doline.

Je najvyšším vodopádom Nízkych Tatier a tretím najvyšším na Slovensku. 55 metrov vysoký vodopád vznikol prepadom horského potoka cez vápencovú skalnú hranu. Má stabilný prítok približne 3 litre za sekundu. Vodnatosť horského toku, ktorý ho zásobuje vodou je ovplyvnený výdatnosťou zrážok v ročných obdobiach (najvyššiu výdatnosť má v jarných mesiacoch).

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies