Tip na výlet: Rožňava

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Rožňava

BRATISLAVA - Rožňava – mestečko starých tradícií, významné centrum horného Gemera. Leží na juhovýchode Slovenska, v údolí rieky Slanej, medzi svahmi Slovenského Rudohoria a planinami Národného parku Slovenský kras. Viac ako 700-ročné banícke mestečko ponúka návštevníkom nevšedné zážitky v každom ročnom období. Je centrom okresu Rožňava a sídlom dôležitých úradov a organizácií, strediskom služieb a cestovného ruchu turistického regiónu Slovenský kras.

slovakia

left justify in out

Historické jadro v Rožňave pozostáva z priestranného štvorcového námestia, najväčšieho svojho druhu na Slovensku a niekoľkých priľahlých ulíc. Na námestie sa dá dostať 3 prístupovými cestami. Keďže Rožňava bola baníckym mestom aj námestie je pomenované po baníkoch "Námestie baníkov". V strede námestia je postavená strážna veža , ktorá slúžila na ochranu mesta pred vpádmi Turkov.

img

 

Banícke múzeum

Viac ako storočné Banícke múzeum v Rožňave je jednou z troch špecializovaných baníckych múzeí na Slovensku a plní funkciu okresného vlastivedného múzea. Jeho poslaním je zachovať nielen pamiatky baníctva a hutníctva, ale aj zbierky rôznych disciplín. Medzi najhodnotnejšie exponáty patria stredoveké banícke ručné pracovné nástroje, drevené banské čerpadlo, vlečné koryto, vŕtacia, meracia a osvetľovacia technika.

 

Otváracie hodiny:

Po-Pia: 8:00-12:00 13:00-16:00 h

 

Vstupné:

Dospelí: 2,50 eur

Deti, dôchodcovia, ZŤP: 1,50 eur

img

 

 

Kaštieľ Betliar

Kaštieľ Betliar sa nachádza severne od mesta Rožňava vo vzdialenosti približne 4 km. Patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky Slovenska. Kaštieľ pochádza zo začiatku 18. storočia a postavili ho na základoch staršieho renesančného kaštieľa Bebekovcov. Dal ho postaviť Štefan Andráši ako poschodový, ešte opevnený kaštieľ so štyrmi nárožnými vežami. Kaštieľ zaplnili Andrášiovci množstvom vzácneho nábytku, umeleckých diel a zbierok. Prevahu zbierok tvoria maliarske diela, najmä obrazy realistov 19. storočia. Druhú časť zbierok tvoria dovezené exotické predmety a poľovnícke trofeje, ktoré nemajú rovnocennú hodnotu s umeleckými zbierkami.

Park kaštieľa spestrujú nielen jazierka, ale aj menšie záhradné stavby (pavilóny, groty, vodomety). Má vzácne exotické stromy a zvyšky prastarého tisového lesa.

 

Otváracie hodiny:

Jún – August:

Út – Ne: 9:30-17:30 h

 

Vstupné:

Dospelí: 5 eur

Deti,dôchodcovia, študenti, ZŤP: 3 eurá

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies