Tip na výlet: Rajec

NETKY.SK • 12 September 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Rajec

BRATISLAVA - Rajec je mesto na Slovensku ležiace v Žilinskom kraji. Je jedným z piatich brundtlandských miest v Európe.

slovakia

left justify in out

Rajec patrí medzi päť európskych miest (je jediným na Slovensku), ktoré má prívlastok "brundtlanské". Tento názov je odvodený od mena nórskej ministerskej predsedníčky Gro Harlem Brundtlandovej, ktorá prvá presadzovala myšlienku "trvalo udržateľného rozvoja spoločnosti", teda spoločenského rozvoja, ktorý zabezpečí splnenie potrieb súčasnej generácie bez toho, aby boli ohrozené budúce generácie. V duchu tejto filozofie sa v meste Rajec realizujú viaceré projekty prostredníctvom ekoprístupu (vykurovanie, obchodný dom Tesco a pod.).

 

Mestské múzeum Rajec – vzniklo v roku 1992, verejnosti bolo sprístupnené až v roku 1993. Múzeum sa nachádza v historickej budove zo 17. storočia, ktorá je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok. Ešte v 19. storočí to bol jednoposchodový renesančne a barokovo upravený meštiansky dom, ktorý slúžil ako mestský pivovar. Na budove múzea sú umiestnené 2 pamätné tabule. Vyrezávaná brána zo začiatku 20. storočia pochádza z dielne bratov Igondovcov, ktorí zahynuli v Prvej svetovej vojne. V budove múzea sú umiestnené dve stále expozície – národopisná a prírodovedná.

obrazok

Renesančná radnica zo 16. storočia na námestí SNP. Je to pôvodne renesančná jednoposchodová stavba prístupná zo všetkých strán. Otvorené arkády slúžili ako trhovisko. Na poschodí boli administratívne miestnosti mestskej rady. Po najnovšej rekonštrukcii v r. 1992 sú arkády zasklené a radnica slúži ako obradná, koncertná i výstavná sieň.

obrazok

Jednou z najstarších a najvýznamnejších stavebných pamiatok Rajca je farský rímsko - katolícky Kostol sv. Ladislava. Stojí excentricky od námestia, v juhovýchodnej najstaršej časti mesta, pod cintorínskym kopcom.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies