TIP NA VÝLET: Najnavštevovanejším miestom vo Vysokých Tatrách je Hrebienok

NETKY.SK • 7 August 2019, 17:32 • 2 min
TIP NA VÝLET: Najnavštevovanejším miestom vo Vysokých Tatrách je Hrebienok

POPRAD – Najnavštevovanejším miestom vo Vysokých Tatrách je Hrebienok. Vystriedal tak Popradské pleso, ktoré v minulom roku kraľovalo rebríčku návštevnosti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí národného parku, ktoré Štátne lesy TANAPu realizovali v utorok 6. augusta.

 

Ako prostredníctvom tlačovej správy informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie štátnych lesov Martina Petránová, v daný deň prešlo vysokohorským prostredím 18 624 turistov.

 

Spomedzi dvojice sledovaných vrcholov, Kriváňa a Rysov, si už tradične prvenstvo udržali druhé spomínané. Z výsledkov spočítavania tiež vyplýva, že mnoho návštevníkov Tatier využíva služby lanoviek. Po prvýkrát v histórii sa Štátne lesy TANAPu rozhodli, že spočítajú aj psích návštevníkov národného parku, ktorých napočítali 253.

Podobne ako po minulé roky aj tentokrát tvorili najpočetnejšiu skupinu návštevníkov Slováci, nasledovali Česi a Poliaci, nechýbali však ani Nemci, Angličania, Francúzi, Maďari, Nóri, Holanďania, Izraelčania, Litovčania či Lotyši. Medzi výletníkmi sa objavili napríklad i návštevníci z Egypta, ktorí sa vybrali objavovať krásy Mlynickej doliny.

 

img


Spolu s návštevníkmi Štátne lesy TANAPu po prvýkrát v histórii rátali aj psy. Najviac, až 83, ich bolo v Tichej a Bobroveckej doline, ďalších 57 zaregistrovali v oblasti Štrbského Plesa.

 

„V poslednom čase sa najmä v súvislosti s prípravou nového Návštevného poriadku TANAPu vedú búrlivé diskusie o tom, či pes do národného parku patrí, alebo nie, a tak sme sa práve tohtoročné sčítanie rozhodli využiť na to, aby sme zistili, koľko psov sa skutočne pohybuje v tomto horskom území. Výsledok nás prekvapil, až toľko sme ich nečakali,“ skonštatoval Peter Spitzkopf, vedúci prác celospoločenského významu Štátnych lesov TANAPu.

Štátne lesy TANAPu evidujú návštevnosť od roku 1972. Za posledných pätnásť rokov zaznamenali vo vysokohorskom prostredí najviac turistov v roku 2014. Za jediný deň ich vtedy narátali 24 117.

 

Absolútny rekord si zatiaľ drží rok 1980 s 26 520 návštevníkmi. Vďaka získaným údajom budú mať Štátne lesy TANAPu ako správca územia nielen prehľad o tom, aká je zaťaženosť jednotlivých lokalít, ale poslúžia im napríklad aj pri plánovaní prostriedkov na údržbu turistickej a informačnej siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies