Tip na výlet: Levoča

NETKY.SK • 1 August 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Levoča

BRATISLAVA - Levoča sa nachádza na severovýchode Slovenska v Prešovskom kraji. Od roku 2009 je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku.

 

Chrám svätého Jakuba

Najvýznamnejšia a jedinečná pamiatka v Levoči má 11 gotických a renesančných krídlových oltárov. Jej najvyšší drevený oltár je najväčší na svete. Je najväčšou sakrálnou stavbou na Spiši a druhou najväčšou na Slovensku (po košickom Dóme svätej Alžbety). Svojím cenným interiérovým vybavením sa radí medzi najcennejšie historické pamiatky u nás. Dôkazom toho je nielen mimoriadna návštevnosť chrámu ale tiež skutočnosť, že aj vďaka nemu bola Levoča v roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

img

Klietka hanby

Slúžila na trestanie ľahších deliktov. Pôvodne stála na mieste dnešného evanjelického kostola. Neskôr bola majetkom a stála v parku rodiny Probstnerovcov, v priestore dnešnej nemocnice. Stredoveký pranier rodina darovala mestu v roku 1933, odkedy stojí pred radnicou.

img

Mariánska hora

Mariánska hora je vrch v Levočských vrchoch, nachádzajúci sa nad mestom Levoča v južnej časti pohoria.

Pod vrcholom sa nachádza Bazilika Navštívenia Panny Márie, ktorá je jedným z najnavštevovanejších pútnických miest Slovenska. Od baziliky sú výhľady na Levoču a jej širšie okolie.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies