Tip na výlet: Levice

NETKY.SK • 19 September 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Levice

BRATISLAVA - Levice sú mesto na Slovensku ležiace v Nitrianskom kraji. Sú sídlom najväčšieho okresu a zároveň 18. najväčším mestom v našej krajine.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku beží každoročne súťaž o najkrajšie mesto Slovenska. V roku 2010 sa Levice umiestnili na 9. mieste.

 

Najkrajšiou časťou mesta, samozrejme okrem hradu, je Hlavné námestie. Zaujímavosťou je, že nekopíruje centrum mesta v minulosti, ktoré bolo neďaleko hradu. Stredoveké Levice mali asi trojnásobnú veľkosť hradného areálu, takže boli velmi malé.

obrazok

Levický hrad tvoria zakonzervované zrúcaniny gotického hradu nachádzajúce sa neďaleko centra okresného mesta. Hrad vznikol v druhej polovici 13. storočia s cieľom brániť južný prístup k stredoslovenským banským mestám. Za miesto jeho výstavby bola zvolená skalná vyvýšenina obklopená močaristým územím. Na jej najvyššom mieste postavili gotický hrad, ktorý sa stal súčasťou panstva Matúša Čáka Trenčianskeho, neskôr sa stal hradom kráľovským. Z hradu sa zachovalo murivo horného hradu s gotickým palácom, východná bašta (využívaná ako čajovňa), juhozápadný bastión (slúži ako amfiteáter). Súčasťou areálu je Dobóovský renesančný kaštieľ zo 16. storočia a kapitánsky dom so západnou baštou, sídlom Tekovského múzea, ktoré je správcom hradu.

obrazok

Kaštieľ v Kalinčiakove stojí v obci Kalinčiakovo, mestskej česti Levíc. Ide o jednopodlažnú trojkrídlu budovu so spojovacím stĺporadím. K pôvodnej strednej budove boli pri prestavbe v roku 1820 pristavené dve krídla, ktorá sú s budovou spojené kolonádou. Uprostred strednej budovy vystupuje vstupný portikus s kanelovanými stĺpmi. V bočných rizalitoch sa nachádza trojica empírových okien so štvoricou stĺpikov.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies