Tip na výlet: Kráľovský kaštieľ Gödöllő alebo Sissin zámok v Maďarsku

NETKY.SK • 2 August 2014, 09:00 • 2 min
Tip na výlet: Kráľovský kaštieľ Gödöllő alebo Sissin zámok v Maďarsku

GÖDÖLLŐ - Kráľovský palác je rozlohou 17 000 m2 najväčší barokový zámok v Maďarsku s parkom s rozlohou 29 hektárov.

slovakia

left justify in out

Šlachtické sídlo dal vybudovať Antal Grassalkovich I. v 30-tich rokoch 18. storočia.  Kaštiel v tvare U navrhol András Mayerhoffer a tým sa zrodil tzv. „štýl Gödöllő”. Ešte v 18. a 19. storočí prešiel kaštieľ niekoľkými rekonštrukciami a získal súčasnú podobu. Palác stojací uprostred nádherného parku a lovecká oblasť spĺňali všetky kritériá  sídla šľachty a neskôr kráľovského dvora.


Antal Grassalkovich I. ako verný služobník Márie Terézie bol poctený osobnou návštevou panovníčky. Takzvaná Maria Theresa Hall zachováva spomienku na túto návštevu. Od roku 1867 sa kaštieľ stal rezidenciou rakúskeho cisárskeho a uhorského kráľovského manželského páru, Františka Jozefa I. a Alžbety zvanej Sissi.


Nadácia Kráľovský zámok Gödöllő od roku 1994 zasvätila svoju činnosť záchrane kaštieľa a v roku 1996 sa otvorili brány prekrásneho kráľovského sídla a múzea pre verejnosť. V deviatich renovovaných komnatách prostredného traktu, slávnostnej hale so zlato-bielou výzdobou a v časti kráľovských priestorov možno vidieť časť histórie rakúskeho cisárstva a uhorskej šľachty.


Na prízemí sú osobitné sály, elegantná zámocká kaviareň s cukrárňou, obchod so suvenírmi, moderný fotoateliér a zámocké divadlo. Na nádvorí  sa organizujú kultúrne podujatia, koncerty usporiadané v duchu svojho mecenáša, grófa Grassalkovicha.

Na počesť zakladateľa zámku a rakúskeho cisárskeho a uhorského kráľovského manželského páru, Františka Jozefa I. a Sissi sa konajú každý rok letné zámocké slávnosti.

 

 

Otváracie hodiny:
1 apríla - 31. Októbra
10:00  - 18:00
1. November - 31. marec
10:00 - 17:00 


Viac info získate na stránke www.kiralyikastely.hu 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona