Tip na výlet: Komárno

NETKY.SK • 29 August 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Komárno

BRATISLAVA - Komárno je okresné mesto v Nitrianskom kraji na Slovensku, ktoré leží pri sútoku Dunaja a Váhu. Mesto leží na ľavom brehu Dunaja a je väčšou časťou historického sídla bývalého Uhorska. Po prvej svetovej vojne bola hraničná línia novozaloženého Česko-Slovenska stanovená cez stred rieky, čím došlo k oddeleniu mestskej časti Újszőny (dnes Komárom) na pravom brehu Dunaja, pripojenej k mestu v roku 1896. Obe mestá sú spojené mostami: cestným a železničným.

slovakia

left justify in out

Komárno patrí medzi najstaršie trvalo obývané lokality na Slovensku.

 

Nádvorie Európy

Komárno na svojom Nádvorí Európy umiestnilo viac ako štyri desiatky budov, postavených v mierke jedna ku jednej, ktoré reprezentujú architektúru a stavebné slohy typické pre temer všetky európske štáty. Obdivovať, prípadne aj porovnávať je možné budovy z Walesu, Vatikánu, Írska, Talianska, Transylvánie, Islandu či Grónska. Oddýchnuť sa dá na lavičkách pri fontáne nazvanej Milénium. Vládne tu harmonická súhra niekedy absolútne odlišných architektonických znakov. Pri prehliadke pestrofarebných budov možno obdivovať aj sochy patrónov Európy (napr. Márie Terézie, Mateja Korvína, Panny Márie a iných), ktoré dotvárajú atmosféru nádvoria. Nádvorie je obľúbenou zastávkou turistov, ktorých lákajú nielen budovy, ale aj príjemné prostredie vhodne doplnené zeleňou.

obrazok

Komárňanský pevnostný systém

Komárňanský pevnostný systém je systém bášt, opevnení a centrálnej pevnosti na území mesta Komárno a protiľahlých brehoch riek Dunaj a Váh. Komárňanský pevnostný systém je najväčším fortifikačným systémom na území Slovenska a tiež bývalého Rakúska-Uhorska. Z pôvodného systému opevnení sú zachované všetky hlavné objekty okrem časti na ľavom brehu Váhu. Komárňanský pevnostný systém je národnou kultúrnou pamiatkou a v súčasnosti sa uvažuje o jeho zápise do svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

obrazok

Holdas ranch

V meste Komárno sa nachádza ranč, vhodný na oddych a rekreáciu. Je to výborné miesto na organizovanie podujatí. Prostredie ponúka možnosť kombinácie ticha a kľudu okolitej prírody, peších túr, výletov, jazdy na koni s poznávaním blízkeho mesta a jeho kultúrnych programov.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies