TIP NA VÝLET: Dni Vysokých Tatier ponúknu bohatý štvordňový program

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 17:33 • 2 min
TIP NA VÝLET: Dni Vysokých Tatier ponúknu bohatý štvordňový program

POPRAD - Vo Vysokých Tatrách si cez víkend pripomenú 72. výročie založenia mesta, ktoré vzniklo 15, marca 1947 spojením tatranských osád do jedného samosprávneho celku.

slovakia

left justify in out

Dni mesta Vysoké Tatry, ktoré radnica pripravila pri tejto príležitosti, budú patriť aj vysokohorskému nosičstvu, ktoré sa dostalo do národného zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Počas Tatranského galavečera ocenia aj osobnosti Tatier, ktorých úsilie zanechalo v meste výraznú stopu a svojou prácou pomohli k jeho zveľadeniu a rozvoju.


Štvordňový seriál kultúrnych, športových a spoločenských programov sa odohrá od 13. do 16. marca. Podujatie otvoria dve výstavy vo Vile Flóra v Starom Smokovci – jednou z nich je expozícia čiernobielych fotografií s horskou tematikou významného slovenského fotografa Petra Svobodu s názvom Pod tieňom obrov.

 

Druhá predstavuje architektonické štúdie s nápadmi na zveľadenie verejných priestranstiev v meste a nesie názov Zásahy Tatry 2019. Vernisáž bude v stredu 13. marca o 16. hodine. Štvrtok bude patriť XXIII. ročníku pretekov o Pohár primátora Vysokých Tatier, na ktorých si žiaci tatranských základných škôl zmerajú sily v obrovskom slalome.

 

img


Ako informoval agentúru Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách, najdôležitejším bodom osláv je piatkový program s názvom Tatranský galavečer. Predstaví sa mužský spevácky zbor Danubius Octet Singers z Bratislavy.

 

Galavečer vyvrcholí oceňovaním osobností mesta. Patrí k nim Karol Suchánek, významný organizátor a činovník veľkých lyžiarskych, ale aj iných športových podujatí v Tatrách, ktorý bude do Tatranskej športovej siene slávy uvedený in memoriam.

 

img

 

Cenu mesta za celoživotné dielo udelia Marte Janíkovej, zakladateľke anestéziológie v hrudníkovej chirurgii v Československu, ktorá svoj život zasvätila liečbe pacientov ústavu vo Vyšných Hágoch, Cenu primátora za čin roka 2018 získa prozaik Anton Marec, ktorý v uplynulom roku uviedol do literárneho sveta dve publikácie s tatranskou tematikou.


Počas galavečera sa budú venovať tatranským nosičom, ktorí sa dostali do národného zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

 

Svoju účasť na podujatí potvrdili takmer všetky legendy tatranského nosičského sveta. Nosičstvu bude patriť aj sobota, ktorá sa má stať tradíciou.

 

„Od budúceho roka sa bude konať Deň tatranských nosičov každoročne. Chceme si takto uctiť a uchovať pre ďalšie generácie to, čo je pre Tatry príznačné,“ doplnil Bendík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies