Tip na výlet: Čachtice

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Čachtice

BRATISLAVA - Čachtice sa nachádzajú na styku Malých Karpát a Podunajskej nížiny asi 7 km južne od Nového Mesta nad Váhom v nadmorskej výške 203 metrov. Hlavnou atrakciou Čachtíc je množstvo pamiatok ako aj dva kilometre vzdialené zrúcaniny. Za obcou smerom na Višňové vedie malebná cesta dolinou nad potokom Jablonka. Súbežne s cestou vedie jednokoľajná železnica

slovakia

left justify in out

Čachtický hrad

Nad obcou Čachtice na juhozápadnom Slovensku sa vypína zrúcanina „tajomného hradu v Karpatoch“ - známeho Čachtického hradu a bývalé sídlo krvavej grófky Alžbety Báthoryovej.  Vznikol v prvej polovici 13. storočia a v 15. storočí ho rozšírili.

 

Hrad preslávila Alžbeta Báthoryová, ktorá tu žila na prelome 16. a 17. storočia. Nazývali ju „krvavá grófka“. Údajne dala zavraždiť až 600 mladých dievčat, aby sa mohla kúpať v ich krvi, a tak navždy zostať mladá a krásna. Na získanie krvi jej slúžila železná panna, ktorá mala v hrudi zabudované dlhé nože. Keď sa k nej dievča pritislo, nože vyrazili z pŕs a krv stekala do pripraveného kúpeľa.

 

Na všeobecný nátlak grófku v roku 1611 v Bytči palatín Thurzo odsúdil na doživotné väzenie.

img

 

Katakomby

Rozsiahly labyrint podzemných chodieb pod celou obcou i jej okolím naháňa strach a zimomriavky. Mýty, tradované generáciami, spájajú chladné miesta pod zemou s mučením dievčat, nálezmi kostí neznámych obetí, únikovými cestami grófky Bátoriovej, ale aj úkrytmi pred nájazdami krvilačných tureckých vojsk. Hoci je väčšina chodieb navždy zasypaná a nepriechodná, aj odkryté úseky dýchajú vôňou histórie spojených s obdobím panovaním Alžbety Bátoriovej.

img
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona