Tip na výlet: Bratislava

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Bratislava

BRATISLAVA - Bratislava je hlavné, najľudnatejšie a rozlohou najväčšie mesto Slovenska. Sídli tu prezident, parlament, vláda, ministerstvá, veľvyslanectvá a rôzne úrady. V Bratislave má svoje sídlo niekoľko univerzít, vysokých škôl, divadiel, múzeí a iných kultúrnych ustanovizní akou je napríklad svetoznáma Slovenská filharmónia, Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum a Slovenské národné divadlo. Bratislava je sídlom viacerých medzinárodných inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Bratislava je mesto bohaté na pamiatky, z ktorých mnohé sa nachádzajú v Starom Meste.

 

Mestská pamiatková rezervácia je jedna z najväčších na Slovensku. Dominantou je štvorvežový Bratislavský hrad, vedľa ktorého sa nachádza budova Národnej rady Slovenskej republiky a neďaleko Dóm svätého Martina.

Najvýraznejšou modernou stavbou je Most SNP na Dunaji, najväčší zavesený most na svete s jedným pilierom a jednou závesnou rovinou

 

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad je súbor stavieb v historickom areáli, ktorý zaberá vrchol návršia na juhozápadnom ostrohu malokarpatského chrbta na ľavom brehu Dunaja v Bratislave. Hradu dominuje monumentálna stavba bývalého kráľovského paláca tvoriaca neodmysliteľnú panorámu hlavného mesta Slovenska.

 

Dnešné využitie Bratislavského hradu dôstojne nadväzuje na jeho historický odkaz. Okrem expozícií Historického oddelenia Slovenského národného múzea je časť priestorov využívaná na reprezentačné a štátne účely.

Priestor samotného hradného areálu je v hojnej miere využívaný obyvateľmi i návštevníkmi Bratislavy na vycházky s možnosťou pekných výhľadov na historické jadro mesta, Dunaj a mestskú časť Petržalka.

Bratislavský hrad bol pre svoj nesporný historicko-architektonický prínos ako jedna z prvých historických pamiatok u nás vyhlásený v roku 1961 za národnú kultúrnu pamiatku číslo 1.

 

Otváracie hodiny:

Út-Ne: 10:00-18:00 h

 

Vstupné:

Dospelí: 6 eur

Deti, dôchodcovia, ZŤP: 3 eurá

 


img

 

Most SNP

Most SNP je jednopylónový, oceľový, cestný, zavesený most vejárového dizajnu cez Dunaj v Bratislave. Je to jediný most v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v prúde rieky Dunaj, čím je to bratislavský most s najväčším hlavným rozpätím a tým vo všeobecnosti klasifikovaný ako najväčší v Bratislave. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Most patrí do asociácie World Federation of Great Towers, pričom je to 28. a najnižšia stavba tejto asociácie a súčasne jediná stavba tejto asociácie, ktorá slúži ako pylón mosta.

img

 

Bratislavská ZOO

Bratislavská zoologická záhrada je pekná a zaujímavá rôznymi druhmi zvierat. V zoologickej záhrade si môžete aj posedieť, nachádza sa tu bufet a detské ihrisko s rôznymi atrakciami, ktoré cez víkend ponúka vozenie detí na koňoch. Po ZOO Bratislava sa môžete prejsť pešo po vyznačenej trase. Hlavnou atrakciou ZOO Bratislava je Dinopark. V Dinoparku sú mohutné modely dinosaurov, niektoré modely sú pohyblivé a ozvučené, vyzerajú veľmi autenticky. Sú tu dinosaury lietajúce, mäsožravé aj bylinožravé a stoja po pravej aj ľavej strane pozdĺž pevnej cesty. Pri každom dinosaurovi je popis so základnými údajmi. Diplodocus, Tyranosaurus alebo Triceratops sú pre väčšinu detí najzaujímavejší, a preto nemôžu v Dinoparku chýbať. Popri ceste sú umiestnené lavičky na odpočinok. Pred vstupom do parku sa môžu deti odfotografovať v dinosaurej hlave alebo sa v piesku zahrať na paleontológa. Vstupné sa neplatí, je zahrnuté v cene vstupného do ZOO Bratislava. 

 

Otváracie hodiny:

Po-Pia: 9:00-18:00

 

Vstupné:

Dospelí: 4,50 eur

Deti: 3 eurá

 

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies