Tipy na víkend: Kam zavíta Mikuláš?

NETKY.SK • 5 December 2014, 19:16 • 2 min
Tipy na víkend: Kam zavíta Mikuláš?

BRATISLAVA - Na stretnutie hneď s dvoma Mikulášmi pozýva v sobotu Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Červený Kameň.

slovakia

left justify in out

ČERVENÝ KAMEŇ

Na hrade týčiacom sa nad obcou Častá v okrese Pezinok možno absolvovať špeciálnu mikulášsku prehliadku so začiatkom o 10:00, 13:00 a 15:00. Prehliadku spestrí "nevšedné stretnutie bývalého pána hradu, grófa Mikuláša Pálffyho s pravým Mikulášom, ktorý už niekoľko stoviek rokov roznáša darčeky miliónom detí po celom svete. Ako sa ukáže, Mikuláš nezaspal dobu a nie je mu cudzia ani najmodernejšia technika," avizuje Múzeum Červený Kameň na svojej webstránke https://www.hradcervenykamen.sk.

 

SNM - Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. Popri šľachtických komnatách možno na hrade vidieť historickú lekáreň, vzácnu knižnicu či unikátne rozľahlé pivnice. 

 

Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca - kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Použili ho i na viacerých miestach na hrade. Zaujímavosťou hradného múzea je napríklad najväčší koberec s plochou 44,12 m2, čo je plocha priemerného dvojizbového bytu. Múzeum je otvorené počas celého roku, okrem 24., 25. a 26. decembra, 1. januára a pondelkov. Viac informácií o hrade Červený Kameň a ďalších múzeách patriacich pod Slovenské národné múzeum možno nájsť na webstránke - https://www.snm.sk. 

 

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná - vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť - bezpečný sklad tovarov, s ktorými obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali. História múzea na hrade Červený Kameň sa začala písať po odchode posledného vlastníka do zahraničia. Karol Pálffy hrad opustil v marci 1945, keď pred príchodom Červenej armády odišiel do Rakúska. Od roku 1979 je Červený Kameň súčasťou Slovenského národného múzea a špecializuje sa na kultúru bývania šľachty.

 

img

 

SENEC

V parčíku pri kultúrnom dome v Senci dnes o 17.30 h obyvatelia mesta spolu sMikulášom rozsvietia vianočný stromček. V tomto roku je to 14-metrov vysoký 50-ročný smrek z Kráľovej pri Senci
     

 Ako pripomenula hovorkyňa mesta Martina Ostatníková, vianočný stromček pochádza každý rok zo stromov určených na výrub. "Majitelia takýchto stromov, obyvatelia Senca i okolitých obcí, sa hlásia mestu sami, lebo majú záujem, aby práve ich strom bol symbolom Vianoc v Senci," informovala Ostatníková.
      

Dodala, že v tomto roku si mesto mohlo vybrať z piatich stromov. "Nie všetky však boli prístupné mechanizmom a niektoré boli v blízkosti elektrických káblov a bolo by nebezpečné nimi manipulovať," ozrejmila.
      

Ešte pred rozsvietením vianočného stromčeka bude po Senci chodiť Mikuláš a rozdávať sladkosti. "O 15.00 h bude vernisáž výstavy a vyhodnotenie V. ročníka vianočnej mestskej výtvarnej súťaže "Zázračná zimná krajina" a o 16.30 h poteší deti divadelné predstavenie pod názvom Šibi ryby Mikuláš," dodala hovorkyňa Senca.

 

ŽILINA

 Žilinské deti dnes potešil Mikuláš na dvoch trasách v mestských častiach, na sídliskách a o 17. hodine rozsvietil vianočný stromček na Mariánskom námestí v centre mesta.
      

Deťom na Mariánskom námestí skrátil podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu čakanie na Mikuláša neobyčajný príbeh obuvníka Jakuba a po rozsvietení stromčeka zahrala skupina Taktici aj pre starších Žilinčanov. "Od 1. decembra umocňujú atmosféru v centre mesta Vianočné trhy. Občania môžu navštíviť na Mariánskom námestí stánky s občerstvením, remeselníckymi výrobkami, stánky potravinárov aj stánok charity. Na Námestí A. Hlinku sú iba stánky s občerstvením. Aj v tomto roku je ťahákom v srdci mesta umelá ľadová plocha, najmä pre tých najmenších. Zadarmo bude fungovať aj požičovňa korčúľ," uviedol Čorba.
      

Podotkol, že v meste je už osadená vianočná výzdoba, ktorú inštalovali na konci novembra. "Celkové náklady sa vyšplhali zhruba na 15.000 eur. Neinvestovali sme financie na kúpu novej vianočnej výzdoby. Oprášili sme pôvodnú, ktorá už niekoľko rokov spríjemňuje Žilinčanom predvianočný čas. S tým, že sme zakúpili iba potrebné komponenty, ktoré vypovedali životnosť - na Námestie A. Hlinku sme kúpili 300 metrov nového kábla aj so žiarovkami. Najmladšia vianočná výzdoba je na Národnej ulici, ktorú sme minulý rok rekonštruovali a pokladali sme za vhodné obohatiť o novú," uzatvoril hovorca mesta Žilina.

 

PRIEVIDZA

Vianoce v Prievidzi dnes podvečer otvoril Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Podobne ako v minulom roku aj v tomto predchádzal programu v centre mesta sprievod Mikuláša s anjelmi a čertmi od piaristického kostola na Námestie slobody, kde s nimi niekoľko stoviek ľudí rozsvietilo hlavný vianočný stromček. 
     

"Ide už o každoročnú tradíciu, keď sa rozsvieti vianočná výzdoba a vianočný stromček, deti vidiaMikuláša, anjelov a čertov, ku ktorým sa mohli pridať počas sprievodu. Na námestí na nich čakal aj kultúrny program a mikulášska diskotéka a nechýbalo ani sladké prekvapenie nakoniec," uviedla pre TASR Nina Rusková z Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi, ktoré podujatie spolu s radnicou organizovalo.
      

Ako pokračovala, Vianoce v meste budú pokračovať v sobotu 6. decembra Blším trhom na Námestí Jozefa Cígera Hronského. "Potom nás čakajú predvianočné trhy, ktoré sa slávnostne otvoria 13. decembra o 10.00 h. Počas nich bude sprístupnená aj ľadová plocha na Námestí slobody, v programe vystúpia žiaci zo základnej umeleckej školy, členovia denných centier či folklórne súbory," doplnila. 
      

Súčasťou vianočných trhov 19. decembra bude aj predaj primátorského punču. "Aj tento rok bude mať charitatívny rozmer. Verejnosť bude môcť dobrovoľnou čiastkou prispieť na odbornú obnovu exteriérových sôch sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie Immaculaty v Prievidzi. Výťažok bude poukázaný na účet verejnej zbierky, ktorú na účel obnovy sôch vyhlásilo mesto," ozrejmil hovorca mesta Michal Ďureje. 
      

Vianočný program v meste potrvá do 23. decembra. 

 

img

 

BRATISLAVA

V bratislavskom Lamači sa v sobotu (6.12.) uskutoční celodenné vianočné podujatie. Jeho súčasťou budú vianočné trhy i vianočné tvorivé dielne.
      

Kultúrny a spoločenský program sa začne na Malokarpatskom námestí o 10.00 h vystúpením detí z MŠ sv. Filipa Neriho, informovala Mária Šimončičová z Miestneho úradu Bratislava-Lamač.
      

"O 16.30 očakávame príchod Mikuláša a hneď potom starosta Lamača Peter Šramko slávnostne rozsvieti vianočný stromček," dodala Šimončičová.
     

 Záver bude patriť hudobnému koncertu mládežníckej skupiny.

 

Vianočný stromček na Hlavnom námestí v Bratislave už svieti, začali sa trhy:

Vyše 13-metrový vianočný stromček na bratislavskom Hlavnom námestí už svieti. Oficiálne sa odštartovali aj vianočné trhy

 

Spolu 69 stánkov ponúkne návštevníkom lokše, klobásky, medovinu, ale aj výrobky z keramiky či skla. Vianočné trhy potrvajú v centre Bratislavy do 23. decembra.  V 19 stánkoch si tak návštevníci môžu pochutiť na cigánskej, zemiakových plackách, klobásach, chleboch s masťou a cibuľou, sladkých či slaných lokšiach, ale aj na mede, medovine, varenom vínku či vianočnom punči. V stánkoch nájdu aj rôzne cukrovinky a pekárenské výrobky. Už dnes popoludní, v prvý deň trhov, boli stánky plné ľudí.

     

Vo zvyšných 50 stánkoch trhovníci ponúkajú adventné darčeky a darčekové predmety, napríklad ľudovo-umelecké výrobky, sviečky, mydlá, aromaterapiu, výrobky z kovov, textilu, z keramiky i skla. Rovnako ako po minulé roky sa na trhoch predstavujú aj charitatívne a neziskové organizácie. 
     

V centre mesta bude počas vianočných trhov zároveň prebiehať aj kultúrny program. Na návštevníkov čakajú do 23. decembra vystúpenia 50 súborov a 1400 účinkujúcich.

 

img

 

 


     

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies