TIP NA KNIHU Šťastie niekedy hľadáme na chodníkoch, na ktorých sa ani náhodou nezdržiava

NETKY.SK • 26 Jún 2022, 12:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Šťastie niekedy hľadáme na chodníkoch, na ktorých sa ani náhodou nezdržiava

Všetci by sme si radi naklonili šťastie o čosi bližšie. Nech si na nás trošičku posedí, nech nás neopúšťa, alebo nech je aspoň natoľko dobrotivé a mierne nás ovanie svojím dychom.

slovakia

left justify in out

Hľadáme ho na miestach všelijakých, vrtíme sa mu v ústrety, usmievame sa na neho ráno, a hoci k nám nepribehne, večer si zasa sľubujeme, že to s ním nevzdáme a dáme mu, chudáčiskovi, druhú šancu.

Obzeráme sa po šťastí na ľavú stranu a chceme ho presvedčiť, že tam, práve tam, kde sme si zaumienili, by malo vojsť. Je však pravda odveká, že sme i v tomto, rovnako ako aj v inom, omylní a hľadať ho hľadáme, ale nesprávne.

 

img

 

Aj autorka Angela Marsons zrejme razí podobnú teóriu, lebo keby nie, nenapísala by román Tri želania. O priateľkách, ktoré potrebujú byť silou-mocou šťastné a myslia si, že vedia, ako by to malo byť. A tak si, v jednej noci nasiaknutej alkoholom, za zvuku smiechu a vyslovovania zaklínadla, želajú a želajú. A potom... Ale nie, radšej vám pekne porozprávam čosi viac o trojici, ktorá tvorí pevné priateľstvo.

 

Cher

 

Cher má milotu vo výbave, nemusí sa nútiť k širokým úsmevom a láskavým slovám. Niežeby bola zbavená schopnosti hnevať sa, to nie, ale zlosť ju berie do parády iba v istýchh delikátnych prípadoch. Napríklad, ak sa ako každý štvrtok vyoblieka, aby sa zúčastnila veľkej rodinnej večere a jej malí synovci, o ktorých sa ona v duchu vyjadruje tak, že to radšej ani nenapíšem, do nej jednostaj čosi strieľajú, strkajú, dávajú jej probovať červíkov, a to všetko za sprievodu škodoradosti, ako by to bola najväčšia zábava na zemi. Alebo keď sa k nej v zamestnaní správajú s aroganciou a nezabudnú na jej adresu utrúsiť zopár poznámok, ktoré by si zaslúžili aspoň poriadnu slovnú odvetu.

 

img

 

Inak je však šťastná, hoci sa nevydala a vážnych vzťahov tiež neokúsila ktoviekoľko. Len keby ten, kto zastáva pozíciu šéfa, nerozbúchal jej srdce už len svojou prítomnosťou. Už len myšlienkou, že dýcha.

Želá si, aby sa do nej zaľúbil tak, že ho od nej odvedie iba súdny príkaz. Áno, to si želá!

 

Sarah

 

Sarah kedysi urobila osudovú chybu. V kníhkupectve obslúžila zákazníka, a keď ju ten neskôr požiadal o stretnutie, privolila. I napriek tomu, že vedela o jeho manželke. I napriek tomu, že vedela o jeho dcére. I napriek tomu, že jej nesľúbil nesľúbiteľné. Nepovedal, že sa rozvedie.

A ona si želá, áno, želá si, aby s ním počala dieťa.

 

img

 

„Keď otehotniem, iste opustí svoju manželku. Lebo deti má veľmi rád.“

 

Ignoruje pravdu, hoci na ňu vrieska z každej cesty, nezaoberá sa ňou, len ju občas krúti a ohýba podľa vlastných potrieb. Len keby sa jej tak splnilo, čo si zaumienila!

 

Svadba

 

Deb sa má čoskoro stať pani manželkou a jej snúbenec je muž milujúci, pre ktorého by urobila čokoľvek, naozaj čokoľvek.

Drobnú, alebo skôr väčšiu, priam najväčšiu prekážku, predstavuje budúca svokra, ktorá by pokojne mohla slúžiť ako postava pre spisovateľa do zábavno-strašidelno-psychologickej knihy. Je panovačná, pre ňu sa svadobný obrad už niekoľkokrát zrušil, neustále kritizuje, volá a volá a slovo nie nielenže nepozná ako odpoveď, zrejme ani v jej osobnom slovníku nejestvuje.

 

img

 

A Deb si želá, áno, želá si, aby ju neobťažovala. Aby jednoducho zmizla.

 

Tri želania

 

Príbeh Tri želania sa stal mojou láskou, zaľúbila som sa do humoru, do tepla v písmenách, do deja, ktorý sa vyvíjal a nenechal moju zvedavosť na pokoji ani v nočnom oddychu.

 

img

 

Bolo to výborné, výborné a ešte raz výborné. Navyše i posolstvo iste stojí za povšimnutie, lebo želania patria do ríše snov, a nemusí vždy dobre dopadnúť, keď sa túžba prenesie do reality. Keď sa spojí, čo sa predtým nespojilo. Možno je lepšie o niektorých veciach len snívať a nedozvedieť sa, aké by to bolo, keby...

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Jedna učiteľka, čo by chcela byť nezávislá, jeden pijan, čo by sa rád zmenil, veľa problémov, zopár detí a nejaká tá láska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies