TIP NA KNIHU Najväčšie bohatstvo, ktoré po sebe môžeme zanechať, je jeden nezabudnuteľný príbeh

NETKY.SK • 24 Júl 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Najväčšie bohatstvo, ktoré po sebe môžeme zanechať, je jeden nezabudnuteľný príbeh

Keď telo povie posledné slovo, keď zlyhá dych a z chodiacej bytosti je už len meno v spomienkach a uprostred riadkov, vtedy, áno, práve vtedy, sa najväčšmi prejaví, či príbeh žitia je a či nie je hoden odovzdávania z generácie na generáciu.

slovakia

left justify in out

Čo iné po sebe zanechávame, ak len nie deje bohaté alebo chudobné na lásku, ak len nie šťastné alebo nešťastné konce, ak len nie oči prázdne alebo, naopak, plné po slzách?

 

I dedičstvo v podobe majetku smie zostať, i fotografie, i všeličo hmatateľné, ale beztak na ničom nezáleží. Iba na tom, či sme ľúbili, či niekto ľúbil nás, či sme odpúšťali, či sme vedeli rozlíšiť ružu od buriny a či sme si ľahli na tŕne alebo sme radšej uprednostňovali čosi menej bolestivé, čosi, po čom bývalo menej jaziev.

 

img

 

V románe Na západ so žirafami, ktorý má na svedomí Lynda Rutledge, to všetko je. Zabúdanie aj spomínanie, bolesť aj nebolesť, všetko.

 

Staroba

 

Woodrow Wilson Niklák dovŕšil úctyhodný vek, veď nie každému sa pošťastí mať 105 rokov. Pravda, nič už nie je také, aké bývalo, sila vyprchala, aj sa občas niečo popletie, ale rozum i srdce ešte dajako fungujú. A kým sa hruď dvíha a klesá, a kým myseľ robí, čo robiť má, stačí jeden pohľad na žirafy v televízii a vie to. Vie, že musí dokončiť, čo nedokončil, že musí niečo napísať. Minulosť má štedrú na zážitky, viackrát ženatý, viackrát chcený a rozlúčky, tak veľa rozlúčok. Ale je niečo, čo predsa len vyčnieva, niečo, čo mu nedá pokoj, a len čo si na to spomenie, berie pero a zmáča papier vôňou dávnych dní. Aby to raz niekto našiel a prečítal si, čo sa kedysi stalo.

 

img

Lynda Rutledge v popredí.

 

Dobrodružstvo

 

A tak sa história otvára, zo starca odrazu nie je starec, ale mladík, 17-ročný a zúfalý. Bol rok 1938 a všímavcom neušlo, že Adolf Hitler niečo chystá, že sa schyľuje k najhoršiemu a že nie každý to zvládne. Ľudia sa strachovali, cítili sa spustošení a biedni, lebo zápasili s chudobami a aj s prírodnými živlami. Aj on, mladý chlapec, vyšiel z odporného hurikánu so všetkými vlasmi na hlave i s dvoma nohami a dvoma rukami, a predsa sa nepoddával radosti. Nemal nič, ani strechu nad hlavou, ani vankúš pod hlavou, ani čo do úst vložiť, ani sa komu vyžalovať. V snahe sa aspoň ako-tak upokojiť, oklamať si žalúdok, trochu kradne. Aby nepomrel.

 

img

 

 

A potom uvidí dve žirafy, ktoré tiež odolali náporu hurikánu, ktoré sú odvážne a držia sa zubami-nechtami. A ešte kohosi uvidí, krásnu, mladú a ryšavú fotografku. Láska na prvý pohľad, bolo to tak. A to ani netušil, že najväčšie dobrodružstvo iba striehne a už-už prichádza.

 

Na západ so žirafami je čítanie fascinujúce, originálne. Zlomí srdce, a to hneď na začiatku. Je to trochu náhľad do histórie, trochu uvedomenie si, že i zvieratá dodávajú nádej, je to trochu i o láske, i o živote a o smrti. Je to niečo, z čoho padne sánka a na konci sa človek zmôže na jediné slovo.

Ach!

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Je hrozné, ak nám chýba niečo, čo sme ani nikdy nemali



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona