TIP NA KNIHU Môže vydržať láska, ak sú obidvaja z úplne iných svetov? Ak jej nepatrí nič a jemu úplne všetko?

NETKY.SK • 10 November 2022, 12:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Môže vydržať láska, ak sú obidvaja z úplne iných svetov? Ak jej nepatrí nič a jemu úplne všetko?

Iba láska nestačí, hoc by sme si želali, aby ten cit, vznešený a všetko meniaci, dokázal nemožné. Na to, aby dvaja vstávali a aj líhali šťastní, aby spoločne stáli proti drakom a aj obrom, je potrebné viac ako ľúbiť sa, lebo keď je rozdielov priveľa, potom to nedopadne zrejme najlepšie.

slovakia

left justify in out

Mali by mať aj niečo spoločné, aby si vzájomne porozumeli, mali by aspoň jediný cieľ mať rovnaký, aby sa nestalo, že jeden bude kráčať vľavo a druhý sa poberie viac vpravo. Chce to viac než len nežné vyznania, sladké bozky a spotené dlane.

 

Fernando J. Múñez v románe Kuchárka z Castamaru spojil dve duše, ktoré sú možno rovnako strápené a osamelé, a predsa patria do iných svetov. On je kdesi hore a ona, jej patrí spodná priečka.

 

img

 

Španielsko

 

Píše sa rok 1720 a Španielsko je ovplyvnené bojmi. Ľudia si žijú, ako najlepšie vedia, niektorí dobre, iní horšie, ale tak to už býva. A v Castamare, v honosnom sídle, žije vojvoda, dobrý a aj múdry, ale aj nekonečne smutný. Mal totiž manželku, ktorú ľúbil, ale ona zomrela, nešťastná nehoda zapríčinila žiaľ, čo nie a nie pominúť. Jazdili spolu na koňoch, tak to mávali vo zvyku a raz, ach, kiežby sa to nestalo, ale raz si kone vymenili a ten, na ktorom jeho žena sedela, sa z ničoho nič splašil a ona spadla. Škaredo sa zranila, až tak, že jej odvtedy viac niet.

 

A vojvoda, hoc má čestné miesto aj v kráľovom srdci a hoc aj jeho matka si želá, aby sa znovu oženil, lebo o vydajachtivé dámy núdza nie je, nič nerobí. Iba sa tak prechádza, osamelý a zničený a tvári sa, že to nejako zvláda. Až kým nepríde na panstvo ona.

 

Clara

 

Slečna Clara sa narodila do dobrej rodiny, jej otec bol lekár a dosť zámožný a svojim dcéram doprial aj vzdelanie, aké mávajú dámy na úrovni. Keby nebol zomrel a keby sa jeho rodina potom neocitla v krajnej núdzi, asi by si mohla vyberať aj spomedzi nápadníkov so slušným majetkom, ale takto si akurát tak vystačí s talentom. Niežeby sa sťažovala, ona na vydaj veľmi nemyslí, lebo jej vášňou je varenie. Miluje ho tak, ako spevák ľúbi hudbu, zbožňuje ho tak, ako tanečnica zbožňuje tanec, je mu plne oddaná. A na jej varení to je aj poznať, je skutočne výnimočná, preto sa jej pošťastí dostať sa aj na Castamar, do kuchyne, v ktorej má vyvárať pre sklesnutého a zlomeného vojvodu.

 

Rozdiely

 

Ona má trápenia, o ktorých nevraví nikomu, o jeho srdcabôli vie, naopak, každý. Ona je len slúžka, hoc má aj hlavné slovo v kuchyni, on je pán, ten, čo sa priatelí aj s kráľom. Ona si svoju budúcnosť nevyberie,  jednoducho sa prispôsobí tomu, čo príde, on smie rozhodovať o všetkom. Ona nemá nič, jemu toľko patrí. A predsa sa zdá, že sú k sebe priťahovaní, lebo odkedy vstúpila do domu, nič nie je také, aké bolo predtým. A najčudnejšie je, že ani vojvoda nie je taký, aký býval.

 

Intrigy

 

Kniha nie je preplnená romantikou, ale dej je prepracovaný, príbeh je spletitý, viaceré postavy v ňom riešia viaceré problémy. Objavujú sa i otázky rasizmu, lebo Kuchárka z Castamaru ponúka aj nelichotivý náhľad na to, ako sa kedysi černosi mávali v Španielsku a neraz stíska pri čítaní srdce. Medzi riadkami je prilepené napätie, a za päty ho drží aj vášeň, intrigy sa tiež nenechávajú zahanbiť. Všetko sa krúti okolo pomsty, lásky, okolo života ako takého. A, pravdaže, aj okolo jedla, veď ako ináč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona