TIP NA KNIHU Milan Lasica a Július Satinský – Ako vzniká sliepka

NETKY.SK • 9 Júl 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Milan Lasica a Július Satinský – Ako vzniká sliepka

Spisovatelia, scenáristi, humoristi, herci, speváci... Stručne Lasica a Satinský. Ich dielo nemá konca kraja. Aj preto sa na trhu objavila novinka od Slovartu mapujúca ich divadelnú tvorbu.

slovakia

left justify in out

Milan Lasica a Július Satinský patria k tomu najlepšiemu, čo sa v našej literárnej a dramatickej tvorbe objavilo. Ich tvorba má nezastupiteľné miesto v divadelnom, filmovom, televíznom i literárnom priestore. Svojimi životnými postojmi ovplyvňovali niekoľko generácií svojich verných divákov a čitateľov. Napriek prekážkam, ktoré im dlhé roky hádzal pod nohy komunistický režim, dokázali vytvoriť nesmrteľné dielo a stali sa neodmysliteľnou súčasťou nášho vedomia.

 

Ako je známe, Milan Lasica nastúpil po ukončení VŠMU do Vojenského umeleckého súboru, ale mal podmienku, že nastúpi aj jeho kamarát Július Satinský. Ten kvôli vojenčine prerušil vysokú školu, ktorú nikdy nedokončil. Od dvojice sa očakávali kabaretné vystúpenia s jasnou tematikou – politika. Hra Poprava sa nekoná nesplnila očakávania vedenia, dokonca ju označilo za hrubé znevažovanie ľudovej armády. Milan Lasica bol prevelený do Trebišova a Július Satinský do Michaloviec, kde sa staral  o útvarové svine.

 

img

 

Po návrate do civilu sa však spoločne opäť ocitli v bratislavskej redakcii Československej televízie, kde pôsobili ako dramaturgovia. Vedúci redakcie však pochopil, že kancelária nie je pre túto dvojicu to pravé orechové, a tak začali pravidelne, raz do týždňa, vystupovať s vlastným programom Večer pre dvoch. Ako pokračovala ich literárna kariéra a aj o peripetiách ich umeleckej cesty sa viac dozviete v úvode knihy.

 

img

 

Ťažiskom tvorby Lasicu a Satinského bolo predovšetkým divadlo, pre ktoré vytvorili niekoľko skutočne výnimočných hier. Každá z nich mala vlastný osud nielen pokiaľ išlo o ich inscenovanie, ale aj knižné vydanie. Táto kniha predstavujú všetky autorizované verzie divadelných hier známej dvojice v chronologickom poradí, z toho Poprava sa nekoná Ako vzniká sliepka vychádzajú po prvý raz. Nechýba v nej ani Nečakanie na Godota, Soirée, Radostná správa pre všetkých, ktorí majú ťažkosti s mechúrom,  Náš priateľ René, Nikto nie je za dverami a Deň radosti.  

 

Mohlo by vás zaujímať: TIPY NA KNIHY I takéto knižné lahôdky hltala mládež kedysi!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies