TIP NA KNIHU Gabriel García Márquez – 100 rokov samoty

NETKY.SK • 6 August 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Gabriel García Márquez – 100 rokov samoty

Kolumbijský spisovateľ, ktorý bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov magického realizmu, hoci jeho tvorba bola natoľko rozsiahla, že sa nedá presne začleniť do určitého žánru.

slovakia

left justify in out

 

Narodil sa v Kolumbii v meste Aracataca ako najstarší z dvanástich súrodencov. Tak sa dostal do výchovy k starým rodičom, hlavne starý otec, ktorý bol plukovníkom na strane liberalistov v kolumbijskej občianskej voje, mal potom obrovský vplyv na jeho tvorbu. Po smrti starého otca sa ako osemročný vrátil k rodičom a súrodencom, ktorých si sotva pamätal. Vzhľadom na to, že Márquez bol bystré a nadané dieťa, dostal štipendium a vďaka nemu mohol bez problémov dokončiť strednú školu. Právo na vysokej žiaľ nedokončil, no v tom čase ho už uchvátila žurnalistika a písal svoje prvé poviedky v novinách nazvaných El Heraldo. Od roku 1948 bol novinárom a dopisovateľom rôznych provinčných novín.

 

img

 

Úspech s románom 100 rokov samoty

 

Rok 1967 bol prelomovým, nakoľko vtedy mu vyšiel román 100 rokov samoty, ktorý aktuálne vyšiel vo vydavateľstve Slovart. Natrvalo ho  zapísal do sŕdc i duší čitateľov celého sveta. Táto kniha mu priniesla dlhoočakávanú slávu a peniaze, ktoré mu umožnili venovať sa len písaniu. Medzitým sa začal aktívne zapájať aj do politického diania. Preložili do viac ako 37 jazykov a vyšiel v počte vyše 30 miliónov kusov. Rovnako významným v jeho život bol aj rok 1982, kedy získal Nobelovu cenu za literatúru a peniaze za ocenenie využil na vydávanie vlastného časopisu El Otro.

 

 

img

 

Viac o ňom v životopise

 

Životopis poslednej veľkej legendy svetovej literatúry 20. storočia Gabriela Garcíu Márqueza je jedinečným dielom jedinečného spisovateľa. Jeho autor, anglický literárny historik a jeden z najuznávanejších znalcov latinskoamerickej literatúry Gerald Martin, ho písal takmer sedemnásť rokov. Podarilo sa mu vytvoriť životopisné a literárnohistorické dielo, ktoré nemá čo do biografického rozsahu a analytickej hĺbky vo svojej kategórii obdobu. Sám veľký spisovateľ Martinovo dielo verejnej označil za svoj prvý „tolerovaný" autorizovaný životopis. To výrazne vyčleňuje túto knihu z množstva literatúry všetkých žánrov, ktorá bola o geniálnom kolumbijskom spisovateľovi a jeho diele doposiaľ napísaná. Martinova kniha je originálnou a obdivuhodne vyváženou syntézou množstva doposiaľ neznámych a nespracovaných biografických faktov a údajov z Márquezovho života s hlbokou a zasvätenou literárnohistorickou analýzou spisovateľovho diela. Je písaná elegantným, no súčasne pútavým štýlom, ktorý prevedie čitateľa magickým labyrintom Márquezovho života a odkrýva jeho dielo v neznámych  a prekvapujúcich vzťahoch a súvislostiach.

 

V roku 1999 ochorel Márquez na rakovinu  lymfatických uzlín, zomrel 17. apríla 2014 na zápal pľúc.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona