TIP NA KNIHU Andrea Kellö Žačoková – Vitaj v múzeu

NETKY.SK • 6 Február 2022, 17:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Andrea Kellö Žačoková  – Vitaj v múzeu

Andrea Kellö Žačoková vyštudovala masmediálnu komunikáciu, pracuje ako editorka v knižnom vydavateľstve, je matkou dvoch dcér. Má rada naše dejiny, výlety po Slovensku, ale aj vysedávanie nad knihami. Toto všetko ju priviedlo k tvorbe pre deti a mládež.

slovakia

left justify in out

Jej prvá kniha bola o výnimočných ženách z našej histórie a volala sa SuperŽENY. Spolupracovala na nej s dizajnérkou a ilustrátorkou Zuzanou Bartovou. Kniha Vitaj v múzeu s ilustráciami Emílie Holečkovej Jesenskej približuje, čo sa ukrýva za bránami slovenských múzeí. Bohato ilustrovaná kniha vysvetľuje, ako sa predmety dostanú do múzea, čo sa tam s nimi deje a kto sa o ne stará. Predstavuje približne 40 slovenských múzeí. Ako to kedysi vyzeralo v kláštore, kaštieli či na hrade? Ako ľudia nakupovali a pozorovali hviezdy? Čo sa deje v bani, v lese, v jaskyni či v kúpeľoch? Ako sa učia nevidiace deti? Ako vznikajú známky a mince? Aká je práca polície a ako vyzerá vojenská poľná kuchyňa?

 

Čo nás čaká v múzeu?

 

img

 

V prvom rade zážitok. Stroj času, z ktorého vystúpiš do minulosti. Múzeá sú miestnosti plné pokladov. Také múzeum má aj množstvo zamestnancov, kam patria lektori a lektorky, ktorí sa nazývajú aj sprievodcovia, pretože vás múzeom budú sprevádzať a zároveň vám zodpovedne zodpovedajú vaše zvedavé otázky.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU: Tam, kde nie je strach, nemôže vojsť ani odvaha

 

O vzácne pamiatky a historické predmety a starajú kustódi a kustódky, ktorí budujú zbierky a pripravujú výstavy v múzeách. Dokumentári a dokumentárky vedú o predmetoch písomné záznamy. Ich dobrý stav zabezpečujú konzervátori a reštaurátori. V prírodných múzeách sa zase preparátori starajú o živočíchy vypchaté, aby čo najdlhšie vydržali.

 

V rámci Slovenska nájdete asi 550 dlhodobých či stálych expozícií ich návštevnosť z roka na rok stúpa. V roku 2019 navštívilo naše múzeá s ich expozíciami viac ako päť a pol milióna návštevníkov. V múzeách si môžete pozrieť 16 miliónov zbierkových predmetov.

 

img

 

Múzeum v prírode sa nazýva skanzem a tento názov prišiel k nám zo Švédska z roku 1891, keď podobné múzeum vzniklo v Štokholme a dostalo názov Skansen (Hradby) a navštíviť ho môžete aj v súčasnosti. Ale vráťme sa na Slovensko, kde za otca múzejníctva pokladáme katolíckeho kňaza a polyhistora Andreja Kmeťa, ktorý sa venoval zberateľskej činnosti a na jeho popud vznikla v roku 1895  Martine Slovenská muzeálna spoločnosť, ktorá je predchodkyňou Slovenského národného múzea.

 

Zopár pozvaní do múzeí

 

Archeologické múzeum sa nachádza v Kamperovej kúrii v bratislavskom podhradí. Jeho exponáty nájdete napríklad aj v Nových Zámkoch alebo v Hanušovciach pri Prešove.

 

img

 

Balneologické múzeum Imricha Wintera sa venuje hlavne slovenským kúpeľom a minerálnym vodám, no jeho záber je oveľa väčší. Návštevníkom ponúkajú aj dokonalé mamutie kly, ale aj repliku Moravianskej Venuše a jeho hlavné sídlo nájdete v Kúpeľnej dvorane v Piešťanoch. Rodina Winterovcov si piešťanské kúpele prenajala na sto rokov a zaslúžila sa o ich rozvoj. V knihe sa dozviete o kúpeľoch, procedúrach, minerálnych vodách či o symbole piešťanských kúpeľoch – barlolámačovi. V knihe však prostredníctvom písmen a obrázkov navštívite i Diecézne múzeum, Banské múzeum v prírode, ale Lesnícky skanzem, Literárne a hudobné múzeum, Múzeum bábkarských a kultúr a hračiek a množstvo ďalších zaujímavostí zo sveta múzeí ako železničné múzeum, poľnohospodárske, vojenské, ale aj vodárenské. Potom si už len vybrať, ktoré navštívite aj reálne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona