TIP NA KNIHU – Ako sme kedysi žili

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 13:00 • 2 min
TIP NA KNIHU – Ako sme kedysi žili

Nová kniha o živote našich predkov úspešnej spisovateľky a etnografky Zory Mintalovej Zubercovej vznikla v spolupráci s dizajnérom, fotografom a ilustrátorom Vladimírom Holinom, takže obrazová časť knihy je rovnako príťažlivá ako textová.

slovakia

left justify in out

Kniha približuje život v minulých storočiach prostredníctvom približne 300 farebných fotografií, ktoré vznikli vo viacerých slovenských skanzenoch. 

 

img

 

Vplyvy na vznik dedín a miest

 

To, kde sa usídľovali naši predkovia, aby vytvorili usadlosti, ovplyvňovalo veľa faktorov, ale najdôležitejším bola - voda. Potrebovali ju samotní ľudia, potrebovali ju pre zvieratá, rovnako pre pestovanie plodín, preto sa usadzovali popri riekach a ich prítokoch. Tým pádom nebola zástavba miest a dedín v minulých storočiach chaotická, ale mala svoje pevné pravidlá.

 

img

 

V mestečkách a väčších obciach dominovali v strede rínky – kde sa uskutočňovali obchody, kostoly a iné dôležité stavby. Osobitné postavenie mali drevené kostoly, ktorých je na Slovensku neúrekom, a tie sa objavili v knihe Karola Kállaya, tiež z vydavateľstva Slovart tak ako  aktuálna kniha – Ako sme kedysi žili.

 

img

 

Čitatelia tak môžu prostredníctvom knihy vojsť do dediny či mestečka, vstúpiť do usadlostí, dvorov a domov rôznych vrstiev obyvateľstva. Spoznajú domček bezzemka, obecného sluhu, pastiera i chovateľa oviec, usadlosti malých a stredných roľníkov, hospodárstva bohatých gazdov, dom vinohradníka, dielne remeselníkov, dom richtára, kúrie zemanov aj sídlo strednej šľachty.

 

img

 

Uvidia zariadené izby, ako spávala viacčlenná rodina, dobový obchod i školu, predmety v pitvore, čiernej i svetlej kuchyni, v komore, ale aj domáce a hospodárske práce i náradie či remeselnícke nástroje. Knihu dopĺňajú čierno-biele fotografie zaniknutých prác na poli, v hospodárstve či domácnosti, zachytávajúce aj hodnovernú atmosféru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies