Tip: ako pripraviť vaše auto na zimu?

NETKY.SK • 4 Október 2013, 12:26 • 2 min
Tip: ako pripraviť vaše auto na zimu?

BRATISLAVA - S blížiacimi sa zimnými mesiacmi by sme mali nielen prezuť auto na zimné pneumatiky, ale aj vhodne doplniť zimnú výbavu či ošetriť karosériu. Zostavili sme pre vás zoznam najdôležitejších vecí, na ktoré by ste mali pred zimou myslieť.

slovakia

left justify in out

Zimné pneumatiky

Nepodceňujte význam zimných pneumatík. Ich zmes je mäkšia, čo pri nízkych teplotách zabezpečuje adekvátnu priľnavosť, na rozdiel od tvrdých letných zmesí. Platná legislatíva ukladá povinnosť použiť zimné pneumatiky, ak je na ceste súvislá vrstva snehu. Nespoliehajte sa však na suchú mestskú zimu. Prezujte váš automobil včas a ušetríte si kopec energie v návalovom období po prvom snehu, keď prezúvajú všetci motoristi naraz. Neskorým prezúvaním neušetríte žiadne financie. Aj zimné pneumatiky starnú a jazda na 7 ročných zimných pneumatikách s dobrým profilom nie je žiadna výhra. Ak cestujete do zahraničia, myslite na to, že vo vašej cieľovej krajine môže byť zákonná povinnosť použitia zimných pneumatík oveľa prísnejšia.

Stav pneumatík a správny tlak

Ak máte dve sady diskov a prezúvate si auto sami, myslite na to, že po dlhej letnej pauze nemusí byť tlak v pneumatikách ideálny. Veľmi často dochádza k podhusteniu kvôli nesprávnemu skladovaniu alebo nečistotám na styčnej ploche medzi diskom a pneumatikou (pneumatika pod záťažou tesní po okraji disku lepšie ako voľne skladované koleso v garáži). Ak prezúvate v jesennom období, nezabudnite pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách aj po prvých mrazoch. So znižujúcou sa teplotou vzduchu klesá tlak v pneumatikách a preto je nevyhnutné ich správne nahustiť. V zimnom období by ste mali kontrolovať tlak v pneumatikách aspoň každé dva týždne, alebo minimálne vždy pri prudkej zmene vonkajšej teploty. Podhustené pneumatiky sa viac opotrebúvajú a zvyšujú spotrebu. Prehustené pneumatiky znižujú komfort a zvyšujú riziko šmyku. Úplnou samozrejmosťou je kontrola dezénu. Zbytočne neriskujte a pneumatiky s dezénom blížiacim sa k výške iba 3 mm radšej vymeňte.

Geometria

Aj keď mnohí pri stave našich ciest nad pojmom geometria len mávnu rukou, je potrebné sa zamyslieť nad tým, aký vplyv má správna geometria kolies a náprav na celkové jazdné vlastnosti vozidla a opotrebovanie pneumatík. Zvlášť ak kupujete nové zimné pneumatiky, dajte si skontrolovať po ich nahodení geometriu. Nesprávna geometria spôsobuje nerovnomerné opotrebenie dezénu a zhoršuje jazdné vlastnosti, čo sa môže na klzkom povrchu prejaviť ešte viac. Mnohé servisy ponúkajú predsezónne akcie, kde vám zadarmo skontrolujú podvozok, nastavenie geometrie a pripravenosť auta na zimu. Opäť platí, že v stresovom období, ktoré zabezpečuje pneuservisom takmer 40-50% ročných tržieb, sa ťažšie dočkáte ústretovosti a komplexnej starostlivosti o vaše auto.

Brzdy a podvozok

Ak viete o nejakom probléme s brzdami alebo podvozkom, dajte si auto opraviť ešte pred zimou. Ak máte napríklad problém s nerovnomerným účinkom bŕzd (napríklad zadretý piestik brzdového strmeňa) a auto vám ťahá do strany, na klzkom povrchu sa vám to môže vypomstiť. Takisto sa nevyplatí odkladať opravu uloženia stabilizátora, silentblokov, ramien či tlmičov až na jar („však cez zimu to dorazím...“), pretože počas zimného obdobia, solenia ciest, mrazov a snehu môžu tieto opotrebované súčiastky negatívne ovplyvniť životnosť ďalších komponentov.

Stierače, voda do ostrekovača, svetlomety

Nezanedbajte ani stav vašich stieračov. Treba si uvedomiť, že vďaka nim vidíte na cestu v zhoršených poveternostných podmienkach. V lete sú stierače vystavené vysokým teplotám a prachu, ktoré môžu vysušiť gumičky, čo zníži ich účinnosť v daždi a snehu. S tým súvisí aj správna zmes do ostrekovačov. Nezabudnite, že väčšina letných zmesí je mrazuvzdorná iba do 0 až -5°C. Ak si v septembri či októbri dolievate ešte letnú zmes, neplňte nádobku až po rysku. Tie 2-3 litre letnej zmesi s najväčšou pravdepodobnosťou do prvých mrazov neminiete. Vo väčšine oblastí Slovenska stačia v zime nemrznúce zmesi do -20°C. Silné koncentráty, ktoré vydržia až -30 či -40° mrazy sú veľmi agresívne a môžu poškodiť gumené tesnenia alebo lak karosérie. Ak ich vyslovene nepotrebujete, nekupujte ich. Uprednostnite kvalitné zmesi od renomovaných výrobcov, ktorí deklarujú šetrnosť k vášmu laku a tesneniam. V neposlednom rade skontrolujte stav a funkčnosť vašich svetlometov. Prichádza obdobie, kedy sa skracuje denné svetlo a zvyšuje množstvo zrážok, čo na mokrých cestách spôsobuje neželané odrazy a zhoršenú viditeľnosť. Buďte ohľaduplní aj k ostatným vodičom, ktorých vaše nesprávne nastavené svetlomety môžu oslepovať. Hmlovky používajte len za zníženej viditeľnosti a nie za dažďa.

Povinná výbava a zimná výbava

Okrem kontroly povinnej výbavy v aute (lekárnička, trojuholník, ťažné lano) by ste sa mali zamerať aj na jej doplnenie takzvanou „zimnou výbavou“. Ide predovšetkým o:

- rukavice (aby ste vedeli manipulovať v mraze s reťazami, snehom atď)

- škrabka na ľad (prípadne aj stierka na okná)
- metlička a lopatka na sneh
- deka (pre prípad poruchy alebo nehody)

- rozmrazovač skiel a zámkov
- nemrznúca zmes do ostrekovača
- reťaze (ak jazdíte do horských oblastí)

Pri dopĺňaní zimnej výbavy myslite na kvalitu kupovaných výrobkov. Lacné škrabky s ostrými a neergonomickými hranami môžu poškriabať sklá a skomplikovať tak výhľad na priamom slnku. Pri kúpe lacných plastových zmetákov a metličiek sa musíte zmieriť s tým, že ich výdrž je obmedzená. V mrazoch zvyknú tenké plasty skrehnúť a metličky i lopatky prasknú. Porozmýšľajte nad kúpou skladacej lopatky určenej špeciálne na odhadzovanie snehu. Teleskopická metlička s jemnými štetinami bude zase šetrnejšia k vašej karosérii. Určite sa nepotešíte, ak pri prvom jarnom slnku zbadáte na kapote a streche nepríjemné škrabance. Pri kúpe rozmrazovača skiel sa vyhnite lacným alebo príliš agresívnym výrobkom. Radšej si privstanete o 5 minút skôr, ako sa naťahovať s primŕzajúcim „rozmrazovačom“.

Chladiaca kvapalina

Pred zimou si nezabudnite nechať v servise premerať chladiacu kvapalinu. Jej kvalita sa kontroluje tzv. refraktomerom, ktorý ukáže jej mrazuvzdornosť (bod tuhnutia) prípadne zmeria obsah vody v systéme. Najčastejšie používanými chladiacimi kvapalinami je zmes destilovanej vody a nemrznúcej prísady (bod tuhnutia od -15 do -25°C). Ich životnosť je obmedzená zväčša na 2-5 rokov podľa druhu. Je potrebné preto dodržiavať správny interval výmeny a ak máte v aute 2-3 ročnú kvapalinu, poraďte sa s vaším mechanikom o jej výmene. Na trhu sú však dostupné aj chladiace kvapaliny bez obsahu vody (napr. Evans Coolants), ktorých výhodou je neobmedzená životnosť a odolnosť až do -40°C, bez negatívnych či agresívnych účinkov na chladiaci systém ako v prípade silne koncentrovaných bežných zmesí.

Autobatéria

Autobatéria je jednou z najčastejšie „odchádzajúcich“ súčiastok v zimnom období. Ak sa po prvých nočných mrazoch objavia problémy so štartovaním, ihneď akumulátor vymeňte. V mrazoch sa pri dlhšom státí batéria oveľa rýchlejšie vybíja – stráca až desiatky percent zo svojej kapacity. Najmä dieselové motory s veľkým odberom pri štartovaní majú potom problém naštartovať. Ak málo jazdíte, alebo jazdíte veľmi krátke vzdialenosti, počas ktorých sa autobatéria nedokáže dostatočne nabiť, je vhodné ju v zimných mesiacoch pravidelne dobíjať. Stav vašej autobatérie (napätie, dobíjací prúd atď.) vám vedia skontrolovať aj vo vašom autoservise.

Čelné sklo a okná

V sychravom jesennom počasí sa často zahmlieva čelné sklo a bočné okná, ktoré sú najdôležitejšie pre bezpečný výhľad a rozhľad vodiča. V starších autách však nie je elektrický ohrev čelného skla a preto je dôležité mať čisté okná a vymenený peľový filter. Ak sa vám za jazdy náhle zarosia okná, nepanikárte, ale ihneď zapnite klimatizáciu a vnútorný okruh vzduchu. Po chvíli by sa malo čelné sklo osušiť a neskôr môžete prepnúť na vonkajší okruh. Na trhu sú k dispozícii aj rôzne prípravky proti zahmlievaniu okien. Dôkladne si prečítajte návod na použitie a aplikujte vždy na dokonale očistené sklá (použite napríklad penový čistič alebo iné prípravky na sklo). Vyvarujte sa výrobkom s obsahom silikónov, lebo tie môžu vytvárať nepríjemné mastné šmuhy a komplikovať viditeľnosť za slnka alebo pri osvetlení protiidúcimi vozidlami.

Starostlivosť o lak a karosériu

Jednou z najdôležitejších rád je správna starostlivosť o lak a karosériu vášho vozidla. V zime dostáva lak a podvozok najviac zabrať kvôli mrazom, poveternostným vplyvom a chemickým prostriedkom používaným na cestách. Pravidelným voskovaním karosérie si výrazne predĺžite životnosť laku. Kvalitné vosky (napr. zmesi syntetických voskov a prírodnej Karnauby) poskytnú karosérii tenký ochranný film, ktorý vydrží až niekoľko mesiacov a ochráni lak pred vodou, snehom, soľou a čiastočne aj odletujúcimi kamienkami. Voskovať by ste mali karosériu pravidelne, najlepšie niekoľkokrát ročne (napr. každé 3-4 mesiace), buď svojpomocne s kvalitnou autokozmetikou alebo v ručných auto umyvárňach.

Popri voskovaní však netreba zabúdať ani na pravidelné umývanie. Najlepšie sa o vaše auto postarajú ručné umyvárne, kde vám auto nielen starostlivo umyjú, vystriekajú dutiny, ale aj dosušia rámy a prahy dverí, okná či spätné zrkadlá. Predídete tak zamŕzaniu vody v skrytých miestach. Umývajte svoje auto pravidelne, aj za zlého počasia. Ak budete umytie stále odkladať a čakať, kým bude slnečno a sucho, príde jar.

Pri častom parkovaní v podzemných garážach myslite na to, že roztopenie ľadu a snehu na aute môže urýchliť prienik posypových solí, chemikálií a iných nečistôt do skrytých záhybov karosérie, alebo zhoršiť už existujúce poškodenia laku a zvýšiť riziko korózie. Rovnakú pozornosť venujte aj diskom, pretože sú najviac zo všetkého vystavené pôsobeniu rôznych chemikálií, brzdovému prachu a vode.

Okrem karosérie je potrebné myslieť aj na všetky gumené tesnenia a plasty. Najmä u vozidiel s bezrámovými sklami je nevyhnutné správne ošetriť gumené tesnenia, aby ste predišli primŕzaniu dverí. Dostupné sú rôzne výrobky, od malých aplikátorov určených špeciálne pre gumené tesnenia okien až po silikónové spreje a oživovače gumy a plastov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona