Tínedžerku Nikoletu odsúdili za vraždu otčima

NETKY.SK • 5 September 2013, 13:55 • 2 min
Tínedžerku Nikoletu odsúdili za vraždu otčima

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody na 3,5 roka potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre mladistvú Nikoletu Venderlovú z Kremnice, ktorú prvostupňový senát uznal za vinnú z obzvlášť závažného zločinu vraždy blízkej osoby. V tom čase iba 15-ročná Nikoleta v júli 2011 nožom usmrtila nevlastného 38-ročného otca.

slovakia

left justify in out

Tragédia sa stala 19. júla večer pred 21:00 v byte v Kremnici, v ktorom dievča žilo so svojou matkou a jej manželom, 38-ročným Vladimírom Slovákom. Muž sa o dievča staral od roku 2000 ako nevlastný otec. Nikoleta mala v ten večer konflikt s otčimom, ktorý ju podľa nej sexuálne obťažoval a nechcel ju pustiť za kamarátkami. Nikoleta z kuchyne vzala nôž s 20-centimetrovou čepeľou a veľkou intenzitou otčima raz bodla do hrudníka. Ten v obývacej izbe sledoval televíziu. Nôž zasiahol srdce, zranený otčim sa však s nožom v tele dokázal preplaziť k dverám suseda a ten privolal záchranku. Otčim krátko nato zomrel a nebola by ho zachránila ani okamžitá odborná lekárska pomoc. Po čine Nikoleta odišla z bytu a telefonicky sa priznala starej matke, ktorej tvrdila, že otčim ju sexuálne obťažoval. V čase tragédie bola jej matka v zamestnaní.

Prvostupňový súd, rovnako aj odvolací, neakceptovali návrh obhajoby, že išlo o trestný čin zabitia, ani to, že Nikoleta konala v stave nepríčetnosti. Vzhľadom na svoj vek a vyspelosť Nikoleta vedela, aký následok môže jej konanie mať. Senát pri určovaní trestu zobral do úvahy ako poľahčujúce okolnosti, že dievča atakovalo otčima v afekte, že doteraz žilo usporiadaným životom a ku skutku sa priznalo. Okrem trestu odňatia slobody Nikolete senát uložil aj povinnosť absolvovať ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou. Zároveň ju zaviazal matke zavraždeného zaplatiť pohrebné trovy 2 300 eur.

Voči rozsudku Okresného súdu v Banskej Bystrici sa Nikoletin obhajca odvolal s tvrdením, že prvostupňový súd neobjasnil všetky okolnosti prípadu. Žiadal zohľadniť skutočnosť, že tlak sexuálneho zneužívania vyvrcholil smrtiacim útokom dievčaťa, ktoré v stave zníženej príčetnosti nevedelo rozpoznať nebezpečnosť svojho konania. Navrhol, aby odvolací súd znížil trest pod hranicu sadzby a zmenil ho na podmienečný s probačným dohľadom. Krajský súd odvolanie Nikolety zamietol ako neodôvodnené. Predseda odvolacieho senátu označil prvostupňový rozsudok za zákonný. Podotkol, že okresný súd vykonal všetky dostupné dôkazy, náležite ich vyhodnotil a rozhodol o vine Nikolety. Vzhľadom na to, že trest presiahol dva roky, sudca nariadil jeho okamžitý výkon a Nikoletu z pojednávacej miestnosti eskortovali do väzenia. Trest si odpyká v Ústave na výkon trestu pre mladistvých.

Príbuzní zavraždeného muža pre médiá odmietli tvrdenia odsúdenej Nikolety, že ju otčim sexuálne zneužíval. Práve naopak, bol na ňu prísny a riešil problémy, ktoré mala v škole.

Odvolacie konanie musel senát viackrát odročiť pre práceneschopnosť dievčiny alebo jej obhajcu. Okrem toho obhajca vyslovil námietku zaujatosti voči všetkým sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý je vo veci príslušný a žiadal vec prikázať inému odvolaciemu krajskému súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies