Tínedžerke, ktorá sa narodila s HIV zistili, že vírus je na ústupe aj bez liekov

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 15:00 • 2 min
Tínedžerke, ktorá sa narodila s HIV zistili, že vírus je na ústupe aj bez liekov

PARÍŽ – Tínedžerka, ktorá sa narodila s vírusom HIV je v remisii, aj napriek tomu, že lieky prestala užívať pre dvanástimi rokmi.

slovakia

left justify in out

Prípad nemenovaného 18-ročného dievčaťa z Francúzska bol podrobne rozobratý na medzinárodnej AIDS konferencii v kanadskom Vancouveri, doktorom Asierom Saez-Cirionom z Pasteurovho Inštitútu v Paríži.

 

Podľa neho aspoň u tucet pacientov zaznamenali ústup vírusu v priemere 10 rokov po tom, čo prestali brať lieky. Tento prípad je však prvou dlhotrvajúcou remisiou, ktorá začala keď pacient bol ešte dieťa.

 

„Je to fascinujúci príbeh,“ povedal Francoise Barre-Sinoussi, vedec z Pasteurovho Inštutútu a spoluobjaviteľ HIV. „Tento prípad je veľmi dobrým dôkazom pre začatie liečenia čo najskôr.“

 

Osemnásťročné dievča sa narodilo v roku 1996 a HIV dostala od svojej matky. Prvé lieky dostala ako trojmesačná a keď mala šesť jej rodičia sa rozhodli pre ukončenie liečby.

 

O dvanásť rokov neskôr sú úrovne HIV v jej krvi tak malé, že sa nedajú odmerať. Doktori si však myslia, že sa to môže zmeniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona