Tínedžera tureckého pôvodu odsúdili aj za plán zaútočiť na Westbahnhof

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 16:17 • 2 min
Tínedžera tureckého pôvodu odsúdili aj za plán zaútočiť na Westbahnhof

VIEDEŇ - Tínedžera tureckého pôvodu odsúdili dnes v Rakúsku na osem mesiacov väzenia za to, že mal v pláne pridať sa k jednotkám Islamského štátu (IS) v Sýrii a chcel aj odpáliť bombovú nálož vo Viedni. Rozsudok dnes vyniesol súd v St. Pöltene.

slovakia

left justify in out

Štrnásťročný chlapec sa pred súdom priznal, že nadviazal kontakt so spojkou IS vo Viedni a sľúbil, že pred svojím odchodom do Sýrie spácha v rakúskej metropole bombový útok.

 

Podľa agentúry DPA si tínedžer na internete vyhľadával návody na výrobu výbušnín a mal v úmysle zaútočiť na vlakovú stanicu Westbahnhof, ktorá je najväčšou železničnou stanicou vo Viedni. Okrem toho sa podľa vyšetrovateľov snažil naverbovať pre IS aj svojho 12-ročného priateľa.

 

Súdna porota v St. Pöltene sa dnes uzniesla, že mladík je vinný z členstva v teroristickej organizácii a z nasledovania inštrukcií s cieľom spáchať teroristický čin.

 

Mladíka odsúdili na osem mesiacov väzenia, z ktorých päť už absolvoval, kým čakal na svoj súdny proces. Po absolvovaní trestu bude ešte pod dohľadom kurátorov. Ak poruší stanovené pravidlá, hrozí mu ďalších 16 mesiacov väzby.

 

V škole, ktorú tínedžer navštevoval, si vlani učitelia všimli jeho zradikalizovanie a kontaktovali políciu, ktorá ho vlani v októbri zatkla.

 

Agentúra DPA uviedla, že z Rakúska do Sýrie vycestovalo asi 200 ľudí, aby sa tam pridali k IS, ktorý sa snaží rozšíriť územie svojho kalifátu rozprestierajúceho sa v Iraku a Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona