Tínedžera, ktorý vraj urazil Erdogana, prepustili z policajnej väzby

NETKY.SK • 26 December 2014, 13:46 • 2 min
Tínedžera, ktorý vraj urazil Erdogana, prepustili z policajnej väzby

ANKARA - Tureckého študenta, ktorého zatkli za údajnú urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, dnes prepustili z policajnej väzby, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šestnásťročný tínedžer v prejave ku spolužiakom počas zhromaždenia na uctenie si pamiatky tureckého vojaka zabitého v 20. rokoch islamistami údajne obvinil Erdogana, že je zapletený do korupcie, a označil ho aj za "zlodejského majiteľa ilegálneho paláca", čo bol odkaz na pompézny palác s 1500 miestnosťami, kde Erdogan ako hlava štátu od októbra sídli. Študent v prejave bránil sekularizmus a princípy Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa moderného tureckého štátu.
      

Polícia odviedla študenta zo školy v stredu, keď naňho aj uvalila väzbu.
      

Kým veľká časť tureckej verejnosti vyjadrila nespokojnosť s postupom polície, turecký premiér Ahmet Davutoglu študentovo uväznenie obhajoval tvrdením, že k prezidentskej funkcii treba mať úctu. Opozícia však policajný zákrok vníma ako ďalší zo série vládnych zásahov proti disentu.
      

Agentúra AP spresnila, že súd v stredotureckej Konyi vydal dnes príkaz na chlapcovo prepustenie z policajnej väzby. Predchádzali tomu vyhlásenia desiatok právnikov, ktorí boli ochotní zastupovať ho pred súdom ako advokáti a žiadali jeho oslobodenie.  
      

AP pripomína, že urážka prezidenta je v Turecku trestným činom, takže ak chlapec bude obžalovaný a uznaný za vinného, hrozia mu štyri roky väzenia.    
      

Turecká agentúra Dogan dnes priniesla zábery na chlapcovo zvítanie sa s matkou, ktorá naňho čakala pred budovou polície spolu s desiatkami jeho podporovateľov. Tí ho na slobode vítali spevom a bubnovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies