Tínedžer sa priznal k plánovaniu bombového útoku v Londýne

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 18:37 • 2 min
Tínedžer sa priznal k plánovaniu bombového útoku v Londýne

LONDÝN - Britský tíndežer obvinený z plánovania bombového útoku sa dnes pred londýnskym súdom k príprave tohto činu priznal. Haroon Syed sa podľa prokuratúry snažil prostredníctvom internetu nakúpiť zbrane a výbušniny od extrémistu vystupujúceho pod menom "abú Júsuf", ktorý bol však v skutočnosti agentom britskej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Tomuto mužovi 19-ročný Syed údajne povedal, že potrebuje zohnať guľomet a vestu s výbušninami, aby po tom, ako "napácha nejakú škodu guľometom", mohol zahynúť mučeníckou smrťou, informovala agentúra AP.

 

Samotný Syed uviedol, že zvažoval, či zaútočí na rušnej Oxfordskej ulici v Londýne. Cez internet si však preveroval aj ďalšie možné miesta útoku vrátane koncertu Eltona Johna, ktorý sa v londýnskom Hyde Parku konal 11. septembra 2016 - v deň 15. výročia teroristických útokov v USA.

 

Haroona Syeda zadržala polícia 8. septembra 2016. K plánovaniu teroristických činov sa dnes priznal pred londýnskym trestným súdom. O treste sa podľa sudcu Michaela Topolského rozhodne 8. júna.

 

Spravodajská stanica BBC pripomenula, že vlani zatkla polícia len niekoľko dní pred každoročným novembrovým spomienkovým obradom na počesť vojnových obetí Haroonovho staršieho brata Nadira Syeda, ktorý plánoval v Londýne vykonať útok nožom inšpirovaný Islamským štátom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona