Tina Turner oslávi životné jubileum

NETKY.SK • 25 November 2019, 11:30 • 2 min
Tina Turner oslávi životné jubileum

Legendárna americko-švajčiarska speváčka a herečka Tina Turner oslávi 80. narodeniny.

slovakia

left justify in out

Detsvo

Vlastným menom Anna Mae Bullock, Tina Turner sa narodila sa 26. novembra 1939 v meste Nutbush, štáte Tennessee. Prvé spevácke skúsenosti získala malá Anna pri vystúpeniach v cirkevnom zbore v baptistickom kostole, neskôr aj pri školských speváckych súťažiach. Pri jednej z návštev hudobného klubu v Saint Louis dostala možnosť zaspievať skladbu "You Know I Love You" z repertoáru B. B. Kinga. Tam sa aj spoznala s Ikeom Turnerom a začala vystupovať s jeho skupinou Rhytm Of King. 

 

Ike & Tina Turner Revue

V roku 1958 pod menom Little Ann nahrala prvý singel Boxtop a v tom istom roku sa s Ikeom aj zobrali. Na partnerov návrh dala umelecké meno Tina Turner. Niekoľko rokov spolu vystupovali pod menom Ike & Tina Turner Revue, prvý veľký úspech si získali v októbri 1966 so skladbou "River Deep, Mountain High". Tá sa stala hitom doma v Spojených štátoch aj na Britských ostrovoch.

 

 

Rozvod

V závere 60. rokov už boli Ike a Tina známou dvojicou. Vystúpili aj na americkom turné skupiny Rolling Stones v novembri 1969, kde jej robili predskupinu. Napriek láske k hudbe to dvojici v súkromnom živote nevychádzalo a v roku 1976 sa definitívne rozviedli. Uprostred turné si Tina zbalila kufre a bez jediného dolára vo vrecku odišla na letisko. Vďaka známym si zohnala peniaze na letenku domov a šesť mesiacov nevychádzala zo svojho domu.Pri rozvode sa zriekla všetkého majetku a akýchkoľvek finančných nárokov. Spolu so štyrmi synmi sa ocitla na ulici bez dolára, prežili vďaka podpore priateľov.

 

Tina sa však nevzdávala a založila skupinu, s ktorou vystupovala v kluboch. Bola neustále na cestách, doma aj v Európe. Dve vystúpenia za noc, šesťkrát v týždni. So skupinou Rolling Stones mala vždy dobré vzťahy a práve členovia skupiny jej pomohli aj v tomto náročnom období. Niekoľkokrát ju pozvali na spoločné vystúpenie a stala sa prvou ženou, ktorá spievala na javisku duet s Mickom Jaggerom. Počas nasledujúcich rokov Tina vystúpila na jednom pódiu s Rodom StewartomDavidom Bowiem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I will see you in the sky Tonight #DavidBowie

Príspevok, ktorý zdieľa Tina Turner (@tinaturner),

 

Dlhoočakávaný úspech

Definitívny úspech si získala Tina albumom "Private Dancer" z júla 1984, ktorého predaj prevýšil sumu desať miliónov kópií. Mesiac na to už bola na turné s ďalším úspešným umelcom, spevákom Lionelom Richiem. Ich spoločný duet "What's Love Got To Do" viedol tri týždne americkú hitparádu v septembri 1984. Vo februári 1985 získala Tina Turner svoju prvú Grammy za album "Private Dancer".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

😍😍

Príspevok, ktorý zdieľa Tina Turner (@tinaturner),

 

Po úspechu tohto albumu vydala ďalšie dve výborné platne "Break Everly Rule" a "Foreign Affair". Do konca roka 1989 mala v singlovej hitparáde už 12 skladieb a v rebríčku albumov desiatku platní. Jej úspešná dráha pokračovala aj v 90. rokoch, kedy mala úspech pieseň "Goldeneye", titulná skladba z bondovského filmu. V lete roku 2001 vyhlásila, že jej európske turné je posledným. Napriek tomu sa v roku 2008 vrátila na pódiá a absolvovala vyše 90 koncertov. Tina dnes žije so svojim manželom vo švajčiarskom Küsnacht pri Zürišskom jazere.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#tinaturner

Príspevok, ktorý zdieľa Tina Turner (@tinaturner),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies