Timmermans: EÚ nezníži svoje štandardy pre uvoľnenie víz občanom Turecka

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:09 • 2 min
Timmermans: EÚ nezníži svoje štandardy pre uvoľnenie víz občanom Turecka

BRUSEL - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans dnes zdôraznil, že exekutíva EÚ nezníži svoje štandardy s cieľom umožniť tureckým občanom cestovať do krajín EÚ bez víz.

slovakia

left justify in out

Timmermans v rámci svojho vystúpenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli ubezpečil poslancov, že EK "sa nebude zahrávať s platnými pravidlami". Pripomenul, že Turecko musí splniť 72 stanovených kritérií, aby EÚ zrušila krátkodobú vízovú povinnosť voči jeho občanom. "Zodpovednosť je na Turecku. Oni hovoria, že to zvládnu," uviedol Timmermans s odkazom na tureckú vládu.


Európska komisia má na budúci týždeň v stredu (4.5) rozhodnúť o tom, či odporučí členským štátom EÚ, aby do konca júna zrušili vízovú povinnosť pre občanov Turecka. To bola v marci jedna z hlavných požiadaviek Ankary pre uzavretie zmluvy s EÚ, podľa ktorej Turecko zoberie späť utečencov a migrantov z Grécka, ktorí sa tam dostali z tureckej pevniny.


Timmermans dnes vzal na vedomie obavy mnohých europoslancov, ktorí poukázali na porušovanie slobody médií a ľudských práv v Turecku. Dodal, že v súvislosti s otvorením rokovaní o vstupe Turecka do EÚ, čo bola ďalšia podmienka Ankary, bude možné vyvíjať tlak na tureckú vládu, aby zmenila svoj prístup v tejto oblasti.


Timmermans na pôde EP zároveň ocenil "neuveriteľné úsilie" Grécka, ktoré vyvíja na vyrovnanie sa s utečeneckou krízou. "Chcem privítať spoluprácu, ktorú máme (v poslednom období) s gréckymi orgánmi", uviedol prvý podpredseda EK. V rovnakom duchu ohodnotil aj "bezprecedentnú" spoluprácu, ktorá sa v súvislosti s migračnou krízou vytvorila medzi Tureckom a Gréckom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies