Timmermans: EÚ ešte nie je spokojná s tým, ako Turecko obmedzilo počet migrantov

NETKY.SK • 7 Január 2016, 13:42 • 2 min
Timmermans: EÚ ešte nie je spokojná s tým, ako Turecko obmedzilo počet migrantov

AMSTERDAM - Európska únia zaznamenala v Turecku prvé povzbudzujúce výsledky, ktoré už priniesol spoločný plán na zmiernenie počtu migrantov prichádzajúcich do Európy, ale únia nie je ešte ani zďaleka spokojná, pretože množstvo prichádzajúcich je stále vysoké.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Amsterdame prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

 

Turecko nerobí dosť pre to, aby zastavilo prúd migrantov, dodal eurokomisár. Krajiny na severe Európy práve v tomto období dokonca sprísňujú hraničné kontroly, aby zvládli vlnu prichádzajúcich.

 

"Jediným meradlom v celom vývoji situácie sú klesajúce počty. Všetci sme odhodlaní znížiť toto množstvo, čo je aj súčasťou nášho spoločného akčného plánu. A z posledných niekoľkých týždňov je úplne jasné, že počty sú stále pomerne vysoké, takže pred nami je ešte veľa práce," povedal podľa agentúry Reuters Timmermans.

 

"Naša spolupráca s tureckými úradmi je pozitívna. Pokračujeme v diskusii o spôsoboch, ako zlepšiť efektívnosť akcií Turecka. Zaznamenali sme prvé výsledky, ktoré sú povzbudzujúce, ale ešte máme od spokojnosti ďaleko," dodal podpredseda EK.

 

Turecko vlani v novembri súhlasilo, že urobí viac pre zastavenie prúdu migrantov do Grécka - výmenou za to mu EÚ prisľúbila miliardy eur na starostlivosť o utečencov, zmiernenie vízových obmedzení a zrýchlený prístupový proces do EÚ.

 

Nemecké ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že do spolkovej republiky príde každý deň okolo 3200 ľudí a tento počet neklesá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies