Times: Írsko chce deportovať azylanta podozrivého z členstva v IS, Európsky súd to zatrhol

NETKY.SK • 31 December 2015, 10:12 • 2 min
Times: Írsko chce deportovať azylanta podozrivého z členstva v IS, Európsky súd to zatrhol

DUBLIN - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil Írsku, aby nedeportovalo cudzinca, ktorý je podľa írskych úradov popredným členom organizácie Islamský štát (IS). Informoval o tom v stredu denník Irish Times.

slovakia

left justify in out

Nariadenie zostáva v platnosti, kým vo veci nerozhodne ESĽP v Štrasburgu. Podozrivý sa obrátil na tento súd pred niekoľkými dňami. Podľa internetového vydania denníka Irish Sun sa 52-ročný muž odvolal proti rozhodnutiu írskeho najvyššieho súdu, ktorý umožnil jeho deportáciu na Blízky východ.

 

Michael Lynn, právny zástupca podozrivého, ktorého chcú úrady deportovať z dôvodu hrozby národnej bezpečnosti, na írskom odvolacom súde povedal, že jeho klient má plné právo na ochranu pred mučením. Vraj ho pre politické názory mučili začiatkom 90. rokov v štáte, kam ho chce Írsko vrátiť. Názov štátu ani meno dotyčného úrady nezverejnili. Právnik ďalej povedal, že muž požiadal Írsko o štatút utečenca a má právo zostať v Írsku až do rozhodnutia v celej veci.

 

Denník Irish Times ale pripomenul, že muž požiadal o štatút utečenca v 90. rokoch a stiahol ho po tom, čo jeho manželka porodila a on tak dostal povolenie na pobyt. Poradca ministra spravodlivosti Remy Farrell povedal, že cudzinec je vysokopostaveným operatívcom IS, ktorý verboval a vybavoval cestu ľuďom na účasť na "extrémistickom násilí". Farrell dodal, že keď muž žiadal o štatút utečenca, nikdy sa o mučení nezmienil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona