Timčenko: Americké sankcie sú pre mňa cťou

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 15:26 • 2 min
Timčenko: Americké sankcie sú pre mňa cťou

Moskva - Ruský miliardár, obchodník so zemným plynom Gennadij Timčenko, ktorého postihli americké sankcie po ruskej anexii Krymu, povedal, že považuje za česť, že si Washington vybral práve jeho.

slovakia

left justify in out

"Ten fakt, že sa nachádzam na zozname ľudí postihnutých americkými sankciami, bol možno trocha prekvapujúci, ale bola to pre mňa celkom pocta," povedal v rozhovore pre televíziu Rossija, ktorý štátna televízna stanica odvysiela dnes.
      

Putinov 61-ročný priateľ s ruským a fínskym občianstvom patrí medzi štyroch najväčších súkromných obchodníkov s ropou na svete. A hoci minulý mesiac predal svoj podiel v spoločnosti Gunvor so sídlom vo Švajčiarsku, ktorá obchoduje s ropou a on ju spoluzakladal, priznal, že mu sankcie mierne sťažili jeho obchodné záujmy. Niektoré európske banky sa totiž zdráhajú s ním obchodovať.
      

"Isté problémy vznikli, pretože niektoré banky, keď si uvedomili, s kým obchodujú, začali robiť problémy... Majú strach," povedal podľa prepisu jeho slov, poskytnutého v predstihu médiám.
      

"Vo všeobecnosti to však nie je až tak zlé, pretože sme očakávali, že k tomu môže dôjsť a ... presunuli sme náš majetok na účty ruských bánk," dodal.
      

Podľa amerického ministerstva financií má ruský prezident Vladimir Putin v Gunvore svoje investície a môže mať tiež prístup k finančným zdrojom spoločnosti, informovala agentúra Reuters. Gunvor aj Kremeľský palác to však popreli.  
      

Timčenko je najvýznamnejším podnikateľom, ktorého postihli americké obchodné sankcie po ruskej anexii Krymu. Niekoľko hodín po oznámení sankcií Gunvor informoval, že Timčenko predal svoj takmer 50-percentný podiel na spoločnosti. Firma tvrdí, že sa predaj uskutočnil pred zverejnením sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies