Tím vedcov pomocou analýzy DNA odhalil pôvod Baskov

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:40 • 2 min
Tím vedcov pomocou analýzy DNA odhalil pôvod Baskov

BRATISLAVA - Tím vedcov na čele s Mattiasom Jakobssonom z Uppsalskej univerzity odhalil pôvod Baskov, ktorí sa geneticky aj kultúrne odlišujú od ostatných etník v Európe ako aj na svete.

slovakia

left justify in out

Pomocou analýzy DNA zistili, že súčasní Baskovia sú potomkovia pravekých farmárov, ktorí sa po príchode na Pyrenejský polostrov skrížili s miestnymi lovcami a zberačmi a následne boli niekoľko tisícročí izolovaní od zvyšku Európy.


Jakobsson s kolegami analyzovali DNA z ôsmich kostier nájdených v lokalite El Portalón v pohorí Atapuerca na severe Španielska, ktorých vek je od 3500 do 5500 rokov. Z výsledkov publikovaných v časopise PNAS vyplýva, že títo farmári sú najbližšími známymi predkami súčasných Baskov. Porovnaním s genetickými vzorkami pravekých farmárov z iných častí Európy následne zistili, že poľnohospodárstvo priniesli na Pyrenejský polostrov tie isté skupiny ľudí, ktoré ho zaviedli aj v strednej a severnej Európe. Išlo o ľudí z Blízkeho východu, ktorí sa dostali do Európy pred približne 7000 rokmi. Po tom, ako sa títo farmári usadili, začali sa krížiť s miestnymi lovcami a zberačmi. Tí boli potomkami ľudí, ktorí žili v Európe už počas poslednej ľadovej doby. Kostry z El Portalón obsahujú pritom viac genetického materiálu od týchto lovcov a zberačov než pozostatky farmárov z Nemecka, Maďarska a Španielska, ktorí žili o niekoľko tisícročí skôr.


Vedci taktiež vysvetlili, prečo sa dnešní Baskovia tak výrazne odlišujú od svojich susedov - Španielov a Francúzov. Dôvodom je skutočnosť, že po prvotnom premiešaní lovcov a zberačov s farmármi boli predkovia Baskov veľmi dlho izolovaní od okolitého sveta. Ďalšie migračné vlny, ktoré inde v Európe zmenili genetickú štruktúru populácií, tak nemali na Baskov takmer žiaden vplyv. "Spolupracovali sme aj s baskickými historikmi a z ich záznamov je jasné, že túto oblasť bolo veľmi ťažké dobyť," uviedol Jakobsson.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona