UDINE - Univerzita v Taliansku vytvorila vegánske vajíčko "varené na tvrdo", ktoré sa momentálne chystá na predaj. Je vyrobené v laboratóriu a nie je znesené sliepkou. Vajcia vyzerajú dokonalo ako pravé, vrátane žltého žĺtka.
Vajcia sú vyrobené zo základnych proteínov extrahovaných z doteraz nezverejnenej zeleniny, ako aj rastlinných olejov, želírujúceho činidla a typu soli, ktoré napodobňujú chuť vajec. Informovala agentúra Ferrari Press. Vegánske vajce bolo vytvorené štyrmi študentmi potravinárskych vedcov v Taliansku, ktorý di od toho sľubujú, že budú niečo "tvorcami peňazí" vďaka veľkému nárastu vegetariánstva a veganizmu. V tomto duchu sa v súčasnosti snažia preraziť so svojím vajíčkom.
Tím štyroch študentov: Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi a Aurora Gobess prichádzajú ku koncu prípravného kurzu "Princípy formovania potravín", ktorý je súčasťou magisterského štúdia v oblasti vedy a potravinárskej technológie na Univerzite v Udine.
Univerzita je asi 130 kilometrov severovýchodne od Benátok. Francesca uviedla, že strávili 18 mesiacov pokusov a omylov pred dosiahnutím správnej konzistencie, tvaru a chuti.Výrobcovia už patentovali túto myšlienku a sú v rozhovoroch s významnými potravinárskymi spoločnosťami po celom svete. Momentálne vymýšľajú ako sa dostať na masový trh.
Hovorca univerzity povedal: "Má vzhľad a vlastnosti vajca vareného na tvrdo, ale je vyrobené zo zložiek rastlinného pôvodu. Vegánske vajce je produkt pripravený na konzumáciu, vhodný pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu, ale aj pre ľudí trpiacich hypercholesterolémiou alebo celiakiou, bez cholesterolu a bez lepku. V priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov sa patent začne uvádzať na trh s prezentáciou pre spoločnosti, ktoré majú potenciálny záujem o získanie tohto nového potravinového výrobku."
Je to chladený výrobok pripravený k jedlu, ktorý sa má konzumovať v šaláte alebo v kombinácii s niekoľkými omáčkami. Môže sa predávať v organických, vegetariánskych a veganských obchodoch s potravinami, ale aj v každom supermarkete, vzhľadom na rastúci dopyt spotrebiteľov na vegetariánske výrobky. Tím pripustil, že existujú ťažkosti, predovšetkým technologické a výber zložiek "Na dosiahnutie optimálnej formulácie z hľadiska konzistencie a chuti hotového výrobku bolo potrebné vykonať množstvo testov."
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies