Tím študentov v Taliansku vytvoril vegánske vajcia, ktoré vyzerajú ako pravé uvarené "na tvrdo"

NETKY.SK • 27 September 2017, 18:00 • 2 min
Tím študentov v Taliansku vytvoril vegánske vajcia, ktoré vyzerajú ako pravé uvarené "na tvrdo"

UDINE - Univerzita v Taliansku vytvorila vegánske vajíčko "varené na tvrdo", ktoré sa momentálne chystá na predaj. Je vyrobené v laboratóriu a nie je znesené sliepkou. Vajcia vyzerajú dokonalo ako pravé, vrátane žltého žĺtka.

slovakia

left justify in out

Vajcia sú vyrobené zo základnych proteínov extrahovaných z doteraz nezverejnenej zeleniny, ako aj rastlinných olejov, želírujúceho činidla a typu soli, ktoré napodobňujú chuť vajec. Informovala agentúra Ferrari Press. Vegánske vajce bolo vytvorené štyrmi študentmi potravinárskych vedcov v Taliansku, ktorý di od toho sľubujú, že budú niečo "tvorcami peňazí" vďaka veľkému nárastu vegetariánstva a veganizmu. V tomto duchu sa v súčasnosti snažia preraziť so svojím vajíčkom. 

 

Tím štyroch študentov: Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi a Aurora Gobess prichádzajú ku koncu prípravného kurzu "Princípy formovania potravín", ktorý je súčasťou magisterského štúdia v oblasti vedy a potravinárskej technológie na Univerzite v Udine. 

 

Univerzita je asi 130 kilometrov severovýchodne od Benátok. Francesca uviedla, že strávili 18 mesiacov pokusov a omylov pred dosiahnutím správnej konzistencie, tvaru a chuti.Výrobcovia už patentovali túto myšlienku a sú v rozhovoroch s významnými potravinárskymi spoločnosťami po celom svete. Momentálne vymýšľajú ako sa dostať na masový trh. 

 

Hovorca univerzity povedal: "Má vzhľad a vlastnosti vajca vareného na tvrdo, ale je vyrobené zo zložiek rastlinného pôvodu. Vegánske vajce je produkt pripravený na konzumáciu, vhodný pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu, ale aj pre ľudí trpiacich hypercholesterolémiou alebo celiakiou, bez cholesterolu a bez lepku. V priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov sa patent začne uvádzať na trh s prezentáciou pre spoločnosti, ktoré majú potenciálny záujem o získanie tohto nového potravinového výrobku."

 

Je to chladený výrobok pripravený k jedlu, ktorý sa má konzumovať v šaláte alebo v kombinácii s niekoľkými omáčkami. Môže sa predávať v organických, vegetariánskych a veganských obchodoch s potravinami, ale aj v každom supermarkete, vzhľadom na rastúci dopyt spotrebiteľov na vegetariánske výrobky. Tím pripustil, že existujú ťažkosti, predovšetkým technologické a výber zložiek "Na dosiahnutie optimálnej formulácie z hľadiska konzistencie a chuti hotového výrobku bolo potrebné vykonať množstvo testov." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies